Καταρρέει η μεσολαβητική προσπάθεια του Ερντογάν: Απέτυχε η διπλωματική εξισορρόπηση του Τούρκου προέδρου

Ο Ταγίπ Ερντογάν προεδρεύει του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Φωτογραφία, πηγή Τουρκική Προεδρία




Το σχόλιο του ανταποκριτή της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt στην Κωνσταντινούπολη Ozan Demircan αναφέρει, μεταξύ άλλων:

Υπήρχαν ελπίδες ότι η Τουρκία θα μπορούσε να συμβάλει στον τερματισμό της παρεμπόδισης από τη Ρωσία της εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών. Ωστόσο, οι αρχικές διαπραγματεύσεις έληξαν χωρίς αποτελέσματα. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι ο Τούρκος Πρόεδρος δυσκολεύεται ολοένα και περισσότερο να μπει στο ρόλο του ουδέτερου διαμεσολαβητή.

Με μία πρώτη ματιά, η συγκεκριμένη προσπάθεια ήταν απολύτως λογική. Η χώρα συνορεύει με τα δύο κράτη στη Μαύρη Θάλασσα. Τουρίστες και από τις δύο χώρες κάνουν διακοπές στην τουρκική Ριβιέρα. Τουρκικές εταιρείες πωλούν όπλα στην Ουκρανία και κατασκευάζουν ουρανοξύστες στη Μόσχα. Αλλά όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος, τόσο πιο δύσκολη γίνεται αυτή η προσπάθεια διπλωματικής εξισορρόπησης.

Αυτό οφείλεται κυρίως στην ίδια την τουρκική Εξωτερική Πολιτική. Για παράδειγμα, η Τουρκία εμποδίζει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, επειδή τα δύο κράτη φέρονται να παρέχουν υπερβολική ελευθερία σε τρομοκρατικές ομάδες, όπως το PKK. Το τουρκικό κράτος δεν δείχνει κανένα έλεος στο PKK, ανεξάρτητα από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο αποκλεισμός ωφελεί πρωτίστως τον Putin. Ο επικεφαλής του Κρεμλίνου δεν χρειάζεται να φοβάται το ενδεχόμενο αύξησης των εξοπλισμών στα σύνορα της Φινλανδίας με τη Ρωσία, και έτσι μπορεί να συνεχίσει να επικεντρώνεται στην Ουκρανία.

Και σε σχέση με την παρεμπόδιση εξαγωγών σιτηρών η τουρκική Διπλωματία κάνει τους δικούς της υπολογισμούς. Η Οικονομία της χώρας υπερθερμαίνεται και ο πληθωρισμός έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ. Κάθε ευκαιρία για αγορά βασικών τροφών σε χαμηλότερες τιμές αξιοποιείται. Αυτός είναι ο λόγος, για τον οποίο τουρκικές επιχειρήσεις λέγεται ότι αγόρασαν ακόμη και ουκρανικά σιτηρά, τα οποία είχαν προηγουμένως κλέψει Ρώσοι στρατιώτες.

Όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος, τόσο πιο δύσκολο γίνεται για την κυβέρνηση στην Άγκυρα να ακολουθήσει την ίδια πορεία. Ο Τούρκος Πρόεδρος Erdogan θα πρέπει να αποφασίσει οριστικά, σε ποιο πλευρό θέλει να είναι, του επιτιθέμενου ή του αμυνόμενου.

Τίτλος: «Οι διαπραγματεύσεις του Erdogan είναι καταδικασμένες σε αποτυχία»
Υπότιτλος: «Ο Τούρκος Πρόεδρος Erdogan θέλει να λειτουργήσει ως μεσολαβητής στον πόλεμο της Ουκρανίας. Ωστόσο, δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί σε αυτόν τον ρόλο, καθώς δεν είναι ουδέτερος»

ΠΗΓΗ: γερμανική εφημερίδα Handelsblatt 

Η Ελλάδα και η Τουρκία βρέθηκαν στο χείλος της αβύσσου: Εμπρηστική και επικίνδυνη ρητορική από τον Ερντογάν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: