Μια φωνή, μια γροθιά Μητσοτάκης και Αναστασιάδης: Ενωμένοι, με ασπίδα το Δίκαιο και την Ευρώπη

O Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Πηγή: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού, Δημήτρης Παπαμήτσος




Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Λευκωσία, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκε η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το φως της επιθετικής ρητορικής της Τουρκίας, καθώς και οι προσπάθειες της Λευκωσίας για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των σχετικών Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

«Μέχρι σήμερα ποτέ, σε όποια κρίσιμη καμπή ή και μη κρίσιμη ακόμα, η μεταξύ μας συνεργασία είναι τόσο άψογη, έτσι ώστε να ενεργούμε και να πολιτευόμαστε κατά τον ωφελιμότερο για τις πατρίδες μας τρόπο», είπε ο Νίκος Αναστασιάδης, εκφράζοντας παράλληλα την απόλυτη ικανοποίησή του για τον τρόπο που αντιδρά η Ελλάδα απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας.

«Όλη διαχείριση μιας ρητορικής, ξένης προς τη δική μας νοοτροπία, από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης, είναι τέτοια που οπωσδήποτε αποδυναμώνει και εξουδετερώνει τους στόχους που ενδεχόμενα κάποιοι με αναθεωρητικές απόψεις και αντιλήψεις, να έχουν.

Η ίδια τακτική και πολιτική ακολουθείται και από εμάς.

Το Διεθνές Δίκαιο είναι η προστασία μας και βεβαίως οι ισχυρές συμμαχίες και η παρουσία μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», επισήμανε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε πως οι ισχυρές συμμαχίες, η συμμετοχή στην ευρωπαϊκή οικογένεια και, κυρίως, το Διεθνές Δίκαιο, αποτελούν την άμυνα της Ελλάδας και της Κύπρου.

«Με ήρεμη αποφασιστικότητα και ψυχραιμία θα αντιπαρερχόμαστε πάντα οποιαδήποτε ρητορική ξεφεύγει από τους κανόνες της καλής διπλωματικής πρακτικής.

Εκτιμώ ότι αυτή η προσέγγισή μας τελικά είναι η ορθή και ότι θα μπορέσουμε να επανέλθουμε σύντομα σε πιο ήρεμα νερά, κρατώντας πάντα ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας οι οποίοι, και στις πιο δύσκολες συγκυρίες- άποψή μου ήταν και είναι- δεν πρέπει ποτέ να κλείνουν».

Ακόμη, ο Έλληνας πρωθυπουργός έθιξε το θέμα των αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας και πρόσθεσε ότι Ελλάδα και Κύπρος έχουν ένα σημαντικό ρόλο να παίξουν στη συζήτηση που γίνεται για την αξιοποίηση των ενεργειακών αποθεμάτων της ανατολικής Μεσογείου.

«Χρειαζόμαστε, όλοι, ισχυρές άμυνες απέναντι στις πληθωριστικές πιέσεις. Και οι καλές αποδόσεις των οικονομιών μας είναι το καλύτερο εχέγγυο ότι θα μπορούμε να εξακολουθούμε να στηρίζουμε τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας για να αντιμετωπίζουν αυτή την εισαγόμενη ακρίβεια, η οποία ροκανίζει το διαθέσιμο εισόδημά τους», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αναφέρθηκε στην έξοδο της χώρας από το καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας τον Αύγουστο.

«Και η Κύπρος πέρασε τις δικές της δυσκολίες, αλλά εσείς πιο γρήγορα καταφέρατε και ξεπεράσατε τις αναταράξεις της οικονομικής κρίσης.

Δυστυχώς σε εμάς κράτησε πολύ περισσότερο. Αλλά κοιτάζοντας το μέλλον με αισιοδοξία μπορούμε πια να λέμε ότι η Ελλάδα όχι απλά δεν είναι το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης, όπως δυστυχώς ήταν για αρκετά χρόνια, αλλά είναι μια χώρα με αξιοπιστία, με μια ισχυρή οικονομία, με σημαντικό γεωπολιτικό αποτύπωμα».

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, οι δύο ηγέτες υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας για την ανοικοδόμηση και εξοπλισμό, με δωρεά της Ελλάδας, του Πυροσβεστικού Σταθμού Επταγώνιας Κύπρου, ο οποίος είχε καταστραφεί ολοσχερώς από πυρκαγιά το καλοκαίρι του 2021, καθώς και της προμήθειας δύο σύγχρονων πυροσβεστικών οχημάτων.

Υλοποιείται, με τον τρόπο αυτό, δέσμευση που είχε αναλάβει ο Πρωθυπουργός αμέσως μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Κύπρο, σε έμπρακτη ένδειξη της αλληλεγγύης προς τον Κυπριακό λαό.

«Θέλω να σε ευχαριστήσω, βεβαίως, για τη γενναιόδωρη δωρεά που αφορά κάτι που έλειπε από την Κυπριακή Δημοκρατία και συμβάλλει στις μετακινήσεις του Προέδρου και των Υπουργών: την παραχώρηση, δωρεάν, ενός πολιτικού αεροσκάφους της Ελληνικής Δημοκρατίας. Όπως επίσης και χαίρομαι γιατί γίνεται σε μία στιγμή που βρίσκομαι προς το τέλος της θητείας μου, έτσι ώστε ουδείς να μου αποδίδει είτε σε εμένα, είτε σε εσάς- με μια δωρεά προς την Κυπριακή Δημοκρατία- άλλα κίνητρα», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Άλλαξε πάλι τον… αμανέ ο Ακάρ: Τα θέλει βέβαια τα νησιά, αλλά με… ευγένεια και διπλωματία !

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: