Υπό πίεση η Οξφόρδη να απορρίψει χορηγία 2,6 εκ. λιρών από Ρώσο ολιγάρχη: ΄Η να τη δώσει για βοήθεια στην Ουκρανία

File photo: Ο Σαϊντ Γκουτσέριεφ, γιός ενός εκ των πλουσιότερων Ρώσων ολιγαρχών, είναι αποφοιτος του πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Photo via Twitter@SaidGutseriev




Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δέχεται έντονες πιέσεις να απορρίψει δωρεά 2,6 εκατομμυρίων λιρών από Ρωσο-Βρετανό επιχειρηματία, στον οποίο έχουν επιβληθεί  κυρώσεις από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για τις στενές σχέσεις του με το καθεστώς Πούτιν.

Το Λονδίνο επέβαλε κυρώσεις στον Σαΐντ Γκουτσέριεφ – απόφοιτο της Οξφόρδης – χθες Τετάρτη για «απόκτηση οφέλους από το Κρεμλίνο ή από την υποστήριξη της κυβέρνησης της Ρωσίας» στο ρόλο του ως διευθυντής της SFI, ενός ρωσικού ομίλου ετερογενών δραστηριοτήτων που η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου λέει ότι εμπλέκεται στον «τομέα των ρωσικών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, έναν τομέα στρατηγικής σημασίας».

Ο Γκουτσερίεφ δώρισε 2,6 εκατομμύρια λίρες στο πανεπιστήμιο το 2019 για να θεσπίσει μια υποτροφία στην αρχαιολογία και την ανθρωπολογία. Ονομάστηκε υποτροφία Chingiz Gutseriev από τον εκλιπόντα αδελφό του Said.

Η Οξφόρδη δήλωσε χθες Τετάρτη ότι θα «εξετάσει εάν απαιτούνται περαιτέρω ενέργειες» σε σχέση με τη δωρεά. Προηγουμένως είχε απορρίψει τις εκκλήσεις της να επιστρέψει τα χρήματα αφού το Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλε κυρώσεις στον πατέρα του Σαΐντ, Μιχαήλ, τον Αύγουστο του 2021, για φερόμενη υποστήριξη του κατασταλτικού καθεστώτος του δικτάτορα της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο .

Οι ακτιβιστές κατά της διαφθοράς δηλώνουν ότι οι τελευταίες κυρώσεις επιβάλλουν την κατάργηση της υποτροφίας από την Οξφόρδη.

Ο James Bolton-Jones, σύμβουλος υπεράσπισης στην εκστρατεία Spotlight on Corruption, δήλωσε: «Η διατήρηση μιας δωρεάς από ένα άτομο που περιλαμβάνεται στη λίστα κυρώσεων του Ηνωμένου Βασιλείου και ως εκ τούτου θεωρείται ότι έχει στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο είναι απαράδεκτη, ειδικά στην τρέχουσα κλίμα.

«Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης θα πρέπει να εξετάσει την επιστροφή των χρημάτων ή, ακόμα καλύτερα, να τα δωρίσει σε μια φιλανθρωπική οργάνωση που υποστηρίζει την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας».

Ο Steve Goodrich, επικεφαλής έρευνας και ερευνών στην οργάνωση κατά της διαφθοράς Transparency International, δήλωσε: «Η προσφυγή σε μεγάλους χορηγούς είναι μια σημαντική ροή μετρητών για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά δεν είναι χωρίς κίνδυνο.

«Η αποδοχή δωρεών από όσους υπόκεινται σε κυρώσεις ή έρευνα δεν είναι καλή ιδέα, ακόμα κι αν είναι απόφοιτοι. Δεδομένης της συχνότητας με την οποία συμβαίνει αυτό, τα πανεπιστήμια στο Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να σκεφτούν πιο προσεκτικά από ποιον παίρνουν χρήματα».

Τα περιουσιακά στοιχεία του Γκουτσέριεφ δεσμεύτηκαν υπό τις τελευταίες κυρώσεις, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα είναι σε θέση να αγοράσει ή να πουλήσει χαρτοφυλάκιο ακινήτων στο Λονδίνο αξίας τουλάχιστον 160 εκατομμυρίων λιρών , όπως αποκαλύφθηκε από τον Guardian τον περασμένο μήνα.

Εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης δήλωσε: «Η απρόκλητη εισβολή στην Ουκρανία από τη Ρωσία προκαλεί μια ανθρωπιστική καταστροφή στην Ευρώπη . Όπως έχει δηλώσει το πανεπιστήμιο, υποστηρίζουμε και θα συμμορφωθούμε με όλες τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην τρέχουσα κρίση, συμπεριλαμβανομένων αυτών που έχουν επιβληθεί σήμερα.

«Το πανεπιστήμιο υποστηρίζει και θα συμμορφωθεί με τις πιο πρόσφατες κυρώσεις και θα εξετάσει εάν απαιτούνται περαιτέρω ενέργειες».

Mε πληροφορίες από The Guardian

Μέγα πλήγμα για Πούτιν: Το’ βαλαν στα πόδια οι Ρώσοι από το Φιδονήσι: Ανελέητο το σφυροκόπημα από τους Ουκρανούς [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: