Δεν αντέχει άλλο, πάει για εκλογές το Νοέμβριο λέει η αντιπολίτευση: Ψάχνουν κοινό υποψήφιο να τελειώσουν τον Ερντογάν [video]

Οι ηγέτες των έξι κομμάτων της τουρκικής αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια συνάντησής τους Screenshot via YouTube




Έξι τουρκικά κόμματα της αντιπολίτευσης εξέδωσαν κοινή δήλωση με 10 κοινές αρχές και στόχους στην προσπάθεια να αποκατασταθεί το κοινοβουλευτικό σύστημα στην Τουρκία, συζήτησαν την πιθανότητα πρόωρων εκλογών κατά τη διάρκεια συνάντησης την Κυριακή, ανέφερε το BBC Türkçe σήμερα Τρίτη.

Οι ηγέτες των κομμάτων κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση Ερντογάν μπορεί να αναγκαστεί να προχωρήσει τις εκλογές λόγω των οικονομικών προβλημάτων της χώρας. Μάλιστα αναφέρεται ως μεγάλη πιθανότητα οι εκλογές να γίνουν στις 6 ή 27 Νοεμβρίου, σύμφωνα με το BBC Türkçe.

Τα έξι κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχουν δημιουργήσει μια συμμαχία σε κοινό σύνολο αρχών που επικεντρώνονται στην κατάργηση του προεδρικού συστήματος διακυβέρνησης στην Τουρκία που παρείχε τεράστιες εκτελεστικές εξουσίες στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το 2018.

Τα κόμματα ξεκίνησαν τις συνομιλίες πέρυσι αφού οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι ο Ερντογάν και το κόμμα του,  το “Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης” (AKP), έχουν υποστεί σημαντική μείωση της δημόσιας στήριξης ενόψει των εκλογών που προγραμματίζονται για τον Ιούνιο του 2023.

  • Οι ηγέτες  των έξι κομμάτων που συγκεντρώθηκαν για τέταρτη φορά την Κυριακή, είπαν ότι το κυβερνόν AKP έδωσε εντολή στις οργανώσεις του να «ετοιμαστούν για τις εκλογές», ανέφερε το BBC Türkçe.

Ο Ερντογάν πρόκειται να διεξαγάγει προεδρικές και βουλευτικές εκλογές το αργότερο τον προσεχή Ιούνιο. Το ποσοστό της αποδοχής του έχει μειωθεί λόγω των οικονομικών προβλημάτων στη χώρα – η λίρα υποχώρησε κατά 44% έναντι του δολαρίου πέρυσι. Ο ετήσιος πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 70% τον περασμένο μήνα, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο το βιοτικό επίπεδο.

Τα έξι κόμματα, συμπεριλαμβανομένων επίσης του εθνικιστικού “Καλού Κόμματος” (İP), του Ισλαμιστικού Κόμματος Ευτυχίας (SP), του Δημοκρατικού Κόμματος (DP), του Κόμματος του Μέλλοντος (GP) του πρώην πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου και του “Κόμματος Δημοκρατίας και Προόδου” (DEVA), του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης Αλί Μπαμπατσάν, διαβουλεύονται προκειμένου να υποβάλλουν στις εκλογές κοινό υποψήφιο  απέναντι στον Ερντογάν.

Η διαχείριση της οικονομίας από τον Ερντογάν, συμπεριλαμβανομένης της εντολής της κεντρικής τράπεζας να μειώσει τα επιτόκια στο 14% ταπό 19% μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου, παρά την άνοδο των τιμών, κινητοποίησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ζητήσουν πρόωρες εκλογές.

Απορρίπτοντας το κάλεσμα της αντιπολίτευσης στις αρχές του τρέχοντος έτους, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν όπως έχει προγραμματιστεί, τον Ιούνιο του 2023.

Με πληροφορίες από BBC Turkce/Ahval

Στην Τουρκία καταρρέουν οικονομία και Ερντογάν: Αντικλεπτικά στο γάλα βάζουν τα σούπερ μάρκετ [βίντεο]

Μετωπικά προς πλήρη ρήξη με τη Δύση κινείται ο Ερντογάν: Παράσταση διαμαρτυρίας σε Γερμανούς και Γάλλους για τους Κούρδους

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: