Ο γερουσιαστής Μενέντεζ είναι ξεκάθαρος και τα λέει πολύ καλά: Όμως το ερώτημα είναι εμείς τι κάνουμε;

FILE PHOTO: Senator Bob Menendez (D-NJ) Chair of the Senate Foreign Relations Committee, left, speaks with Ambassador Victoria Nuland, US Undersecretary of State for Political Affairs, right, before a Senate Foreign Relations Committee hearing to examine US-Russia policy at the US Capitol in Washington, DC, USA. EPA, Sarahbeth Maney, POOL




Το κύριο άρθρο του ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥ

O Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, είναι ξεκάθαρος, έναντι της κατοχικής Τουρκίας. Και είναι ξεκάθαρος γιατί έτσι θεωρεί πως είναι το σωστό σε σχέση με την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, το οποίο παραβιάζει το καθεστώς της Άγκυρας.

Ο κ. Μενέντεζ δήλωσε προ ημερών ότι «η παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας εκ μέρους της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων των υπερπτήσεων και των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου και της εισβολής σε χωρικά ύδατα, είναι απαράδεκτη και θα επιφέρει συνέπειες. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε στην Τουρκία και να συνεχίσουμε την πίεση».

  • Πρόσθεσε, μάλιστα, πως η μεγαλύτερη και εγγύτερη απειλή για την ασφάλεια και την ευημερία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου προέρχεται από την Τουρκία, η οποία παρά το γεγονός ότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ υιοθετεί προκλητική συμπεριφορά.

Ολα αυτά τα αναφέρει ένας Αμερικανός πολιτειακός αξιωματούχος. Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ έχει πολλάκις αναφερθεί στο Κυπριακό. Και έδωσε πολλές μάχες στη Γερουσία και έναντι στις εκάστοτε κυβερνήσεις της Ουάσινγκτον, για να ισχύσει το προφανές και το αυτονόητο στην Κύπρο.

Όπως ισχύει και σε κάθε χώρα, που είναι ανεξάρτητη και κυρίαρχη. Είναι ο ίδιος που έχει χαρακτηρίσει ως αναχρονιστικό το συνεχιζόμενο εμπάργκο όπλων της Κύπρου από τις ΗΠΑ. Ένα ζήτημα, που ξεκίνησε να αντιμετωπίζεται και δίνονται λύσεις. Άρχισε να γίνεται λίφτινγκ. Πρόκειται για μία παραδοξότητα, που συντηρείτο για χρόνια. Και τούτο γινόταν, άκουσον-άκουσον, τόσα χρόνια για να τιμωρείται το θύμα και να επιβραβεύεται ο θύτης.

Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ έχει μιλήσει πολλές φορές για την Κύπρο, την Ελλάδα, την Τουρκία, θέτοντας στη σωστή τους βάση τις σχέσεις με τις ΗΠΑ. Θέτοντας τα ζητήματα της εφαρμογής του διεθνούς δικαίου στη σωστή τους βάση.

Γι’ αυτό και έχει ταχθεί κατά της πώλησης στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία, σημειώνοντας πως «η εν λόγω επιτροπή είναι αυτή που αποφασίζει για πωλήσεις όπλων και το βλέπω πολύ δύσκολο να συμφωνήσω σε μία τέτοια εξέλιξη».

Όταν πέρσι τον Σεπτέμβριο είχε έλθει στην Κύπρο για να τιμηθεί από το κυπριακό κράτος, είπε χωρίς περιστροφές, πως «ο στόχος μου είναι να δω και την τελευταία μπότα και τον τελευταίο Τούρκο στρατιώτη να φεύγει από την Κύπρο».

  • Στη διάρκεια της τελετής στην οποία τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τον Μεγαλόσταυρο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου για τη διαχρονική προσφορά του και την προώθηση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και της ελευθερίας για όλο τον κόσμο, ανέφερε πως το όραμά του είναι η επανένωση της Κύπρου στο πλαίσιο μίας λύσης, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ είναι διαχρονικός φίλος της Κύπρου και της Ελλάδος. Είναι φίλος μας γιατί και ο ίδιος —σε όλη την πολιτική του διαδρομή— αγωνιζόταν για πανανθρώπινες αξίες, για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο. Και σε αυτές τις αρχές «έχουμε συναντηθεί», βρεθήκαμε στην ίδια πορεία.

Οφείλουμε, όμως, εμείς να είμαστε πιο έντονοι και πιο αποφασιστικοί, γιατί είναι εμάς που καίει περισσότερο η απαλλαγή της χώρας μας από την κατοχή.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Το «Ταξίδι» στο βουνό που ανέτρεψε μια πολιτική: Μια διαδρομή δύσκολη, που έγινε μυθιστόρημα, Το ΑΚΕΛ, η γραμμή της Ένωσης και ο Ζαχαριάδης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: