Τα τουρκικά ΜΜΕ ενισχύουν την ένταση μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, λέει το Stern και έχει δίκιο

FILE PHOTO: Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Χαρδαλιάς (Κ), παρίσταται στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης με αφορμή τη συμπλήρωση 16 ετών από το θάνατο κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, του Σμηναγού (Ι) Κωνσταντίνου Ηλιάκη, Κάρπαθος, Δευτέρα 23 Μαΐου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ, STR




Η Τουρκία έχει στο στόχαστρό της ελληνικά νησιά του Αιγαίου και απειλεί ανοιχτά την Ελλάδα με κλιμάκωση. Τώρα και τα τουρκικά ΜΜΕ ενισχύουν περαιτέρω τις εντάσεις, γράφει το περιοδικό Stern (κείμενο Nicolas Kaufmann).

Στην τουρκική τηλεόραση προβλήθηκε το σενάριο κατοχύρωσης στην Τουρκία της κυριαρχίας επί σειράς νησιών. Δείχνοντας σε έναν χάρτη, ο δημοσιογράφος Gürkan Zengin υποστήριξε ότι διάφορα ελληνικά νησιά, συμπεριλαμβανομένης της Λέσβου, της Κω και της Ρόδου, θα έπρεπε να ανήκουν στην Τουρκία, καθώς καλύπτονται γεωγραφικά από το δυτικό άκρο της Τουρκίας. 

Tα τουρκικά ΜΜΕ θερμαίνουν την ατμόσφαιρα. «Μερικά από τα νησιά που μπορεί να διεκδικήσει η Τουρκία λόγω της στρατιωτικοποίησής τους είναι η Ρόδος, η Χίος και η Λέσβος», έγραψε πρόσφατα σύμφωνα με ελληνικά ΜΜΕ η Milliyet.

Η Yeni Safak ανέφερε ότι 22 από τα 23 ελληνικά νησιά είναι στρατιωτικοποιημένα, γεγονός που αποτελεί «απειλή».

Σύμφωνα με την άποψη που εκφράστηκε, η Τουρκία διαθέτει την κυριαρχία σε εννέα νησιά, ενώ στην Ελλάδα παραχωρήθηκε μόνο το δικαίωμα χρήσης. Το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας μάλιστα την Ελλάδα ότι τροφοδοτεί τις εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών χρησιμοποιώντας τα νησιά της στο Ανατολικό Αιγαίο.

Σύμφωνα με το τουρκικό Υπουργείο, από την αρχή του έτους έχουν πραγματοποιηθεί 73 επισκέψεις κρατικών αξιωματούχων στα εν λόγω νησιά, 24 από τις οποίες από τον Υφυπουργό Άμυνας Νίκο Χαρδαλιά. Εξαιτίας αυτών συνεχίζεται «η παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου».

Θεωρείται απίθανο η Τουρκία να ξεκινήσει στ’ αλήθεια πόλεμο με την Ελλάδα. Αντίθετα, είναι πιθανό να επιμείνουν στην τακτική τους να κάνουν σαφείς τις εδαφικές διεκδικήσεις μέσω υπερπτήσεων μαχητικών αεροπλάνων και της δράσης των πλοίων της στο Αιγαίο.

Ο Erdogan μάλλον θέλει να αποσπάσει την προσοχή από τα εσωτερικά πολιτικά προβλήματα, όπως η δύσκολη οικονομική κατάσταση στη χώρα του. 

ΠΗΓΗ: Stern (Nicolas Kaufmann) – Neue Provokation im InselstreitTVSender spricht Türkei griechische Inseln zu

Συνεχίζουν τις προκλήσεις οι Τούρκοι: Παραβιάσεις από μη επανδρωμένο αεροσκάφος πάνω από την Κανδελιούσσα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: