Μέρες του ΄89 στη Βρετανία: Σε αναγκαστικό λοκντάουν από την μεγαλύτερη απεργία των σιδηροδρόμων τα τελευταία 30 χρόνια

Μέλος προσωπικού των σιδηροδρομων σε άδεια αποβάθρα λίγο πριν την έναρξη της απεργιας στην Βρετανία. EPA/TOLGA AKMEN




Η Βρετανία βρίσκεται υπό τη χειρότερη απεργία των σιδηροδρόμων εδώ και 30 χρόνια σήμερα, αφού 50.000 μέλη του συνδικάτου απεργούν απαιτώντας αύξηση μισθών κατά 11% αναγκάζοντας εκατομμύρια πολίτες σε άθλιες μετακινήσεις, ή να εργάζονται από το σπίτι ή και να χάνουν μεροκάματα αυτή την εβδομάδα, επιφέροντας ένα βαρύ πλήγμα στην ήδη μαστιζόμενη οικονομία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αναγκαστεί σε άλλο ένα ντε φάκτο lockdown που θα μπορούσε να σημάνει τον θάνατο  για πολλές μικρές επιχειρήσεις που ήδη παλεύουν τα τελευταία δύο χρόνια λόγω της πανδημίας και μόλις άρχισαν να στέκονται στα πόδια τους.

Το Εργατικό Κόμμα βρίσκεται σε σύγχυση λόγω των απεργιών, καθώς οι βουλευτές αγνόησαν την προειδοποίηση του αρχηγού τους Sir Keir Starmer και συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις σήμερα το πρωί, καθώς οι σιδηροδρομικοί σταθμοί της Βρετανίας, που συνήθως σφίζουν από επιβάτες, έχουν ερημώσει. Οι επιβάτες των τρένων αντιμετωπίζουν χάος με το μισό σιδηροδρομικό δίκτυο του Ηνωμένου Βασιλείου να έχει κλείσει εντελώς και μόνο το ένα πέμπτο των δρομολογίων να εκτελούνται λόγω της μεγαλύτερης απεργίας των σιδηροδρομικών εργαζομένων εδώ και 30 χρόνια.

Από τα μεσάνυχτα ακινητοποιήθηκαν τα τρένα στις γραμμές του σιδηροδρομικού δικτύου και στο μετρό του Λονδίνου όπου πραγματοποιείται, 24ώρη απεργία, μετά τις συνομιλίες που προηγήθηκαν ανάμεσα στα συνδικάτα και την κυβέρνηση και  παραμένουν σε αδιέξοδο.
Υπάρχουν τρία ζητήματα στο επίκεντρο της διαμάχης : Οι αμοιβές, οι υποχρεωτικές απολύσεις και οι ανησυχίες για την ασφάλεια.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα ζητήσει έναν «λογικό συμβιβασμό» για τους μισθούς πριν από τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου

Ο υπουργός μεταφορών Γραντ Σαπς  χαρακτήρισε τις απεργίες των τρένων ως «περιττές» και δήλωσε στο Sky News: «Μας γυρίζει πίσω στις παλιές κακές μέρες των απεργιών των συνδικάτων».

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις στο σιδηροδρομικό δίκτυο θα συνεχιστούν την Πέμπτη και το Σάββατο.

Το συνδικάτο RMT έχει κατηγορηθεί ότι «τιμωρεί εκατομμύρια αθώους ανθρώπους» προχωρώντας στις απεργίες, παρά το γεγονός ότι η εργοδοσία των σιδηροδρόμων προσφέρει  στους εργαζόμενους αύξηση μισθού τουλάχιστον 3% – το ίδιο δόθηκε πέρυσι στο προσωπικό του NHS λόγω της κρίσης του κορωναιου.. Θέλουν άνοδο 11% για να ισοφαρίσουν τα επίπεδα του πληθωρισμού.

Σήμερα ο αριστερός ηγέτης της συνδικαλιστικής ενωσης, Μικ Λιντς, απείλησε να «συντονίσει τη δράση σε κάθε πόλη της Βρετανίας» προειδοποιώντας  για απεργίες  μέχρι τα Χριστούγεννα για τους μισθούς και τις θέσεις εργασίας.

Με πληροφορίες από Sky News, Daily Mail

Ο Μακρόν μπροστά σε σταυρόλεξο: Διατηρεί την πρωθυπουργό, ετοιμάζει ανασχηματισμό-Επαφές με όλα τα κόμματα για συμμαχίες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: