Μόνον ο Ερντογάν δεν βλέπει την εξαΰλωση της λίρας: Δεν υπάρχει πτωτικό ρεκόρ που να μην έχει καταρρίψει

File photo: Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος έφθασε τις 17,15 λίρες ανά δολάριο . EPA / ERDEM SAHIN




Η τουρκική λίρα, μετά τις κρίσεις του 2021 και του 2018,  βιώνει πλέον νέο ξεπούλημα με τον πληθωρισμό στη χώρα να έχει  βγει εκτός ελέγχου.

Η λίρα έχει χάσει περίπου το 15% της αξίας της έναντι του δολαρίου από τις αρχές Μαΐου, όταν η κυβέρνηση ανέφερε ετήσιο πληθωρισμό 70%, τον υψηλότερο από το 2002.

Σήμερα Τετάρτη, η λίρα διαπραγματεύτηκε με πτώση 2,3% στα 17,15 ανά δολάριο. Ο ετήσιος πληθωρισμός επιταχύνθηκε στο 73,5% τον περασμένο μήνα, ανακοίνωσε την Παρασκευή η στατιστική υπηρεσία.

Ξένοι επενδυτές και ντόπιοι πωλούν τη λίρα λόγω ανησυχίας για τον πληθωρισμό και την αποτυχία της κυβέρνησης να ανακόψει τις δραματικές αυξήσεις των τιμών.

Αντί να λάβει μέτρα όπως η αύξηση των επιτοκίων, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεσμεύεται να μειώσει το κόστος δανεισμού και να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη. Επανέλαβε αυτές τις δεσμεύσεις μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τη Δευτέρα.

«Είμαστε σε επικίνδυνες στιγμές και πάλι με τη λίρα να αποδυναμώνεται και φαίνεται να έχει μικρή υποστήριξη. Τι θα σταματήσει μια σωστή κρίση εδώ;». δήλωσε ο Tim Ash , ανώτερος στρατηγικός αναλυτής αναδυόμενων αγορών στην BlueBay Asset Management του Λονδίνου.

  • Η λίρα έχει χάσει σχεδόν το ένα τέταρτο της αξίας της φέτος μετά την πτώση κατά 44% έναντι του δολαρίου το 2021.

Τον Δεκέμβριο, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να συνδέσει τις καταθέσεις της λίρας με την αξία του δολαρίου για να αποτρέψει μια πλήρη οικονομική κρίση.

Ο Ερντογάν, λέει ότι οι θρησκευτικές του πεποιθήσεις του υπαγορεύουν ότι δεν μπορεί να εγκρίνει αυξήσεις στα επιτόκια… Αυτό αφήνει τη δύναμη πυρός της κεντρικής τράπεζας σοβαρά αποδυναμωμένη όταν πρόκειται για την υπεράσπιση της λίρας. Έχει καταφύγει στην πώληση δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων των συναλλαγματικών της αποθεμάτων για να στηρίξει τη λίρα.

Ο πληθωρισμός τιμών καταναλωτή στην Τουρκία είναι ο υψηλότερος στις αναδυόμενες αγορές και στην ομάδα των ανεπτυγμένων οικονομιών της G-20. Ο πληθωρισμός των τιμών παραγωγού σκαρφάλωσε στο ετήσιο 132% τον περασμένο μήνα, το υψηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1990, όταν μια σειρά από οικονομικές κρίσεις συγκλόνισαν την οικονομία.

Η ισλαμική κυβέρνηση του Ερντογάν κέρδισε την εξουσία το 2002 εν μέρει επειδή αρκετοί προκάτοχοι της είχαν αποτύχει στην οικονομία. Ο Ερντογάν πρέπει να προκηρύξει προεδρικές και βουλευτικές εκλογές για τον προσεχή Ιούνιο το αργότερο.

S&P: Έρχονται capital controls…

Υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος να επιβληθούν πρόσθετοι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων (capital controls) στην Τουρκία, εάν συνεχιστούν οι πιέσεις στη λίρα και της χρηματοπιστωτικές αγορές, εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας S&P Global.

Ένας αναλυτής της S&P, ο Μαξίμ Ρίμπνικοφ, είπε ότι η απόφαση της εταιρείας τον Απρίλιο να υποβαθμίσει την αξιολόγηση του αξιόχρεου της Τουρκίας αντικατοπτρίζει τις ανησυχίες της για το ενδεχόμενο εισαγωγής πρόσθετων capital controls. «Νομίζω ότι ο κίνδυνος αυξάνεται», πρόσθεσε.

Ένας άλλος αναλυτής πρόσθεσε ότι η πτώση της λίρας σημαίνει ότι τελικά θα «εμφανιστούν» προβλήματα στον τραπεζικό τομέα της Τουρκίας. Ο ρυθμός ανάκαμψης του τουρισμού είναι μία από τις λίγες θετικές εξελίξεις.

Με πληροφορίες απόAFP-Reuters/ Ahval

Τεράστιο βήμα: Ελάχιστος κατώτατος μισθός σε όλη την ΕΕ, συμφωνία Κομισιόν με κυβερνήσεις

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: