Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης υποδέχεται τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στην 11η Σύνοδο Κορυφής των Μεσογειακών Κρατών Μελών της ΕΕ (MED9), στην Πάφο. Στο στιγμιότυπο με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Φωτογραφία Σταύρος Ιωαννίδης, ΓΤΠ, PIO
Η διοργάνωση της Συνόδου Κορυφής των ηγετών των μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (MED 9) στην Κύπρο στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία, τόσο ως προς τις εργασίες της Συνόδου αλλά και ως προς την ενίσχυση της χώρας, σύμφωνα με κείμενο για την επιτυχημένη διοργάνωση.
Η ενεργός διπλωματία που ενεργοποίησε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης ενισχύοντας τις σχέσεις με κράτη και ηγέτες σε μεγάλο βαθμό θεμελιώνουν ακόμη περισσότερο τη δυναμική παρουσία της Κύπρου.
Η παρουσία των Εμανουέλ Μακρόν, Τζιόρτζια Μελόνι και Πέδρο Σάντσες, ηγετών της Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας αντίστοιχα, τριών εκ των μεγαλύτερων χωρών της Ε.Ε., η συμμετοχή της ίδιας της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καθώς και η αποδοχή της πρόσκλησης από τον Βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλα, επιβεβαιώνουν τις αναβαθμισμένες σχέσεις της Κύπρου σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Οι διαπροσωπικές σχέσεις του Πρέδρου Χριστοδουλίδη με τους ηγέτες της Ε.Ε. αλλά και τους ηγέτες των γειτονικών μας κρατών, συμβάλλουν τα μέγιστα στις προσπάθειες για βελτίωση της αξιοπιστίας της Κύπρου, η οποία αντιμετωπίζεται ως αξιόπιστος και δημιουργικός εταίρος, που μπορεί να συμβάλει στην προώθηση των συμφερόντων της ΕΕ στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.
Επίσης, οι άριστες σχέσεις με τις κυβερνήσεις των κρατών της περιοχής, και η βελτίωση των διαχρονικών και ιστορικών δεσμών με τους γειτονικούς λαούς, επιτρέπουν στην Κυπριακή Δημοκρατία να ενεργεί ως έντιμος μεσολαβητής και να λειτουργεί ως πυλώνας σταθερότητας καθώς και γέφυρα για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε μια περιοχή που περνά μια από τις πιο δύσκολες δοκιμασίες των τελευταίων δεκαετιών.
Αξιοποιώντας την ευρωπαϊκή της ιδιότητα και τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν από τη γεωστρατηγική της θέση σε μια περιοχή με έντονες προκλήσεις, η Κυπριακή Δημοκρατία ανέλαβε πρωτοβουλίες σε ζητήματα αιχμής, όπως η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, καθώς και η στήριξη του Λιβάνου και της Ιορδανίας, γεγονός που ανέδειξε τον πρωταγωνιστικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.
Η αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι «ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή» υπηρετεί την αναβαθμισμένη πολιτική δράση που θέλει να αναπτύξει στην νεαυραλγική περιοχή η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία σε διάστημα οκτώ μηνών ήρθε τρεις φορές στην Κύπρο.
Η κ. φον ντερ Λάιεν θεωρεί την Κύπρο ως σημαντικό και αξιόπιστο εταίρο στην προώθηση των συμφερόντων της Ε.Ε., λόγω ακριβώς της ιδιαίτερης σχέσης που διατηρεί η χώρα μας με τα κράτη της περιοχής και προσωπικώς ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης με τους ηγέτες των εμπλεκομένων χωρών, όπως η Αίγυπτος, Ιορδανία, Λίβανος, Ισραήλ, ΗΑΕ, Κατάρ και άλλων.
Εξέχουσας σημασίας σε όλο αυτό το σκηνικό είναι βεβαίως οι αναβαθμισμένες σχέσεις της Λευκωσίας με την Ουάσιγκτον με αποκορύφωμα τη συμφωνία για την θεσμοθέτηση στρατηγικού διαλόγου επί συγκεκριμένων θεμάτων.
Η δε πρόσφατη εκλογή της Κύπρου ως μέλους του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, αναδεικνύει τον αναβαθμισμένο ρόλο της κυπριακής διπλωματίας, η οποία ετοιμάζεται για το επόμενο ορόσημο, την άσκηση της Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το πρώτο εξάμηνο του 2026.
Η διεύρυνση και ενίσχυση του διπλωματικού αποτυπώματος της Κύπρου και η αποκατάσταση της εικόνας της διεθνώς, σε συνδυασμό με την ενίσχυση των άλλων παραγόντων ισχύος, με αιχμή του δόρατος τη σταθερή και βιώσιμη οικονομία, υπηρετούν και την κορυφαία πολιτική προτεραιότητα που δεν είναι άλλη από τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την επίλυση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ιδιαίτερα θετική προβολή της Κύπρου τους τελευταίους μήνες, βοηθά τα μέγιστα την μεγάλη πολιτική και διπλωματική προσπάθεια για βελτίωση της φήμης της χώρας ως πυλώνα σταθερότητας αλλά και ως αξιόπιστου κέντρου παροχής διοικητικών και άλλων επαγγελματικών υπηρεσιών.
Προεδρία της Δημοκρατίας, Υπουργείο Εξωτερικών και Γραφείο Υφυπουργού Ευρωπαϊκών Θεμάτων, ανταποκρίθηκαν στην υψηλού επίπεδου διοργάνωση, με τις εξαιρετικά μεγάλες απαιτήσεις στο πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, αλλά βεβαίως και σε θέματα οργάνωσης και ασφάλειας, τα οποία έφεραν σε πέρας με επιτυχία το Γραφείο Τύπου & Πληροφοριών και η Aστυνομία, αντίστοιχα.
Με την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στην Πάφο, η Κύπρος παραδίδει τη σκυτάλη της Προεδρίας του MED9 στην Σλοβενία, η οποία θα ασκήσει την επόμενη προεδρία.
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE