Σκληρή κριτική: Με τη βοήθεια των ελληνικών πετρελαιοφόρων, ο Πούτιν είναι σε θέση να επεκτείνει τις συναλλαγές του

File photo: Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο. EPA, YURI KOCHETKOV




Το αποκλειστικό ρεπορτάζ των δημοσιογράφων του δημόσιου τ/δ ARD-Tagesschau.de Jakob Faust και Lara Straatmann αναφέρει, μεταξύ άλλων για τις απειλές του Ταγίπ Ερντογάν εναντίον της Ελλάδας:

Μετά από πολλές συζητήσεις, η ΕΕ συμφώνησε σε εμπάργκο πετρελαίου κατά τη Σύνοδο Κορυφής αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στα τέλη Μαΐου.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen έκανε λόγο για «καταστροφικές» κυρώσεις που θα έπλητταν σκληρά τη Ρωσία. Στόχος τους ήταν οι συναλλαγές με το ρωσικό πετρέλαιο δια της θαλασσίας οδού. Τα μέτρα θα έβλαπταν και τις ευρωπαϊκές ναυτιλιακές εταιρείες, των οποίων τα δεξαμενόπλοια μεταφέρουν το ρωσικό πετρέλαιο, και μάλιστα όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ωστόσο, το εμπάργκο θα ετίθετο σε ισχύ μετά από έξι μήνες. Σύμφωνα με την Επιτροπή, αυτό ήταν απαραίτητο προκειμένου «να δοθεί η ευκαιρία στην παγκόσμια αγορά να προσαρμοστεί».

Οι ειδικοί έχουν μία εντελώς διαφορετική άποψη. Οι έξι μήνες είναι περίοδος χάριτος για τον Ρώσο Πρόεδρο Wladimir Putin, δήλωσε ο Simon Johnson, καθηγητής στο ΜΙΤ. Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, η προθεσμία δίνει στον Putin αρκετό χρόνο για να επικεντρωθεί περισσότερο σε άλλες χώρες-αγοραστές του πετρελαίου του. Σχεδόν το 25% των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου πηγαίνει ήδη στην Κίνα. Το μερίδιο των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου στην Ινδία έχει φέτος δεκαπλασιαστεί.

Για τις νέες συναλλαγές με την Ασία, ωστόσο, η Ρωσία εξαρτάται από τα ευρωπαϊκά πετρελαιοφόρα, κυρίως από την Ελλάδα. Σχεδόν τίποτα στην παγκόσμια μεταφορά πετρελαίου στην ανοιχτή θάλασσα δεν κινείται χωρίς τα ελληνικά πετρελαιοφόρα. Περίπου το 27% του παγκόσμιου στόλου δεξαμενόπλοιων ανήκει σε ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες.

Η σημασία των ελληνικών πετρελαιοφόρων για τις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου δια της θαλάσσης αποδεικνύεται και από πρόσφατα στοιχεία: Σύμφωνα με το Institute of International Finance (IIF), το ποσοστό του πετρελαίου από τη Ρωσία που μεταφέρεται από τα ελληνικά δεξαμενόπλοια σχεδόν διπλασιάστηκε κατά το περασμένο έτος. Εάν δεν υπήρχαν τα ελληνικά τάνκερ, δεν θα ήταν σχεδόν καν δυνατό για τον Putin να μεταφέρει τις παγκόσμιες εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου από την Ευρώπη σε άλλες χώρες, είπε ο Johnson.

Αρχικά η ΕΕ ήθελε να ξεκινήσει το εμπάργκο πετρελαίου της ακριβώς από το σημείο αυτό. Η δημοσιογραφική εκπομπή του ARD «Monitor» έχει στη διάθεσή της αδημοσίευτο πρώτο προσχέδιο πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τις αρχές Μαΐου. Στο έγγραφο προβλέπεται απαγόρευση μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου σε τρίτες χώρες με δεξαμενόπλοια χωρών της ΕΕ, «με πλοία νηολογημένα υπό σημαία κράτους-μέλους ή ιδιοκτησίας υπηκόου κράτους-μέλους», όπως αναφέρει το κείμενο. Στο τελικό κείμενο του εμπάργκο, ωστόσο, η παράγραφος διαγράφηκε εντελώς.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα του ισχυρού λόμπι των ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών, είπε η Michelle WieseBockmann, αναλύτρια στην παραδοσιακή ναυτιλιακή ε/φ του Λονδίνου Lloyd’s List«Οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες -λόγω του μεγάλου στόλου τους και επειδή δραστηριοποιούνται στο χώρο επί πολλές δεκαετίες- είναι πολύ ισχυρές και διαθέτουν ιδιαίτερα δυνατή φωνή στη διεθνή ναυτιλιακή βιομηχανία. Αυτό τους επιτρέπει να επιβάλλουν τα συμφέροντά τους σε επίπεδο ΕΕ».

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος για το ότι τα ελληνικά δεξαμενόπλοια γλίτωσαν τις κυρώσεις: «Δεν υπάρχουν -και θέλω να το τονίσω αυτό- κυρώσεις εις βάρος της ελληνικής Ναυτιλίας σε σχέση με τη μεταφορά πετρελαίου από τη Ρωσία προς τρίτες χώρες».

Για τον Erdal Yalcin, καθηγητή Διεθνούς Εμπορίου στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Konstanz, οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας είναι σε μεγάλο βαθμό αναποτελεσματικές: «Η πιθανότητα, οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες να συνεχίσουν να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο σημαίνει απλώς ότι οι κυρώσεις είναι μαλακές σαν βούτυρο».

Στις Βρυξέλλες επιχειρούν να υποβαθμίσουν το ζήτημα. Σε τελική ανάλυση, το πακέτο κυρώσεων θα περιέχει άλλη μια απαγόρευση, απάντησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην εκπομπή «Monitor». Οι ασφαλιστικές εταιρείες από χώρες της ΕΕ δεν θα επιτρέπεται να ασφαλίζουν πλοία που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο. Αυτό θα καταστήσει πολύ πιο δύσκολες τις εξαγωγές πετρελαίου για τη Ρωσία.

Αλλά υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο. Η απαγόρευση της ασφάλισης δεν θα εμποδίσει τον Putin να πωλήσει το πετρέλαιο του, είπε ο Jan Blumenthal, επικεφαλής του ασφαλιστικού Ομίλου της Lloyd για τη Γερμανία: Ο Putin θα πωλεί το πετρέλαιο του «στις ασιατικές αγορές και κατά συνέπεια η μεταφορά θα είναι ασφαλισμένη από ασιατικές ασφαλιστικές εταιρείες στις αγορές της Ασίας».

Και ο Yalcin αμφιβάλλει για την αποτελεσματικότητα της απαγόρευσης των ασφαλίσεων: «Υπάρχουν σίγουρα ασφαλιστές στην Ανατολική Ασία, συμπεριλαμβανομένων της Κίνας και της Ινδίας, οι οποίοι θα καλύψουν το κενό». Ο Michael Bloss, ευρωβουλευτής των Πρασίνων, εξάγει ένα αποθαρρυντικό συμπέρασμα: «Τη στιγμή που οι Έλληνες πλοιοκτήτες έχασαν μέρος των κερδών τους, τελείωσε το παιχνίδι της ισχύος έναντι του Putin». Με αυτόν τον τρόπο η ΕΕ βοηθά μάλιστα τον Putin να γεμίσει τα ταμεία του.

Τίτλος: «Παρά το εμπάργκο της Ε.Ε.: Ελληνικά τάνκερ για το πετρέλαιο του Putin»
Υπότιτλος: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ανακοινώσει ένα “καταστροφικό” εμπάργκο πετρελαίου εις βάρος της Ρωσίας. Ωστόσο, υποχώρησε υπό την πίεση των ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών. Έτσι, με τη βοήθεια των ελληνικών πετρελαιοφόρων, ο Putin είναι σε θέση ακόμη και να επεκτείνει τις συναλλαγές του, όπως δείχνει έρευνα της εκπομπής “Monitor”»

ΠΗΓΗ: ιστοσελίδα του δημόσιου τ/δ ARD-tagesschau.de

Το ζόρι έκανε τον Ταγίπ να μας γράφει τις σοφιστείες του και ελληνικά στο twiiter: Λες και αυτό ήταν το πρόβλημά του

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: