Κάλεσμα του Χάμιλτον… για δράση: Ρατσιστικά σχόλια εις βάρος του από τον Πικέ

Ο Βρετανός Λιούις Χάμιλτον έχει στεφθεί 7 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής Φόρμουλα 1. EPA/Clive Mason / Pool




Ο Λιούις Χάμιλτον εξέφρασε την άποψη ότι ήρθε η ώρα για δράση, προκειμένου να αλλάξουν οι «αρχαϊκές νοοτροπίες», ύστερα από την εμφάνιση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενός ρατσιστικού σχολίου του Βραζιλιάνου τρις παγκοσμίου πρωταθλητή της Φόρμουλα Ένα, Νέλσον Πικέ, με αποδέκτη τον Βρετανό, το οποίο καταδικάστηκε ευρέως.

Σε βραζιλιάνικη συνέντευξή του στο YouTube τον Νοέμβριο, ο 69χρονος Πικέ χρησιμοποίησε μια φυλετική προσβολή (σ.σ. τη λέξη “neguinho” που μεταφράζεται «νέγρος»), αναφερόμενος στον επτάκις παγκόσμιο πρωταθλητή, σχολιάζοντας τη σύγκρουση που είχε ο Χάμιλτον με τον Μαξ Φερστάπεν της Red Bull στο περυσινό γκραν πρι Βρετανίας.

Επίσης, εξέφρασε την άποψη ότι ο οδηγός της Mercedes «έπαιξε βρώμικα» στο συμβάν. Η κόρη του Πικέ, Κέλι, είναι η σύντροφος του Ολλανδού Φερστάπεν και τα σχόλια του Βραζιλιάνου ήρθαν εκ νέου στην επιφάνεια, καθώς οι οδηγοί προετοιμάζονται για το βρετανικό γκραν πρι που θα διεξαχθεί την Κυριακή στο Σίλβερστοουν.

Ο Χάμιλτον, ο οποίος πρόσφατα απέκτησε τιμητικά τη βραζιλιάνικη υπηκοότητα και είναι ο μοναδικός μαύρος οδηγός στη Φόρμουλα Ένα, αντέδρασε μέσω Twitter, γράφοντας:

«Είναι περισσότερο από γλώσσα. Αυτές οι αρχαϊκές νοοτροπίες πρέπει να αλλάξουν και δεν έχουν θέση στο άθλημά μας. Περιστοιχίζομαι από αυτές τις συμπεριφορές και έχω στοχοποιηθεί ολόκληρη τη ζωή μου. Υπήρξε πολύς καιρός για να μάθουμε. Έχει έρθει η ώρα για δράση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Διεθνής Ομοσπονδία Αυτοκινήτου (FIA), η Φόρμουλα Ένα και η Mercedes εξέδωσαν ανακοινώσεις, με τις οποίες καταδικάζουν το ρατσισμό, αλλά χωρίς να αναφέρονται ονομαστικά στον Πικέ.

«Η μεροληπτική ή ρατσιστική γλώσσα είναι απαράδεκτη σε οποιαδήποτε μορφή και δεν έχει κανένα ρόλο στην κοινωνία. Ο Λιούις είναι ένας απίστευτος πρεσβευτής για το άθλημά μας και αξίζει σεβασμό» τονίζει η Φόρμουλα Ένα.

Η Mercedes υπογραμμίζει ότι ο Χάμιλτον είναι «ένας πραγματικός πρωταθλητής της διαφορετικότητας εντός και εκτός πίστας», ενώ η FIA εξέφρασε την αλληλεγγύη και την υποστήριξή της στον Βρετανό για τη «δέσμευσή του για ισότητα, διαφορετικότητα και συμπερίληψη στον μηχανοκίνητο αθλητισμό».

Ο Πικέ, ο οποίος στέφθηκε πρωταθλητής οδηγών στη Φόρμουλα Ένα το 1981, το 1983 και το 1987, έχει υπάρξει ένθερμος υποστηρικτής του ακροδεξιού Προέδρου της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρο, και οδήγησε την προεδρική Rolls-Royce κατά τη διάρκεια τελετής πέρυσι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Δημήτρης Κοντογεώργος
Αθήνα, Ελλάδα

Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ: Φυλάκιση 7-11 χρόνια για όποιον κρατάει σημαία ΛΟΑΤΚΙ+

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: