Μήνυση κατά Ρωσίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο από τον πλουσιότερο άνθρωπο της Ουκρανίας: Για κλοπές, κατασχέσεις πόρων και περιουσιών

File photo: Ο Ρινάτ Αχμέτοφ είναι ιδιοκτήτης, εκτός των άλλων, και της μαρτυρικής χαλυβουργίας της Μαριούπολης, Αζοφστάλ. Screenshot via YouTube




Ο πλουσιότερος ολιγάρχης της Ουκρανίας κατέθεσε μήνυση κατά της Ρωσίας στο ανώτατο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ευρώπης, κάνοντας λόγο για «σοβαρές παραβιάσεις» στην κατάσχεση από πλευράς Ρωσίας της ουκρανικής περιουσίας και πόρων  από την έναρξη της εισβολής της Μόσχας στα τέλη Φεβρουαρίου.

Ο Ρινάτ Αχμέτοφ,  μεγιστάνας του χάλυβα, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου κατασκευαστή χάλυβα της Ουκρανίας Metainvest και μεταξύ άλλων του ανήκει η χαλυβουργία της Μαριούπολης, Αζοφτάλ, κατέθεσε αγωγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) μετά την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας από τις  ρωσικές δυνάμεις εισβολής.

Η αγωγή επιδιώκει «ανακούφιση για τον αποκλεισμό, τη λεηλασία, την καταστροφή και την εκτροπή σιτηρών και μετάλλων από τη Ρωσία», σύμφωνα με δήλωση που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα από τον όμιλο System Capital Management του  Αχμέτοφ.

Ο Αχμέτοφ, γέννημα θρέμμα της ανατολικής περιοχής του Ντόνετσκ της Ουκρανίας, ένα από τα κεντρικά σημεία της συνεχιζόμενης εισβολής της Ρωσίας, ισχυρίζεται ότι μια σειρά από εργοστάσια παραγωγής χάλυβα, ανθρακωρυχεία και άλλες επιχειρήσεις στην ανατολική και νότια Ουκρανία έχουν κλαπεί από τις ρωσικές δυνάμεις από την έναρξη της εισβολής της στην Φεβρουάριος.

  • Η Metainvest ανέφερε επίσης σοβαρές ζημιές στα περιουσιακά της στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου του εργοστασίου χάλυβα Azovstal στη Μαριούπολη, το οποίο πολιορκήθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις τον Μάρτιο και τον Απρίλιο καθώς οι τελευταίες ουκρανικές δυνάμεις της πόλης είχαν καταφύγει εκεί.

«Τα εγκλήματα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και του λαού μας είναι κραυγαλέα και οι ένοχοι πρέπει να τιμωρηθούν. . . Αυτή η μήνυση είναι ένα από τα πρώτα διεθνή νομικά βήματα κατά της Ρωσίας για να σταματήσει τα συνεχιζόμενα εγκλήματά της, την καταστροφή της ουκρανικής οικονομίας και τη λεηλασία των ουκρανικών περιουσιακών στοιχείων», ανέφερε ο Αχμέτοφ στη δήλωση.

Η εταιρεία είπε ότι περισσότεροι από 234.000 τόνοι χάλυβα που κατασκευάστηκαν από τα εργοστάσιά της Ilyich Steel και Azovstal είχαν αποθηκευτεί όταν ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, εκ των οποίων περίπου 28.000 τόνοι είχαν ήδη φορτωθεί σε τέσσερα πλοία στο λιμάνι της Μαριούπολης.

  • Η εταιρεία είπε στους Financial Times ότι 2.500 τόνοι αυτού του χάλυβα μεταφέρθηκαν από πλοίο ρωσικής ιδιοκτησίας στη ρωσική πόλη Rostov-on-Don.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής έχουν κατηγορηθεί επανειλημμένα για κλοπή ουκρανικών πόρων από τα τέλη Φεβρουαρίου.

Εν τω μεταξύ, γεωργικά προϊόντα όπως κεράσια, πατάτες και λάχανα από τις κατεχόμενες περιοχές Ζαπορίζια και Χερσόνα  φέρεται να εντοπίστηκαν στις αγορές της Λευκορωσίας το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με το Λευκορωσικό ΜΜΕ Nexta με έδρα την Πολωνία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με την αγωγή του Αχμέτοφ σήμερα Δευτέρα, λέγοντας ότι η Ρωσία αποσύρθηκε από τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου και δεν θα αναγνωρίσει καμία από τις αποφάσεις του.

«Η απάντηση εδώ είναι εντελώς προφανής», είπε ο Πεσκόφ, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Με πληροφορίες από The Moscow Times

Αν δεν τον αναχαίτιζαν δεν θα έπεφτε στα σπίτια: Εξωφρενική απάντηση της Μόσχας για τον πύραυλο στο Κίεβο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: