Παγώνει η πώληση αμερικανικών drone στην Ουκρανία: Το Κίεβο αναμένει κλιμάκωση των ρωσικών επιθέσεων

FILE PHOTO: Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin ενημερώνει τους δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο. EPA, SHAWN THEW




Το σχέδιο της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν (Biden) να πουλήσει τέσσερα μεγάλα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Ουκρανία έχει παγώσει λόγω της ανησυχίας ότι ο εξελιγμένος εξοπλισμός παρακολούθησης θα μπορούσε να πέσει στα χέρια του εχθρού, σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα, αναφέρει το πρακτορείο Reuters, (κείμενο Mike Stone).

Οι τεχνικές ενστάσεις αναφορικά με την πώληση προέκυψαν κατά τη διάρκεια μιας βαθύτερης επανεξέτασης από τη Διοίκηση Ασφαλείας Αμυντικής Τεχνολογίας του Πενταγώνου, η οποία είναι επιφορτισμένη με τη διατήρηση της τεχνολογίας υψηλής αξίας μακριά από τα χέρια του εχθρού.

Το σχέδιο πώλησης στην Ουκρανία τεσσάρων μη επανδρωμένων αεροσκαφών MQ-1C Grey Eagle που μπορούν να οπλιστούν με πυραύλους Hellfire για χρήση στο πεδίο μάχης κατά της Ρωσίας αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το Reuters νωρίτερα τον Ιούνιο.

Η ένσταση για την εξαγωγή των drones προέκυψε λόγω ανησυχιών ότι τα ραντάρ και ο εξοπλισμός επιτήρησης στα drones θα μπορούσαν να δημιουργήσουν κίνδυνο για την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών στην περίπτωση που πέσουν στα χέρια της Ρωσίας. Οι πηγές είπαν ότι αυτή η σκέψη είχε αγνοηθεί στην αρχική επισκόπηση, αλλά ήρθε στο προσκήνιο στο πλαίσιο των συναντήσεων στο Πεντάγωνο στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

ΠΗΓΗ: ReutersMike Stone – U.S. drone sale to Ukraine hits snag

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskiy προέβλεψε ότι η Ρωσία θα κλιμακώσει τις επιθέσεις της αυτή την εβδομάδα καθώς οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν εάν θα στηρίξουν την προσπάθεια της χώρας του να ενταχθεί στο μπλοκ και η Ρωσία πιέζει για να κερδίσει τον έλεγχο της ανατολικής Ουκρανίας. 

«Προφανώς, αυτή την εβδομάδα θα πρέπει να περιμένουμε από τη Ρωσία μια εντατικοποίηση των εχθρικών της δραστηριοτήτων», είπε ο Zelenskiy σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του το βράδυ της Κυριακής. «Ετοιμαζόμαστε. Είμαστε έτοιμοι», διευκρίνισε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι η Ουκρανία υπέβαλε αίτηση για ένταξη στην ΕΕ τέσσερις ημέρες αφότου ρωσικά στρατεύματα διέσχισαν τα σύνορά της τον Φεβρουάριο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε την Παρασκευή να λάβει η Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας χώρας.

ΠΗΓΗ: ReutersNatalia Zinets, Max Hunder – Ukraine president expects Russia attacks to intensify with EU summit this week

Ο πρόεδρος Μπάιντεν “δεν είναι πιθανό” να επισκεφθεί την Ουκρανία όταν θα ταξιδέψει στην Ευρώπη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: