Ταγίπ, μαζέψου: Η ενωμένη αντιπολίτευση καλεί τον Ερντογάν να σταματήσει προκλήσεις και τυχοδιωκτισμούς [βίντεο]

Οι ηγέτες του συνασπισμού των 6 κομμάτων της αντιπολίτευσης στην Τουρκία Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου (CHP), Τεμέλ Καραμολάογλου (Saadet Party), Μεράλ Ακσενέρ (IYI ), Αχμέτ Νταβούτογλου (Gelecek (Future) Party, Αλί Μπαμπατσάν (DEVA) και Γκιουτλεκίν Ουισάλ (Demokrat Parti) epa09750765 EPA/ALP EREN KAYA




Η οικονομική κρίση διαλύει την Τουρκία, ο λαός ξεσηκώνεται στην επέτειο του πάρκου Γκεζί και η αντιπολίτευση ετοιμάζεται για τις εκλογές που θα διώξουν τον Ερντογάν.

Την ώρα που ο τουρκικός λαός στενάζει και στα σούπερ μάρκετ βάζουν αντικλεπτικά στο γάλα, ενώ στην Κωνσταντινούπολη αναβιώνει το κλίμα έντονης αμφισβήτησης κατά του ισλαμιστή προέδρου η συνασπισμένη τουρκική αντιπολίτευση, και τα 6 κόμματα, τάσσονται πλέον ξεκάθαρα εναντίον του Ερντογάν και της ρητορικής του στα διεθνή ζητήματα.

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, το Καλό Κόμμα (İyi Parti) της Μεράλ Ακσενέρ, το Ισλαμιστικό Κόμμα Ευδαιμονίας (Saadet Partisi) του Τεμέλ Καραμολάογλου, το δεξιό Δημοκρατικό Κόμμα (Demokrat Parti) του Γκιουλτεκίν Ουισάλ, το Κόμμα του Μέλλοντος (Gelecek Partisi) του πρώην πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου και το Κόμμα Ανάπτυξης και Προόδου (DEVA), του πρώην αναπληρωτή πρωθυπουργού Αλί Μπαμπατζάν.

Οι αφορμές είναι καθημερινές με τελευταία τον χάρτη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου με βάση τον οποίο η Τουρκία διεκδικεί νησιά του Αιγαίου με αστήρικτους ισχυρισμούς και νοητικές ακροβασίες.




«Θα πρέπει να αποφευχθούν οι εντάσεις, η τυχοδιωκτική ρητορική και οι πολιτικές που θα προκαλέσουν την αλλαγή της ισορροπίας των δυνάμεων εναντίον μας σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο και θα βλάψουν τις πολυδιάστατες ανάγκες της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας», δήλωσε η αντιπολίτευση.

Παρ’ όλα αυτά η πλειοψηφία των καθεστωτικά ελεγχόμενων ΜΜΕ στην Τουρκία συντηρεί το κλίμα έντασης υποστηρίζοντας ότι «ο Μητσοτάκης καταγγέλλει παντού τον χάρτη της Γαλάζιας Πατρίδας», δείχνοντας την ενόχληση της Άγκυρας.




Είναι προφανές ότι το καθεστώς Ερντογάν δεν μπορεί να κατανοήσει το γεγονός ότι γύρω από την Ελλάδα έχει υψωθεί ένα τείχος προστασίας και συμπαράστασης και ότι οι δικές του απαιτήσεις και εκβιασμοί δεν έχουν την ίδια θετική κατάληξη όπως στο παρελθόν.

Χαρακτηριστικά, εκτός από την δήλωση του Ρόμπερτ Μενέντεζ, προέδρου της πανίσχυρης επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Γερουσίας που αποκλείει το ενδεχόμενο να πάρει η Τουρκία νέα F-16 είναι και η δήλωση του προέδρου της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν που δηλώνει την πλήρη συμπαράσταση της Γαλλίας και της ΕΕ στην Ελλάδα, καταγγέλλοντας την ρητορική Ερντογάν.

Παράλληλα, στον Ερντογάν δεν βγαίνουν τα ανοίγματα προς όσους έως τώρα «έβριζε», Ισραήλ, Αίγυπτο, Σαουδική Αραβία καθώς τα αποτελέσματα των διπλωματικών του προσπαθειών είναι από πενιχρά ως ανύπαρκτα.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την δημοσκοπική κατάρρευση του Ερντογάν που αντιμετωπίζει πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο της ήττας για τον ίδιο και τους πραιτωριανούς τους τον οδηγεί σε συνεχή όξυνση του κλίματος και τελικά σε ένα πλήρες αδιέξοδο.

HJ με πληροφορίες και από skai.gr

Αιματηρά επεισόδια στην επέτειο της πρώτης αμφισβήτησης του Ερντογάν: Σχεδόν 200 συλλήψεις στις συγκρούσεις στην Τάξιμ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: