Και νέα επίθεση εναντίον των Ελλήνων εφοπλιστών: Τα ελληνικά πετρελαιοφόρα σπάνε το εμπάργκο πετρελαίου στη Ρωσία

Russian President Vladimir Putin (back) attends a meeting with young entrepreneurs and start-up founders at the Technograd innovation and educational complex located at the Exhibition of Achievements of National Economy (VDNKh or VDNH) in Moscow, Russia, 09 June 2022. EPA, MIKHAIL METZEL, KREMLIN POOL, SPUTNIK




Με τη βοήθεια των ελληνικών πετρελαιοφόρων, ο Βλαντιμίρ Πούτιν (Putin) είναι σε θέση ακόμη και να επεκτείνει τις συναλλαγές του, όπως δείχνει έρευνα της εκπομπής “Monitor”», γράφει η Τagesschau (κείμενο Jakob Faust, Lara Straatmann).

Οι έξι μήνες προθεσμία για την εφαρμογή του εμπάργκο πετρελαίου, όπως προβλέπει η πρόσφατη συμφωνία των χωρών της ΕΕ, είναι περίοδος χάριτος για τον Ρώσο Πρόεδρο Wladimir Putin, δήλωσε ο Simon Johnson, καθηγητής στο ΜΙΤ.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, η προθεσμία δίνει στον Putin αρκετό χρόνο για να επικεντρωθεί περισσότερο σε άλλες χώρες-αγοραστές του πετρελαίου του. Για τις νέες συναλλαγές με την Ασία, ωστόσο, η Ρωσία εξαρτάται από τα ευρωπαϊκά πετρελαιοφόρα, κυρίως από την Ελλάδα.

Σχεδόν τίποτα στην παγκόσμια μεταφορά πετρελαίου στην ανοιχτή θάλασσα δεν κινείται χωρίς τα ελληνικά πετρελαιοφόρα. Περίπου το 27% του παγκόσμιου στόλου δεξαμενόπλοιων ανήκει σε ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες.

Σύμφωνα με το Institute of International Finance, το ποσοστό του πετρελαίου από τη Ρωσία που μεταφέρεται από τα ελληνικά δεξαμενόπλοια σχεδόν διπλασιάστηκε κατά το περασμένο έτος. Το πρώτο προσχέδιο πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλεπόταν απαγόρευση μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου σε τρίτες χώρες με δεξαμενόπλοια χωρών της ΕΕ, «με πλοία νηολογημένα υπό σημαία κράτους-μέλους ή ιδιοκτησίας υπηκόου κράτους-μέλους».

Στο τελικό κείμενο του εμπάργκο, ωστόσο, η παράγραφος διαγράφηκε εντελώς. Αυτό είναι το αποτέλεσμα του ισχυρού λόμπι των ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών, είπε η Michelle Wiese-Bockmann, αναλύτρια στην παραδοσιακή ναυτιλιακή ε/φ του Λονδίνου Lloyd’s List:

«Οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες -λόγω του μεγάλου στόλου τους και επειδή δραστηριοποιούνται στο χώρο επί πολλές δεκαετίες- είναι πολύ ισχυρές και διαθέτουν ιδιαίτερα δυνατή φωνή στη διεθνή ναυτιλιακή βιομηχανία. Αυτό τους επιτρέπει να επιβάλλουν τα συμφέροντά τους σε επίπεδο ΕΕ». 

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος για το ότι τα ελληνικά δεξαμενόπλοια γλίτωσαν τις κυρώσεις: «Δεν υπάρχουν -και θέλω να το τονίσω αυτό- κυρώσεις εις βάρος της ελληνικής Ναυτιλίας σε σχέση με τη μεταφορά πετρελαίου από τη Ρωσία προς τρίτες χώρες».

Πηγη: Τagesschau (Jakob Faust, Lara Straatmann) – Griechische Tanker für Putins Öl

Σκληρή κριτική: Με τη βοήθεια των ελληνικών πετρελαιοφόρων, ο Πούτιν είναι σε θέση να επεκτείνει τις συναλλαγές του

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: