Ο Πατριάρχης Σερβίας Πορφύριος (αριστερά) και ο Αχρίδος Στέφανος. Φωτογραφία: doxologiainfonews.com




Το Πατριαρχείο Σερβίας , με “γραμμή” από το Πατριαρχείο Μόσχας, έδωσε αντικανονικά Αυτοκεφαλία στην Αρχιεπισκοπή Οχρίδος (Αχρίδος) και την ονόμασε “Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία – Αρχιεπισκοπή Αχρίδος”.

Ενώ την Κυριακή, 5 Ιουνίου, δημοσιευόταν στην εφημερίδα των Αθηνών “Το Βήμα” η πρώτη σε ελληνικό μέσο συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου Αχρίδος Στεφάνου (μετά την άρση του Σχίσματος με το Πατριαρχείο Σερβίας) , στο Βελιγράδι, με εντολή του Πατριαρχείου Μόσχας , ο Πατριάρχης Σερβίας Πορφύριος παραχωρούσε αντικανονικά, σε σειλλείτουργο στον Αρχιεπίσκοπο Στέφανο «Τόμο Αυτοκεφαλίας » για την Εκκλησίας της Βόρειας Μακεδονίας.

Πέρα , όμως από την αντικανονικότητα στην παραχώρηση του “Τόμου” , άλλη μια απόδειξη του δακτύλου του Πατριαρχείου Μόσχας , είναι ότι χρησιμοποιείται ο όρος “Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία – Αρχιεπισκοπή Αχρίδος” και ο κ. Στέφανος αποκαλείται “Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος και Μακεδονίας” .

Με τον Πατριάρχη Πορφύριο και τον Αρχιεπίσκοπο Στέφανο συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Πρεσπών και Πελαγονίας , Πέτρος, Ντέμπαρ και Κίτσεβο, Τιμόθεος, της Κοιλάδας του Βαρδάρη, Αγαθάγγελος, Ευρώπης , Πίμεν, Κουμάνοβο και Οσόγκοβο , Γεώργιος, οι Επίσκοποι Ζβόρνικ και Τούζλα , Φώτιος, Κρούσεβατς , Δαυίδ, Ρεμεσιάνα , Στέφανος, και οι νεοεκλεγέντες Επίσκοποι Σάμπατς, Ιερόθεος και Δυτικής Ευρώπης , Ιουστίνος. Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι, μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τέτοβο και Γκόστιβαρ, Ιωσήφ και ο Μπάτσκα, Ειρηναίος.

Η ιστοσελίδα doxologiainfonews.com έγραψε σχετικά:

“Σε μια κίνηση που… μυρίζει ρωσική εμπλοκή και η οποία περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα στην Ορθοδοξία σε μια περίοδο που μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία από την επίθεση της Ρωσίας, προχώρησε σήμερα το Πατριαρχείο Σερβίας.

Στη διάρκεια συλλείτουργου στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Βελιγράδι του Πατριάρχη Σερβίας κ. Πορφύριου με τον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος κ. Στέφανο, ο Πατριάρχης της Σερβίας παρέδωσε στον Αρχιεπίσκοπο της Εκκλησίας της Βόρειας Μακεδονίας, “Τόμο Αυτοκεφαλίας”.

Με τον τρόπο αυτό, αμφισβητεί ευθέως τη δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου ως το μοναδικό αρμόδιο εκκλησιαστικό όργανο για την χορήγηση Αυτοκεφαλίας, και δημιουργεί προβλήματα σχετικά με το καθεστώς της Εκκλησίας της Βόρειας Μακεδονίας, ο επικεφαλής της οποίας σε λίγες ημέρες είναι προγραμματισμένο να βρεθεί στην Κωνσταντινούπολη για να συλλειτουργήσει με τον Οικουμενικό Πατριάρχη (μένει να φανεί, εάν θα πραγματοποιηθεί αυτό το συλλείτουργο, υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων).

Η Εκκλησία της Σερβίας, εδώ και καιρό συντασσόμενη -είτε σιωπηρά είτε ανοιχτά- με την πλευρά της Εκκλησίας Ρωσίας, ήταν αυτή που πρώτη ανακίνησε το θέμα της Εκκλησίας της γείτονος χώρας, ανακοινώνοντας δια στόματος ιεράρχη της στις αρχές Μαίου, ότι το Πατριαρχείο Σερβίας εμφανίζεται έτοιμο να δώσει λύσει στο πρόβλημα της Εκκλησίας της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, προλαβαίνοντας τις εξελίξεις, προχώρησε στην αναγνώριση της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος, δεχόμενος σε ευχαριστιακή κοινωνία “την ιεραρχία, τον κλήρο και τον λαό της Εκκλησίας αυτής, υπό τον Αρχιεπίσκοπο Στέφανο”.

Στη σχετική ανακοίνωση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, καθίσταται σαφές ότι αποκλείεται ο όρος “μακεδονική” και οποιοδήποτε άλλο παράγωγο της λέξης “Μακεδονία”, αναγνωρίζοντας το όνομα της Εκκλησίας ως “Αρχιεπισκοπή Αχρίδος”, ενώ διευκρίνισε πως επαφίεται στην Εκκλησία Σερβίας να ρυθμίσει τα διοικητικά της ζητήματα με την Εκκλησία της Βόρειας Μακεδονίας.

Λίγες ημέρες μετά, ο πρόεδρος της της Βόρειας Μακεδονίας , Στέβο Πενταρόφσκι, έστειλε επιστολή προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, με την οποία τον ευχαριστούσε για την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να αποκαταστήσει την κανονικότητα της Εκκλησίας στην χώρα του.

Μάλιστα, στην ίδια επιστολή, ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας εξέφρασε την ελπίδα και την προσδοκία για οριστική διευθέτηση του διοικητικού καθεστώτος της Εκκλησίας της χώρας του στο εγγύς μέλλον μέσω της απονομής Τόμου Αυτοκεφαλίας εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τονίζοντας ότι “η ολοκλήρωση της αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Βόρειας Μακεδονίας αποτελεί κορυφαίο εθνικό συμφέρον”.

ΠΗΓΗ: ΑΓΓΕΛΙΑΦΟΡΟΣ

Ο Δήμαρχος της Μαριούπολης τα είπε έξω από τα δόντια στο OPEN: Οι Ρώσοι σκότωσαν διπλάσιους από τους ναζί (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: