Ο Ερντογάν περιμένει πως και πως την επίσκεψη του Σαουδάραβα Πρίγκηπα: Ελπίζει να βοηθηθεί η τουρκική οικονομία

Turkish President Recep Tayyip Erdogan (L) shaking hands with Saudi Arabia’s Crown Prince Mohammed bin Salman Al Saud (R) during their meeting in Jeddah, Saudi Arabia. EPA, TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT




Το τηλεοπτικό δίκτυο ΑΒC News, (ρεπορτάζ Zeynep Bilginsoy και Abdullah Al-shihri), αναδημοσιεύει ρεπορτάζ από το πρακτορείο Associated Press με θέμα τηνεπίσκεψη του Σαουδάραβα Πρίγκηπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (Mohammed bin Salman) στην Άγκυρα την επόμενη την επόμενη Τετάρτη.

Την επίσκεψη του Mohammed bin Salman στην Τουρκία ανακοίνωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν (Erdogan), τονίζοντας ότι θα συζητήσουν σε επίπεδο αντιπροσωπειών, αλλά και οι δύο τους προσωπικά, τη βελτίωση των σχέσεων Τουρκίας-Σαουδικής Αραβίας «σε πολύ υψηλότερο βαθμό».

Η επίσκεψη του Σαουδάραβα πρίγκηπα θα επιταχύνει τις ήδη βελτιούμενες σχέσεις των δύο χωρών, που είχαν φθάσει στο ναδίρ το 2018 λόγω της δολοφονίας του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Jamal Khashoggi στο Προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κων/πολη.

Τότε ο Πρόεδρος Erdogan είχε δηλώσει – χωρίς να κατονομάσει τον πρίγκηπα -ότι η δολοφονία διετάχθη από τα ανώτατα επίπεδα της σαουδαραβικής κυβέρνησης. Είχε ξεκινήσει δίκη ερήμην 26 Σαουδαραβών, όμως στην συνέχεια ο εισαγγελέας μετέφερε τη δίκη στις αρχές της Σαουδικής Αραβίας, ανοίγοντας έτσι το δρόμο στη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών.

Ο Erdogan επισκέφθηκε τον Απρίλιο την Σαουδική Αραβία για πρώτη φορά έπειτα από πέντε έτη. Οι προσπάθειες του τούρκου Προέδρου για την βελτίωση των σχέσεων Τουρκίας-Σαουδικής Αραβίας αλλά και με τα ΗΑΕ οφείλονται στη μεγάλη οικονομική κρίση της Τουρκίας, με τον επίσημο πληθωρισμό να ανέρχεται στο 73.5%, αλλά και στις εκλογές του 2023. Οι συνομιλίες με τον ηγέτη των ΗΑΕ Sheikh Mohammed bin Zayed Al οδήγησαν σε συμφωνίες επενδύσεων ύψους 10 δις δολαρίων.

Σύμφωνα με Σαουδάραβες αξιωματούχους, πριν την επίσκεψή του στην Τουρκία, ο Mohammed bin Salman θα επισκεφθεί την Αίγυπτο και την Ιορδανία, στο πλαίσιο συντονισμού των θέσεων των χωρών, ενόψει της κοινής συνάντησής τους με τον Αμερικανό Πρόεδρο Biden στην Jeddah της Σαουδικής Αραβίας, τον επόμενο μήνα, όπου θα παρευρίσκεται και ο ιρακινός Π/θ.

Επίσης, σύμφωνα με Σαουδάραβες αξιωματούχους, ο Mohammed bin Salman θα συζητήσει με Τούρκους αξιωματούχους σειρά περιφερειακών και διεθνών ζητημάτων, όπως το θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και τις προσπάθειες τερματισμού του πολέμου στην Υεμένη, αλλά και τις συνέπειες στην περιοχή του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς και άλλα θέματα ενέργειας και εμπορίου για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων.

Οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι δεν απέκλεισαν ενδεχόμενη επίσκεψη το καλοκαίρι του πρίγκηπα  Mohammed bin Salman σε Κύπρο και Ελλάδα, δύο χώρες που είναι στενοί σύμμαχοι με την Σαουδική Αραβία.

ΠΗΓΗ: ΑΒC News, Zeynep Bilginsoy Abdullah Alshihri – Saudi crown prince to meet Turkeys president in Ankara

Στο ίδιο θέμα:

Σχολιάζεται από το πρακτορείο Bloomberg, (Firat Kozok) ότι το ταξίδι θα μπορούσε να δώσει ώθηση στην επιδεινούμενη οικονομία της Τουρκίας. 

Επίσης, επισημαίνεται ότι ο Erdogan προσκαλεί τον Σαουδάραβα διάδοχο, καθώς η Τουρκία αναζητά επενδύσεις. Ο Τούρκος πρόεδρος εργάζεται για τη βελτίωση των σχέσεων με το Ριάντ και άλλες περιφερειακές πρωτεύουσες, καθώς στοχεύει να τονώσει το εμπόριο και να προσελκύσει επενδύσεις.

Ο τουρκικός πληθωρισμός έχει εκτιναχθεί πάνω από το 70%, απειλώντας να απειλήσει την υποστήριξη του Τούρκου ηγέτη και του κόμματός του ενόψει των εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο έτος.

 Τέλος, υπογραμμίζεται ότι οι θερμότεροι δεσμοί προκύπτουν επίσης ως μέρος μιας ευρύτερης αναδιάταξης στη Μέση Ανατολή και ενόψει του ταξιδιού του προέδρου των ΗΠΑ στη Σαουδική Αραβία, τον επόμενο μήνα, όπου θα έχει συνομιλίες με τον διάδοχο.

ΠΗΓΗ: BloombergFirat Kozok – Erdogan Says Saudi Crown Prince to Visit as Ties Warm

Φραγκογιάννης: Απευθείας αεροπορική σύνδεση Ελλάδας – Λιβύης μετά από διακοπή οκτώ ετών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: