Πάνε για απεργία οι γιατροί του δημοσίου στην Κύπρο: Αντιδράσεις για τα εφημερεύοντα ιατρεία

FILE PHOTO: Γιατροί και νοσηλευτές σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ). ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ




Στις αντιδράσεις των γιατρών του δημοσίου, προσκρούει η λειτουργία των εφημερευόντων ιατρείων του ΓεΣΥ, αφού ΠΑΣΥΚΙ και ΠΑΣΥΔΥ ετοιμάζονται, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φιλελεύθερου», να ανακοινώσουν σήμερα τη λήψη απεργιακών μέτρων.

Στο πλευρό τους οι δύο συντεχνίες φαίνεται να έχουν και τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο, ο οποίος, παρά το γεγονός ότι ο ΟΑΥ το τελευταίο διάστημα πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με τις επιστημονικές εταιρείες των προσωπικών γιατρών, καταγγέλλει τον Οργανισμό για μονομερείς αποφάσεις και δηλώνει τη στήριξη του προς τους γιατρούς του δημόσιου τομέα.

ΟΑΥ και Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας από πλευράς τους, παρουσιάζονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν στην υλοποίηση της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν την περασμένη Παρασκευή.

Ο ΟΑΥ προχώρησε ήδη στην αποστολή σχετικής εγκυκλίου προς όλους τους προσωπικούς γιατρούς του ΓεΣΥ ενημερώνοντας τους σχετικά, ενέργεια που όπως φαίνεται, αποτέλεσε και την αφορμή για τις έντονες αντιδράσεις των γιατρών των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

Την ίδια ώρα, σήμερα αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη μεταξύ όλων των εμπλεκομένων, η οποία ωστόσο είχε προγραμματιστεί από την προηγούμενη εβδομάδα και πριν ακόμα επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των δύο Οργανισμών.

Επί της ουσίας, ΟΑΥ και ΟΚΥπΥ συμφώνησαν ότι:

  • Τα εφημερεύοντα ιατρεία του ΓεΣΥ θα λειτουργούν κατά τα Σαββατοκύριακα και τις δημόσιες αργίες στους χώρους των εξωτερικών ιατρείων των δημόσιων νοσοκομείων
  • Στις επαρχίες Λευκωσίας και Λεμεσού θα λειτουργούν δύο ιατρεία για ενήλικες και ένα ιατρείο για παιδιά ενώ στις υπόλοιπες επαρχίες θα λειτουργεί ένα ιατρείο για ενήλικες και ένα ιατρείο για παιδιά
  • Ο ΟΚΥπΥ θα έχει υποχρέωση να στελεχώνει τα ιατρεία με νοσηλευτικό και γραμματειακό προσωπικό
  • Ο ΟΚΥπΥ θα έχει υποχρέωση να εξοπλίσει τα ιατρεία με τον εξοπλισμό που απαιτείται από τον ΟΑΥ και να μεριμνά για την επάρκεια αναλωσίμων ειδών και φαρμάκων.
  • Τα ιατρεία θα στελεχώνονται από όλους τους προσωπικούς γιατρούς για ενήλικες και παιδίατρους του ΓεΣΥ, περιλαμβανομένων και των γιατρών του δημοσίου.

Σε ό,τι αφορά τις αμοιβές των προσωπικών γιατρών, ο ΟΑΥ έχει ήδη ενημερώσει τους γιατρούς ότι θα λαμβάνουν €60 ανά ώρα.

Για τους νοσηλευτές, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ» και το ρεπορτάζ της Μαριλένας Παναγή, συμφωνήθηκε ότι θα λαμβάνουν €30 ανά ώρα, όσα θα λαμβάνει δηλαδή ο ΟΚΥπΥ από τον ΟΑΥ ως αποζημίωση,.

Το ίδιο θα ισχύσει και για τους γιατρούς του δημοσίου που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα εφημεριών αφού πρόθεση του ΟΚΥπΥ είναι το προσωπικό του να αμείβεται με το ποσό που θα λαμβάνουν και οι γιατροί του ιδιωτικού τομέα.

Οι δύο Οργανισμοί συμφώνησαν ότι τα εφημερεύοντα ιατρεία του ΓεΣΥ θα αρχίσουν τη λειτουργία τους από το προσεχές Σαββατοκύριακο. Οι αντιδράσεις των γιατρών ωστόσο, ενδεχομένως να σπρώξουν τα χρονοδιαγράμματα.

Οι Συντεχνίες ΠΑΣΥΚΙ και ΠΑΣΥΔΥ (κλάδος γιατρών), διαφωνούν με την συμφωνία του ΟΚΥπΥ με τον ΟΑΥ υποστηρίζοντας ότι:

  • Δεν έχει αποδειχθεί τεκμηριωμένα η ανάγκη για λειτουργία εφημερευόντων ιατρείων.
  • Δεν συμφωνούν με τα ωράρια στα οποία θα λειτουργούν τα εφημερεύοντα ιατρεία (8 ώρες το Σάββατο και 4 ώρες τις Κυριακές)
  • Δεν συμφωνούν με την ενέργεια του ΟΑΥ να ενημερώσει τους γιατρούς του δημοσίου, μέσω εγκυκλίου για το πρόγραμμα εφημεριών, και υποστηρίζουν ότι ο ΟΑΥ έπρεπε να διαβουλευθεί μαζί τους
  • Η λειτουργία των εφημερευόντων ιατρείων δίνει το δικαίωμα για αντιδράσεις και αμφισβήτηση του Γενικού Συστήματος Υγείας
  • Θεωρούν ότι η είσοδος ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για ιδιωτικοποίησή τους
  • Αμφισβητούν τη νομιμότητα της απόφασης για παραχώρηση δομών του δημόσιου τομέα σε άλλον Οργανισμό

Σήμερα ευρεία συνάντηση

Η συνάντηση μεταξύ ΠΙΣ, επιστημονικών εταιρειών και ΟΑΥ, είχε προγραμματιστεί από την περασμένη εβδομάδα και θα πραγματοποιηθεί κανονικά αφού οι ιδιώτες προσωπικοί γιατροί έχουν διαμορφώσει κάποιες εισηγήσεις, σε ό,τι αφορά τον τρόπο λειτουργίας των εφημερευόντων ιατρείων τις οποίες θέλουν να μεταφέρουν στον Οργανισμό.

Σε περίπτωση που η σύσκεψη καταλήξει σε κάποια νέα συμφωνία μεταξύ γιατρών και Οργανισμού, ενδεχομένως να αλλάξει και η στάση των Συντεχνιών των γιατρών του δημοσίου.

Την ίδια ώρα και παρά τις αντιδράσεις που καταγράφονται από πλευράς των γιατρών, ο ΟΚΥπΥ, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ» από χθες άρχισε να προετοιμάζεται για την λειτουργία των εφημερευόντων ιατρείων από το προσεχές Σαββατοκύριακο.

Προκάλεσε την αντίδραση ΠΙΣ η εγκύκλιος του ΟΑΥ

Πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με όλες τις επιστημονικές εταιρείες το προηγούμενο διάστημα

Οι αντιδράσεις από πλευράς της ΠΑΣΥΚΙ είχαν εκφραστεί εδώ και αρκετό καιρό αφού η Συντεχνία διαφώνησε από την πρώτη στιγμή με την προοπτική παραχώρησης δομών του δημόσιου στον ΟΑΥ για τη λειτουργία των εφημερευόντων ιατρείων του ΓεΣΥ.

Η ΠΑΣΥΔΥ, αρχικά είχε συμφωνήσει με τον ΟΚΥπΥ, ωστόσο η εγκύκλιος που απέστειλε την περασμένη Παρασκευή και πριν την τελική επίτευξη συμφωνίας ο ΟΑΥ προς όλους τους προσωπικούς γιατρούς του ΓεΣΥ, ανέτρεψε το σκηνικό και τελικά οι γιατροί της ΠΑΣΥΔΥ συντάχθηκαν με την ΠΑΣΥΚΙ.

Χθες, ανακοίνωση εξέδωσε και ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος αναφέροντας:

«Ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαβούλευση του ΠΙΣ και των εμπλεκόμενων επιστημονικών εταιρειών με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) και των συνδικαλιστικών οργανώσεων των ιατρών με τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) που σκοπό έχει την ορθή και ποιοτική εφαρμογή και λειτουργία των εφημερευόντων ιατρείων και ενώ έχουν διευθετηθεί συναντήσεις τις αμέσως επόμενες ημέρες, προς έκπληξη μας πληροφορηθήκαμε για την εξαγγελία άμεσης λειτουργίας τους από τον ΟΑΥ, με την αποστολή σχετικού υπομνήματος που εμπεριέχει τόσο το πρόγραμμα λειτουργίας των ιατρείων όσο και καθηκοντολόγιο που εκφεύγει του ρόλου εφημερεύοντος ιατρείου πρωτοβάθμιας φροντίδας».

«Η έκπληξη συνεχίστηκε με την ανακοίνωση συμφωνίας μεταξύ ΟΑΥ και ΟΚΥΠΥ χωρίς να ληφθεί υπόψη η άποψη αυτών που θα την υλοποιήσουν», ανέφερε ο ΠΙΣ προσθέτοντας:

«Εκφράζουμε τη λύπη μας για τις μονομερείς αυτές αποφάσεις οι οποίες συνιστούν παντελή έλλειψη σεβασμού προς το θεσμό του ΠΙΣ και προς τα συνδικαλιστικά όργανα των ιατρών και δημιουργούν εύλογες ανησυχίες για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία των ιατρείων αυτών. Καλούμε τους αρμόδιους φορείς όπως ανακαλέσουν τις όποιες αποφάσεις και όπως σεβαστούν την εν εξελίξει διαβούλευση».

Ο ΟΑΥ απορρίπτοντας τα όσα αναφέρει ο ΠΙΣ στην ανακοίνωσή του, υποστηρίζει ότι συναντήσεις με τις επιστημονικές εταιρείες των προσωπικών γιατρών έχουν γίνει αρκετές το τελευταίο διάστημα, αφού οι δύο πλευρές είχαν μπει σε διαβούλευση και για τον νέο τρόπο αμοιβής των γιατρών στο πλαίσιο του ΓεΣΥ.

Άλλωστε ο ΟΑΥ συμφώνησε με τις επιστημονικές εταιρείες ότι η αποζημίωση που θα λαμβάνουν οι γιατροί για τις εφημερίες στις οποίες θα συμμετέχουν θα είναι επιπρόσθετη των απολαβών των γιατρών για τις υπόλοιπες υπηρεσίες που προσφέρουν.

Πηγή: philenews.com

Συμφωνία Κύπρου και ΗΠΑ για με την επιβολή περιορισμών στις εισαγωγές σε κατηγορίες αρχαιολογικού υλικού

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: