Και επισήμως σε προεκλογική περίοδο η Τουρκία: Ο Ερντογάν δήλωσε και πάλι υποψήφιος, αλλά η τράπουλα είναι καθαρή;

File photo Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε οπαδούς του στη Σμύρνη Τουρκική Προεδρία




Ήταν προφανές, έγινε και επίσημο. Η Τουρκία βρίσκεται πλέον και επισήμως σε προεκλογική περίοδο καθώς ο απερχόμενος πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε και πάλι υποψήφιος για νέα θητεία.

Από τη δήλωσή του αυτή μπροστά σε οπαδούς του στη Σμύρνη, προκύπτουν συμπεράσματα αλλά και μεγάλα ερωτηματικά για το κλίμα αλλά και τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Είναι προφανές όπως πλειστάκις έχει επισημάνει η Hellas Journal ότι ένα μέρος της ρητορικής του λαϊκιστή ηγέτη οφείλεται ακριβώς στο γεγονός των επικέιμενων εκλογών σε συνδυασμό φυσικά με την τρομακτική πτώση της δημοτικότητας τόσο του ίδιου του Ερντογάν όσο και του κόμματός του.

Μπροστά στον κίνδυνο να χάσει την εξουσία μετά από 20 συναπτά έτη διακυβέρνησης και με το φόβο για τις συνέπειες που μπορεί να αντιμετωπίσει ως ηττημένος είναι σαφές ότι ο αδίστακτος Ερντογάν μπορεί να μετέλθει κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο για να παραμείνει στο παλάτι που έχτισε για τον εαυτό του.

«Ε, ναι, το λέω: ο υποψήφιος τη συμμαχίας του Λαού είναι ο Ταγίπ Ερντογάν», είπε από τη Σμύρνη, αναφερόμενος στη συνεργασία του κόμματος του, του AKP, με το εθνικιστικό MHP.

Στελέχη του κόμματός του υποδέχτηκαν την ανακοίνωση αυτή με χειροκροτήματα ενώ φώναζαν ρυθμικά το όνομα του προέδρου.

Ο Ερντογάν επιχείρησε να διασκεδάσει τις φήμες που τον θέλουν να προκηρύσσει πρόωρες προεδρικές εκλογές προκειμένου να διασώσει ότι σώζεται καθώς τόσο οι οικονομία όσο και οι διεθνείς σχέσεις της χώρας δοκιμάζονται δεινά από τους πειραματισμούς των τελευταίων αρκετών χρόνων. Στη λογική αυτή ο Ερντογάν επανέλαβε ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στα μέσα Ιουνίου του 2023.

Και κατόπιν επιχείρησε να… διαλέξει αντίπαλο. Προφανώς θέλει τον συνομίλικο και φθαρμένο Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου που εκτιμά ότι τον έχει του «χεριού» του αντί για τους νέους και άφθαρτους δημάρχους της Κωνσταντινούπολης, της Άγκυρας ή της Σμύρνης από τους οποίους ήδη έχει χάσει μια φορά με την εκλογή τους.

Και απευθυνλόμενος στον ηγέτη του CHP είπε: «Σταμάτα τις υπεκφυγές (…) Δεν μπορείς πια να αναβάλεις το θέμα της υποψηφιότητάς σου», είπε ο Ερντογάν, ο οποίος κυβερνά συνεχώς την Τουρκία από το 2003, αρχικά ως πρωθυπουργός και στη συνέχεια ως πρόεδρος.

Η συμμαχία της αντιπολίτευσης, που αποτελείται από έξι κόμματα, δεν έχει ακόμη ορίσει τον υποψήφιό της στις προεδρικές εκλογές.

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που διενεργήθηκε τον Απρίλιο από το ινστιτούτο Metropoll, ο Ερντογάν θα μπορούσε να ηττηθεί στον δεύτερο γύρο των εκλογών από πολλούς πιθανούς αντιπάλους του.

Τέλος, να σημειωθεί και μια ακόμη παράμετρος που αναφέρει ότι η υποψηφιότητα Ενρτογάν μπορεί να αντιμετωπίσεις σοβαρές ενστάσεις καθώς είναι η τρίτη συνεχόμενη, κάτι που απαγορεύει το Σύνταγμα. Βεβαίως υπάρχει και η άποψη που αναφέρει ότι ο Ερντογάν ισχυρίζεται πως θα είναι μόλις η δεύτερη υποψηφιότητα από την αλλαγή του Συντάγματος το 2017 που ουσιαστικά άλλαξε και το πολίτευμα της χώρας καθιστώντας από προεδρευομένη σε προεδρική δημοκρατία.

Φυσικά υπάρχει και η… έσχατη λύση για τον αυταρχικό ηγέτη που είναι να επικαλεστεί έκτακτη ανάγκη και απλώς να παρατείνει με διατάγματα τη θητεία του. βυθίζοντας περαιτέρω τη χώρα του…

Mε πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ/Φ.Γ.
Ελλάδα Αθήνα 

Μήνυμα Μητσοτάκη σε Ερντογάν: Εσύ σταμάτα τα αντιστόρητα και έωλα μυθεύματα – Αποδέξου Δίκαιο και Συνθήκες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: