Τάγμα των δισεκατομμυριούχων: Ουκρανός εργοστασιάρχης εξοπλίζει, εκπαιδεύει και διοικεί μονάδα εθελοντών στο Ντονμπάς [videos]

File photo: Ο Βσεβολόντ Κοζεμιάκο με τους άνδρες του μετά από επιτυχημένη επιχείρηση και ανακατάληψη χωριού από τους Ρωσους στην περιοχή του Χαρκόβου. Screenshot via YouTube




Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής και εξαγωγής σιτηρών της Ουκρανίας δημιούργησε το δικό του τάγμα για να πολεμήσει τα ρωσικά στρατεύματα στην πρώτη γραμμή στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Βσεβολόντ Κοζεμιάκο, είναι ο επικεφαλής του Agrotrade Group, μιας από τις κορυφαίες επιχειρήσεις παραγωγής της Ουκρανίας, της οποίας τα σιτηρά είναι “κολλημένα” στις  αποθήκες και δεν μπορούν να εξαχθούν λόγω των ρωσικών αποκλεισμών των ουκρανικών λιμανιών.

Ο επιχειρηματίας είναι ένας από τους πλουσιότερους άνδρες της Ουκρανίας και έχει καταγράψει με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εδώ και καιρό την πολυτελή ζωή του πολυτέλεια: ταξίδια σε όλον τον κόσμο για σκι, γκολφ και διακοπές σε διάφορες εξωτικές τοποθεσίες.

  • Αλλά όταν τα στρατεύματα του Πούτιν άρχισαν να προελαύνουν στο Ντονμπάς, ο 52χρονος πολυεκατομμυριούχος συγκέντρωσε τους τεράστιους πόρους του στην πολεμική προσπάθεια.

Πατέρας τεσσάρων παιδιών, ο επιχειρηματίας είναι τώρα ο διοικητής ενός στρατιωτικού «ναύλου» – ενός τάγματος πεζικού που αποτελείται κυρίως από εθελοντές πολίτες που έχουν εκπαιδευτεί και έχουν πρόσβαση σε όπλα, οχήματα και στρατιωτικό εξοπλισμό, όλα πλήρως χρηματοδοτούμενα από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου Agrotrade και άλλους πλούσιους επιχειρηματίες.

Ο ναύλος- που στην καθομιλουμένη ονομάζεται «τάγμα δισεκατομμυριούχων» – παίρνει εντολές από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας όπως κάθε άλλη μονάδα, αλλά λειτουργεί ανεξάρτητα υπό τον Κοζεμιάκο.

«Είμαι επιχειρηματίας… και τώρα είμαι διοικητής στρατιωτικής μονάδας στην Ουκρανία», είπε ο 52χρονος στο NPR .

  • Το Forbes Ukraine έχει καταγράψει την περιουσία του CEO της Agrotrade στα 100 εκατομμύρια δολάρια και λέει ότι οι εταιρείες του διαχειρίζονται περίπου 70.500 εκτάρια γης σε όλη την Ουκρανία.

Γεννήθηκε στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο, κι  αποφάσισε να μείνει εκεί όταν πολλοί από τους πλούσιους συμπατριώτες του τράπηκαν σε φυγή και τον Μάρτιο φωτογραφήθηκε να βοηθάει τις τοπικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και διάσωσης καθώς η πόλη σφυροκοπήθηκε από ρωσικούς πυραύλους.

Αργότερα αποφάσισε να φτιάξει το δικό του τάγμα, δαπανώντας τεράστια ποσά  για να αγοράσει και να συντηρήσει μια ποικιλία εξοπλισμού για το πεζικό του που αποτελείται από ντόπιους του Χάρκοβο και άλλους Ουκρανούς που φεύγουν από τα ρωσικά εδάφη στα ανατολικά.

  • Σε κάθε εθελοντή δίνεται ένα AK-47, θωράκιση σώματος και ένα κράνος και εκπαιδεύεται στον βασικό χειρισμό όπλων και την ετοιμότητα μάχης από συνταξιούχους στρατιωτικούς προτού του δοθεί πρόσβαση σε οχήματα, βαριά όπλα και drones.

Η πολιτική σχετικά με τους νεοσύλλεκτους που ίσως αποφασίσουν να φύγουν είναι χαλαρή – ένας πρώην συνταγματάρχης που επιβλέπει τη βασική εκπαίδευση των εθελοντών είπε ότι όποιος θέλει να αποχωρήσει από τη μονάδα μετά την ολοκλήρωση της πρώτης δόσης της εκπαίδευσης είναι μπορεί να το κάνει.

Ωστόσο, επέμεινε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των νεοσύλλεκτων επιλέγουν να μείνουν και να πολεμήσουν, εξηγώντας ότι ορισμένοι από αυτούς δεν έχουν πλέον σπίτια για να επιστρέψουν – τουλάχιστον όχι σε εδάφη που ελέγχονται από την Ουκρανία.

Ο Κοζεμιάκο είπε στο NPR ότι η μονάδα του συμμετείχε στην αντεπίθεση του Μαΐου που είδε τις ουκρανικές δυνάμεις να απωθούν τους Ρώσους κατακτητές έξω από την πόλη και να ανακτήσουν τον έλεγχο.

Εξήγησε ότι η ειδική μονάδα του θα διαλυθεί μετά τον πόλεμο, καθώς η δημιουργία τέτοιων ιδιωτικών μονάδων εδαφικής άμυνας απαγορεύεται πέραν της ισχύος του στρατιωτικού νόμου.

«Αυτός είναι ένας ειδικός νόμος για την εποχή του πολέμου. Μόλις τελειώσει ο πόλεμος, είμαστε και πάλι άμαχοι», είπε.

Αλλά το «τάγμα του δισεκατομμυριούχου» το πιο πιθανό είναι να συνεχίσει να λειτουργεί στο άμεσο μέλλον, δεδομένων των πρόσφατων κερδών της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία.

Με πληροφορίες από Daily Mail

Το τέλος των μακελάρηδων της Wagner, oι Ουκρανοί τους ξεκλήρισαν: Τεράστιες απώλειες για τους δολοφόνους του Πούτιν [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: