Η Τουρκία συμφώνησε στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας: Μνημόνιο αμυντικής συνδρομής μεταξύ των τριών χωρών – Στο στόχαστρο το ΡΚΚ

Photo O πρόεδρος της Τουρκίας Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη EPA/Sergio Perez




Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επιβεβαίωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία με την Τουρκία ώστε να ενταχθούν η Σουηδία και η Φινλανδία στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Οι χώρες του ΝΑΤΟ ήταν ανέκαθεν σε θέση να βρίσκουν «κοινό έδαφος» και να επιλύουν τις διαφορές τους, τόνισε ο Στόλτενμπεργκ. Μετά τη συμφωνία αυτή, το ΝΑΤΟ «θα προσκαλέσει» τη Σουηδία και τη Φινλανδία να ενταχθούν, πρόσθεσε.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έχουμε συμφωνία που ανοίγει τον δρόμο για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ η Φινλανδία και η Σουηδία», είπε ο Στόλτενμπεργκ στους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα, η Άγκυρα, το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη υπέγραψαν ένα μνημόνιο που καλύπτει τις ανησυχίες που εξέφραζε η Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών όπλων και του αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Η τουρκική προεδρία στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι οι τρεις χώρες συμφώνησαν να εντείνουν τη συνεργασία τους στην αμυντική βιομηχανία και να άρουν τυχόν περιορισμούς. Θα συγκροτήσουν επίσης έναν μηχανισμό διαμοιρασμού πληροφοριών για να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία.

Η Τουρκία εξασφάλισε «την πλήρη συνεργασία» της Φινλανδίας και της Σουηδίας κατά του PKK και των συμμάχων του, καθώς και τη δέσμευση ότι θα ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την έκδοση εκείνων που κατηγορούνται για τρομοκρατικές ενέργειες.

Προηγουμένως την είδηση ανακοίνωσε και ο Φινλανδός πρόεδρος Σαούλι Νιινίστο.

Σύμφωνα με τον Νιινίστο, η πρόοδος αυτή επιτεύχθηκε αφού οι τρεις χώρες υπέγραψαν ένα κοινό μνημόνιο συνεργασίας με το οποίο δεσμεύονται να στηρίξουν η μία την άλλη «απέναντι σε απειλές για την ασφάλειά τους».

Την είδηση μετέδωσε και το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu

 

Σύμφωνα με το φιλοκυβερνητικό τηλεοπτικό δίκτυο A Haber  οι τρεις χώρες συμφώνησαv:

– Πλήρης συνεργασία με την Τουρκία στον αγώνα κατά του PKK και των παρακλαδιών του.

– Επίδειξη αλληλεγγύης προς την Τουρκία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της

– Δέσμευση για μη υποστήριξη του PYD-YPG και της FETO

– Αποφυγή εμπάργκο και περιορισμών στην αμυντική βιομηχανία, αύξηση της συνεργασίας

– Η Σουηδία και Φινλανδία θα αλλάξουν την εθνική νομοθεσία τους όσον αφορά την τρομοκρατία

– Λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την έκδοση τρομοκρατών

– Δημιουργία μηχανισμού συνεργασίας για την ανταλλαγή πληροφοριών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος

Με πληροφορίες από Reuters-AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μαδρίτη, Ισπανία

Ο Αττίλας έχει στήσει και βιομηχανία πλαστών διαβατηρίων στα κατεχόμενα: Εκατοντάδες περιστατικά στο αεροδρόμιο Πάφου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: