Ο Μπλίνκεν ζητά από τον Ερντογάν να μην εισβάλει στη Συρία: Ώρα να μιλήσει και για τις προκλήσεις στο Αιγαίο και την Κύπρο

FILE PHOTO: Secretary of State Antony J. Blinken holds a joint press availability with NATO Secretary General Jens Stoltenberg at the U.S. Department of State in Washington, D.C. State Department photo by Freddie Everett




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ*, Hellas Journal

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε την Τουρκία να μην εισβάλει στη Βόρεια Συρία, επειδή -όπως ανέφερε- μία επίθεση «θα υπονόμευε την περιφερειακή σταθερότητα».

Η προειδοποίηση, στην οποία πιθανότατα ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν δεν θα δώσει σημασία, ήρθε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον φιλότουρκο Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, ο οποίος ξεπέρασε πάλι σε «τουρκολαγνεία» και τον ίδιο τον ισλαμιστή Τούρκο ηγέτη.

Ο κ. Μπλίνκεν είπε ότι «η μεγάλη ανησυχία που έχουμε είναι ότι οποιαδήποτε νέα επίθεση θα υπονόμευε την περιφερειακή σταθερότητα».

  • Εξαιρετική η τοποθέτηση του Αμερικανού υπουργού. Όμως, η χώρα που υπονομεύει την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή είναι η Τουρκία, την οποία μονίμως χαρακτηρίζει «φίλη» και «σύμμαχο» των Ηνωμένων Πολιτειών. Και την υπονομεύει από τη βόρεια Συρία μέχρι το Αιγαίο Πέλαγος και την Κύπρο.

Μιλά, λοιπόν, ο κ. Μπλίνκεν για τη βόρεια Συρία αλλά παθαίνει αφωνία όταν οι προσκλήσεις της Τουρκίας αφορούν τον Ελληνισμό. Γιατί; Ποιος στην κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν είναι αυτός που καθορίζει αυτήν την πολιτική φόβου;

Ο Αμερικανός υπουργός είπε πολλά και διάφορα, που δημοσιεύουμε σε άλλες στήλες, για την απειλή εισβολής της κατοχικής δύναμης στην βόρεια Συρία. Τόνισε, ότι «θα δώσει την ευκαιρία σε κακόβουλους παράγοντες να εκμεταλλευτούν την αστάθεια», που θα δημιουργηθεί εάν η Τουρκία εισβάλει στη Συρία.

Προχώρησε και υπογράμμισε ακόμα ότι «είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε κλιμάκωση στη βόρεια Συρία και υποστηρίζουμε τη διατήρηση των σημερινών γραμμών κατάπαυσης του πυρός».

Και, ακόμα, αναφέρθηκε και στον κίνδυνο να εκμεταλλευθούν την εισβολή οι εχθροί της Αμερικής.

«Δεν θέλουμε να δούμε τίποτα που να θέτει σε κίνδυνο τις προσπάθειες που κάνουμε για να κρατήσουμε το Ισλαμικό Κράτος στο κουτί όπου το έχουμε κλειδώσει», ήταν η τελευταία κουβέντα του κ. Μπλίνκεν.

Είναι και αυτό το θέμα αιτία έντασης μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας. Αλλά μας κάνει εντύπωση ότι οι Αμερικανοί συνεχίζουν να στηρίζουν την Τουρκία και να μην την καταγγέλλουν πιο έντονα, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τις προκλήσεις της στο Αιγαίο και στην Κύπρο.

Αυτή η έλλειψη πραγματικής αντίδρασης εναντίον των απειλών της κατοχικής δύναμης, είναι πλέον ακραία ενοχλητική και δίνει την ευκαιρία στον Ερντογάν να πιστεύει ότι αν δεν έχει το «πράσινο φως», εξασφαλίζει ασυλία όταν επιτίθεται στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

  • Όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών ο Μάικ Πομπέο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποδοκίμαζε συχνά την Τουρκία όταν προκαλούσε χυδαία στην κυπριακή ΑΟΖ και στο Αιγαίο. Τώρα, εκείνες οι ανακοινώσεις ξεχάστηκαν(;) και το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών καλεί και τις δύο πλευρές σε …αυτοσυγκράτηση.

Είναι λάθος η αμερικανική πολιτική. Και το χειρότερο όλων, η Ουάσιγκτον αφήνει να «βράζει» το καζάνι, αντί να σβήσει τις φωτιές που ανάβει η Τουρκία.

Στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρέπει να καταλάβουν ότι θα φέρουν την ευθύνη εάν συνεχιστεί η τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα στο Αιγαίο και στην Κύπρο. Η Ελλάδα δεν έχει την παραμικρή «πολυτέλεια» για υποχώρηση. Οι Αμερικανοί, πρέπει επιτέλους, να συνεφέρουν τη «φίλη» και «σύμμαχο» Τουρκία. Η πρόβλεψη για τους επόμενους μήνες είναι πραγματικά θλιβερή…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Ολοκληρώθηκε στο Πεντάγωνο η συνάντηση του υπουργού Άμυνας, Χαράλαμπου Πετρίδη, με την Αμερικανίδα υφυπουργό Άμυνας για τα διεθνή θέματα ασφαλείας, την κ. Σελεστ Γουαλάντερ.

Είναι η πρώτη φορά που Κύπριος υπουργός Άμυνας επισκέπτεται το Πεντάγωνο. Όλα τα προηγούμενα χρόνια η Τουρκία κατάφερνε να αποτρέπει τέτοιες συναντήσεις. Πρέπει να σημειώσουμε ότι μέχρι και την τελευταία στιγμή η Άγκυρα προσπαθούσε να δημιουργήσει θέμα.

Ο Κύπριος υπουργός δήλωσε ότι από την πρώτη στιγμή η Κυπριακή Δημοκρατία καταδίκασε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τήρησε απαρέγκλιτα όλες τις σχετικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έχει σημασία ότι η Αμερικανίδα υφυπουργός μίλησε αναλυτικά για τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην αμυντική συνεργασία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η συζήτηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και ο κ. Πετρίδης με την κ. Γουαλάντερ μίλησαν για ένα προσφιλές θέμα για την Αμερική: Την κατάσταση ασφαλείας στην Κύπρο, αλλά και την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Όπως αναφέρθηκε έδωσαν ειδική έμφαση στον ρόλο που καλούνται να παίξουν τα διάφορα σχήματα περιφερειακής συνεργασίας στα οποία συμμετέχει ενεργά η Κύπρος. Η αναφορά γίνεται στις τριμερείς με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και άλλες χώρες.

Ο κ. Πετρίδης είπε ότι υπό αυτό το πρίσμα έγινε μια ανασκόπηση της διμερούς αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας και από εκεί και πέρα αναλύθηκαν οι προοπτικές που υπάρχουν για την περαιτέρω εμβάθυνση της.

Ο υπουργός Άμυνας της Κύπρο είχε συνάντηση και με την αρμόδια για τις πολιτικο-στρατιωτικές υποθέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, την βοηθό υπουργό, Τζέσικα Λούις.

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal
  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Όταν ομιλεί ο γερουσιαστής Μενέντεζ -και για τα F-16- πρέπει όλοι να τον ακούνε… Μήπως είναι ο λόγος της οργής του Ταγίπ Ερντογάν;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: