Είναι σωστή η στάση του Μακρόν να κρατά μισάνοιχτη την πόρτα στον Πούτιν; Οι πόλεμοι είναι εξαιρετικά απρόβλεπτοι…

File Photo: Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν. EPA, GUILLAUME HORCAJUELO




To άρθρο του Politico (κείμενο Jamie Dettmer) επισημαίνει ότι η στάση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν (Emmanuel Macron) και του Ιταλού Πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι (Mario Draghi) να συνεχίσουν να κρατούν επαφή με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν (Vladimir Putin) είναι σωστή.

Ωστόσο, οι τηλεφωνικές συνομιλίες εξοργίζουν τόσο τους Ουκρανούς όσο και τις γειτονικές με τη Ρωσία χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, καθώς φοβούνται ότι το Κρεμλίνο χρησιμοποιεί τις συνομιλίες για να στρέψει τους δυτικούς συμμάχους τον ένα εναντίον του άλλου και ότι ο Macron επιδιώκει ένα δηλητηριασμένο ειρηνευτικό σχέδιο, το οποίο θα είχε ως αποτέλεσμα την εκχώρηση εδάφους της Ουκρανίας.

Ωστόσο, Γάλλοι αξιωματούχοι λένε ότι ο Macron λοιδορείται αδίκως, ενώ υπάρχουν πραγματικοί κίνδυνοι που θα πρέπει να μειωθούν.

Ο Macron σημείωσε ότι αφιερώνει «χρόνο και ενέργεια» για να διασφαλίσει ότι η σύγκρουση δεν θα κλιμακωθεί σε έναν ευρύτερο πόλεμο. Η άποψή του για την ταπείνωση περικλείεται στην ιδέα ότι η Δύση δεν πρέπει να είναι εκδικητική και να στοχεύει στην πλήρη υποταγή της Ρωσίας. Ήταν όμως μια αδέξια διατύπωση.

Παρά τις αντιδράσεις Ουκρανών ή αξιωματούχων άλλων χωρών ο συντάκτης θεωρεί ότι Macron και Draghi έχουν δίκιο να συνομιλούν με τον Putin ανεξάρτητα από τις ευκαιρίες που μπορεί να δϊνει στον Ρώσο ηγέτη για ελιγμούς.

Επισημαίνεται ότι ο Macron πάνω απ’ όλα φοβάται τους πυρηνικούς κινδύνους και ανησυχεί για κάποιον λανθασμένο υπολογισμό.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά Γάλλος διπλωμάτης, «έχουμε εμπλεκόμενες τέσσερις πυρηνικές ένοπλες δυνάμεις», «Ναι, θα έπρεπε να μιλήσουμε», παραπέμποντας στο ιστορικό παράδειγμα της κρίσης των πυραύλων της Κούβας, όπου Ουάσιγκτον και Μόσχα δημιούργησαν ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας αποσοβώντας τον πυρηνικό κίνδυνο.

Επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι «ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι πλέον αναμφισβήτητα ο πόλεμος του Putin και ο Ρώσος ηγέτης γνωρίζει ότι δεν μπορεί να χάσει, χωρίς να ρισκάρει το καθεστώς του και ακόμη και τη ζωή του. Έτσι, καθώς οι μάχες συνεχίζονται, εάν πιεστεί να επιλέξει μεταξύ μιας άδοξης υποχώρησης και της κλιμάκωσης του επιπέδου βίας, θα πρέπει να προετοιμαστούμε για το χειρότερο», προειδοποιεί ο Graham Allison, καθηγητής στο Harvard Kennedy School.

«Αν και απίθανο, δεν είναι αδιανόητο ότι ο Putin θα μπορούσε να αποφασίσει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα για να αποτρέψει την ήττα», σημείωσε ο Alexander Vershbow, πρώην αν. ΓΓ του ΝΑΤΟ και πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στη Ρωσία.

«Σε αυτό το σενάριο, θα περίμενα να περιοριστεί αρχικά σε ένα χτύπημα επίδειξης χρησιμοποιώντας ένα τακτικό πυρηνικό όπλο χαμηλής απόδοσης εναντίον ενός ουκρανικού στρατιωτικού στόχου, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η κλίμακα των απωλειών αμάχων», είπε.

Οι περισσότεροι θεωρούν ότι η πιθανότητα ο Putin να εκτοξεύσει ένα πυρηνικό όπλο είναι χαμηλή, η σύνεση θα υπαγόρευε τις γραμμές επικοινωνίας να παραμείνουν ανοιχτές, όπως ήταν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, τουλάχιστον για να διασφαλιστεί ότι οι παρεξηγήσεις και οι λάθος υπολογισμοί θα ελαχιστοποιηθούν και θα υπάρχουν κόκκινες γραμμές.

Η συνομιλία με τον Putin, ωστόσο εμποδίζεται από την πίεση που δέχονται οι Ουκρανοί των οποίων η χώρα έχει καταστραφεί και συσσωρεύονται στοιχεία για εγκλήματα πολέμου από Ρώσους.

Αλλά οι πόλεμοι είναι εξαιρετικά απρόβλεπτοι — μπορούν να κλιμακωθούν πολύ γρήγορα. Και όπως υπογράμμισε ο Macron, προσπαθεί απλώς να αποφύγει την κλιμάκωση της σύγκρουσης σε έναν ευρύτερο και ακόμη πιο καταστροφικό πόλεμο.

ΠΗΓΗ: Politico. Jamie Dettmer – Macron’s right, keeping the Russian door ajar might be crucial

Μήνυμα Μητσοτάκη σε Ερντογάν: Εσύ σταμάτα τα αντιστόρητα και έωλα μυθεύματα – Αποδέξου Δίκαιο και Συνθήκες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: