Ο Ερντογάν κουνάει πολλές κόκκινες σημαίες: Η ουκρανική κρίση είναι μια ευκαιρία για να δείξει τη …σημασία του!

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντοιγάν. Φωτογραφια Τουρκική Προεδρία




Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ο Τούρκος πρόεδρος εκμεταλλεύτηκε την προτεραιότητα που δόθηκε στη σύγκρουση από τη Δύση και τους Ρώσους για να διεκδικήσει τη θέση της Άγκυρας στις διεθνείς σχέσεις, μη διστάζοντας να χρησιμοποιήσει τους διαπραγματευτικούς του μοχλούς σε όλα τα μέτωπα, παρατηρεί η δημοσιογράφος Hala Kodmani στην εφημερίδα Liberation.

Στη σημερινή επίσκεψη του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ (Lavrov) στην Άγκυρα το ζήτημα των «ασφαλών δρόμων» για τη διέλευση των σιτηρών κατά μήκος της Μαύρης Θάλασσας δεν θα ήταν το μοναδικό θέμα συζήτησης με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου (Cavusoglu), επισημαίνει το ρεπορτάζ.

Σχολιάζει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan) εργάζεται για να μπει εμπόδιο σε όλους τους δρόμους, “ακόμη και τους πιο δύσβατους, της σύγκρουσης και της διπλωματίας, προκειμένου να τοποθετηθεί στο επίκεντρο του διεθνούς παιχνιδιού”.

Στο τεταμένο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία ο Τούρκος πρόεδρος κουνάει πολλές κόκκινες σημαίες ταυτόχρονα τις τελευταίες δύο εβδομάδες – η αντίθεση στην είσοδο της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, η απειλή για νέα στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία, οι κατηγορίες κατά της Ελλάδας ότι εμποδίζει την πρόσβαση των αμερικανικών μαχητικών F35 στην Τουρκία -, χωρίς να είναι σαφής ο λόγος και οι στόχοι του.

O Bayram Balci, διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ανατολικών Σπουδών στην Κωνσταντινούπολη σχολιάζει ότι τη στιγμή που ο Erdogan αισθανόταν απομονωμένος πριν από το ξέσπασμα του πολέμου και προσπαθούσε να αποκαταστήσει τις κατεστραμμένες σχέσεις του με τις χώρες της περιοχής (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία, Αρμενία) η ουκρανική κρίση στάθηκε ως ιστορική ευκαιρία για να δείξει τη σημασία του και τη στρατηγική αξία της Τουρκίας για τη Δύση και τους Ρώσους.

Επιδεικνύοντας το ενδεχόμενο τουρκικού βέτο την επομένη της αίτησης της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ο Τούρκος πρόεδρος τράβηξε την προσοχή όλων, δείχνοντας την ικανότητά του να προκαλεί προβλήματα. Επικαλούμενος ως κύριο επιχείρημα για την αντίθεσή του την υποδοχή των “Κούρδων τρομοκρατών του ΡΚΚ” από τις δύο υποψήφιες προς ένταξη στο ΝΑΤΟ χώρες, βρήκε την ευκαιρία να ανακοινώσει μια επικείμενη τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία. Σύμφωνα με τον Balci, οι όροι του παγκόσμιου παζαριού του Erdogan με τη Δύση μπορούν να συνοψιστούν στο εξής μήνυμα:

Με χρειάζεστε και σε αντάλλαγμα θέλω την άρση των κυρώσεων μετά την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400 για την επανένταξη στο αμερικανικό πρόγραμμα μαχητικών F-35 και τη διευκόλυνση μιας επέμβασης στη Συρία εναντίον των κουρδικών πολιτοφυλακών”.

Οσο για τις ΗΠΑ, επισημαίνεται ότι, αν και έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους σε μια νέα τουρκική επίθεση στη Συρία, σήμερα επικεντρώνονται πολύ περισσότερο στην ουκρανική κρίση και στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον Balci,  η Τουρκία προβάλλει στη Ρωσία τη μη συμβιβαστική της στάση έναντι της Δύσης: ο Erdogan θέλει να δείξει στον Putin ότι είναι αντίθετος στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ.

Και σε μια εποχή που οι προτεραιότητες της Ρωσίας έχουν αναπόφευκτα μετατοπιστεί μακριά από τη Συρία, από την οποία έχει ήδη αποσύρει πολλά από τα στρατεύματά της, ο Erdogan μπορεί να ελπίζει ότι η Μόσχα δεν θα δυσκολέψει το έργο του εναντίον των κουρδικών δυνάμεων.

Ενεργοποιώντας όλους αυτούς τους μοχλούς και εκμεταλλευόμενος τα γεωγραφικά και στρατηγικά πλεονεκτήματα της Τουρκίας, ο Erdogan δίνει επίσης μια μάχη για το μέλλον της εξουσίας του στη χώρα του:

το χτύπημα των κουρδικών δυνάμεων υποστηρίζεται συνήθως ευρέως από τους Τούρκους εθνικιστές και αποσπά τον πληθυσμό του από τα δεινά που υφίσταται λόγω της οικονομικής κρίσης στη χώρα. Πρέπει πάντα να παρατηρούμε την εσωτερική διάσταση των διεθνών κινήσεων του Erdogan“, καταλήγει ο Balci.

ΠΗΓΗ: LiberationHala Kodmani – Turquie: «La crise ukrainienne est une opportunité historique pour Erdogan de montrer son importance»

Οι κ. Συρίγος, Παπαχελάς και Έλλις θα παρουσιάσουν το βιβλίο των Μελέτη και Ιγνατίου για τη Συμφωνία της Μαδρίτης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: