Η προπαγάνδα ψευδών ισχυρισμών της Άγκυρας έχει κάποιο αποτέλεσμα: H θρασύτατη Τουρκία έχει και παράπονο…

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν κάνει δηλώσεις. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Του ΛΟΥΚΗ Γ. ΛΟΥΚΑΙΔΗ

Η Τουρκία δεν έχει συνδράμει καθόλου σε όλη την ιστορία της στον πολιτισμό της Ευρώπης. Αντιθέτως έχει να επιδείξει κυρίως γενοκτονίες, σφαγές, καταπίεση του πληθυσμού της, παράνομες φυλακίσεις και σειρά από συνεχιζόμενες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παράνομης κατοχής εις την Κύπρο.

Υπάρχει σειρά από εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης και τελικά και αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που την καταδικάζουν για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο. Η σχετική τελική απόφαση είναι η υπ’ αριθμό 25781/94 που εκδόθηκε στις 10/05/2001.

Είναι μία απόφαση που επιβεβαιώνει τη νομική ευθύνη της Τουρκίας για τις προνομίες που διέπραξε και συνέχισε να πράττει στη Κύπρο από το 1974 μέχρι 10/05/2001. Βεβαίως συνεχίζει μέχρι σήμερα να παραβιάζει τα δικαιώματα ιδίως των Ελληνοκυπρίων και σε έναν βαθμό των Τουρκοκυπρίων.

  • Η Τουρκία μιλά για συνθήκες μεταξύ τρίτων που δεν την αφορούν και δεν έχει δικαιώματα βάσει αυτών και σκοπίμως αγνοεί τις δικές της απ’ ευθείας ευθύνες που διαπιστώθηκαν από δικαιοδοτικό όργανο αυτό του Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Και καλά, η Τουρκία να συμπεριφέρεται κατ’ αυτόν τον τρόπο όπως είναι η πάγια τακτική της είναι κατανοητό έστω και απαράδεκτο. Όμως οι δικές μας κυβερνήσεις και θα έλεγα και της Ελλάδας δεν μπορούσαν να κάνουν μία μνεία έστω των αποφάσεων αυτών ή απ’ ευθείας ή μέσω του Τύπου που να λέει στην Τουρκία να δει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλων παρανομιών που διαπιστώθηκαν από Διεθνές Δικαστήριο και προσπαθείς να συκοφαντήσεις άλλες χώρες;

Να μην απαντήσουν στις ανοησίες της Τουρκίας το αντιλαμβάνομαι. Αυτό όμως δεν εμποδίζει τις δύο χώρες Κύπρο και Ελλάδα να υπενθυμίσουν με κάποιο τρόπο τις αποφάσεις εναντίον της Τουρκίας των δικαστικών οργάνων του Συμβουλίου της Ευρώπης για να αποστομωθεί αυτή αλλά και να γνωρίζει η διεθνής γνώμη τις παρανομίες της θρασύτατης Τουρκίας που συνεχίζουν μέχρι σήμερα.

Ιδιαίτερα, μάλιστα, εφόσον αυτές οι παρανομίες είναι εις βάρος χιλιάδων αθώων (κυρίως Ελληνοκυπρίων) ανθρώπων που περιλαμβάνουν χιλιάδες αγνοούμενους που θεάθηκαν προ της εξαφάνισης τους στον έλεγχο των Τουρκικών στρατευμάτων και χιλιάδων θυμάτων λεηλασίας, παράνομης κατάσχεσης περιουσιών τους, και απαγόρευσης των εκτοπισμένων Ελληνοκυπρίων από το να επιστρέψουν στα σπίτια τους και την περιουσία τους στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου, δυσμενής διάκριση, φόνους και βασανιστήρια και πολλά άλλα ως επίσης παραβιάσεων πολλών δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων.

  • Η προπαγάνδα ψευδών ισχυρισμών της Τουρκίας έχει κάποιο αποτέλεσμα προς όφελός της διότι κατορθώνει να δημιουργεί θέμα εκ τους μηδενός.

Η τεκμηριωμένη όμως αλήθεια της τραγωδίας της Κύπρου με βάσει αποφάσεις των δικαιοδοτικών οργάνων και του Συμβουλίου της Ευρώπης εφόσον δει το φως της δημοσιότητας με ανάλογες φωτογραφίες θα είναι πολύ πιο αποτελεσματική και δίκαιη.

*Δικηγόρος.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Τι άλλο τρελό και παλαβό θα ακούσουμε από τον Ερντογάν; Όταν οι Τούρκοι θέτουν ευθέως θέμα επέκτασης των συνόρων τους…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: