Ο εξόριστος Χοντορκόφσκι για τον Πούτιν: Όχι συμφωνίες με τον γκάνγκστερ – Πρέπει να χάσει τώρα γιατί αλλιώς θα επιτεθεί στο ΝΑΤΟ

FILE PHOTO: Russian President Vladimir Putin holds a meeting with Russian Security Council permanent members via a videoconference at the Novo-Ogaryovo state residence outside Moscow, Russia. EPA, MIKHAIL KLIMENTYEV, SPUTNIK, KREMLIN POOL




H εφημερίδα Financial Times δημοσιεύει συνέντευξη του Mikhail Khodorkovsky – κάποτε του πλουσιότερου ανθρώπου της Ρωσίας και τώρα ενός από τους εξέχοντες αντιφρονούντες της – που ζει ως εξόριστος με τη σύζυγό του στο Λονδίνο από το 2015.

Αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, επικρίνει τη Δύση ότι δεν συνειδητοποιεί τι διακυβεύεται.

«Αν δεν καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή τη μάστιγα στην Ουκρανία, θα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε σε άλλα εδάφη», λέει (…) Σίγουρα, ο Putin θα χάσει τελικά. Αν κερδίσει τώρα στην Ουκρανία, θα ξεκινήσει, λόγω εσωτερικών προβλημάτων, πόλεμο με το ΝΑΤΟ.

Και τελικά θα χάσει αυτόν τον πόλεμο. Αν δεν υπήρχαν τόσα θύματα, θα έλεγα ότι είμαι πραγματικά πολύ χαρούμενος, γιατί έχει ξεκινήσει μια διαδρομή που πρόκειται να οδηγήσει στο θάνατο του. Αλλά αυτή η συγκεκριμένη νίκη στην Ουκρανία εξαρτάται εξ ολοκλήρου από τη Δύση. Εάν η Δύση αποτύχει τώρα, μπορεί να αντιμετωπίσει ένα ‘πολύ μακρύ, φλέγον σύνορο στην Ευρώπη, μήκους 2.500 χιλιομέτρων’». 

Απορρίπτει αυτούς, συμπεριλαμβανομένου του Henry Kissinger, που θέλουν να κάνουν παραχωρήσεις στον Putin.

«[Ο Kissinger] δεν συνειδητοποιεί ότι δεν κάνεις συμφωνία με έναν γκάνγκστερ, όταν μιλάς από θέση αδυναμίας. Δεν συνειδητοποιεί ότι, για τον Putin, ένας πόλεμος είναι απλώς ένας φυσιολογικός τρόπος για να ανεβάσει τα εκλογικά του ποσοστά. Έχει ξεκινήσει πολέμους τέσσερις φορές. Ο Putin δεν πολέμησε ποτέ. Δεν καταλαβαίνει πώς είναι οι πόλεμοι. Καταλαβαίνει τα παιχνίδια στον υπολογιστή και τους πολέμους στο φορητό υπολογιστή του». 

Αναφορικά με τους ολιγάρχες, λέει ότι μπορεί να μην έχουν επιρροή στον Putin, αλλά «έχουν πολλούς μοχλούς στα χέρια τους, για να επηρεάσουν την κοινή γνώμη και την πολιτική στη Δύση. Αυτός είναι ο λόγος που ο Putin ενδιαφέρεται για αυτούς ως εργαλείο επιρροής» (…) 

Ο Khodorkovsky είναι επίσης αντίθετος σε ένα εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο, υποστηρίζοντας ότι οι δασμοί θα ήταν καλύτεροι, επειδή δεν θα αύξαναν τόσο πολύ τις τιμές του πετρελαίου (…)

Τελικά το μέλλον της Ρωσίας θα κριθεί όπως ήταν πάντα – υποστηρίζει ο Khodorkovsky – στην πραγματικότητα.

«Η αλλαγή καθεστώτος στη σημερινή Ρωσία μπορεί να γίνει μόνο με τη βία. Θα μπορούσε να είναι το περιβάλλον του Putin, θα μπορούσε να είναι ο στρατός ή θα μπορούσε να είναι η κοινωνία». . . Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο ο Putin και ο δικτάτορας της Λευκορωσίας Lukashenko δεν τολμούν να οπλίσουν τον λαό.

Ο Ουκρανός Volodymyr Zelenskyy δεν φοβόταν πραγματικά τους δικούς του ανθρώπους και μοίρασε όπλα. Εάν ο Putin μοιράσει 40.000 AK στη Μόσχα, δεν θα είναι μαζί μας αύριο» (…) Στην ερώτηση εάν η Ρωσία θα μπορούσε μια μέρα να γίνει μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα, υποστηρίζει ότι «Τίποτα δεν συνέβη για να καταστρέψει αυτή την ιδέα. Η Ρωσία είναι μέρος της Ευρώπης. Το γεγονός ότι η Γερμανία είχε τον Χίτλερ δεν μετέτρεψε τη Γερμανία σε μια μη ευρωπαϊκή χώρα»(…)  

ΠΗΓΗ: Financial Times – Mikhail Khodorkovsky: ‘Putin has embarked on a route that is going to lead to his demise’

Ποιος έπεισε τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας να αναμειχθεί στις προεδρικές εκλογές της Κύπρου; Η ένοχη σιωπή του Σχοινά…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: