Η Μόσχα προχωράει στο βίαιο εκρωσισμό των κατεχομένων περιοχών στην Ουκρανία – Ρώσικα διαβατήρια στη Ζαπορίζια

File photo Ουκρανοί στρατιώτες βοηθούν έναν τραυματισμένο σύντροφο να λάβει τις πρώτες βοήθειες κοντά σε μια πρώτη γραμμή κοντά στη μικρή πόλη Svitlodarsk της περιοχής του Ντόνετσκ, 10 Ιουνίου 2022 εν μέσω σφοδρών μαχών σε αυτήν την περιοχή τις τελευταίες ημέρες.EPA/STR




Η Μόσχα προχωράει στο εκρωσισμό των κατεχομένων περιοχών στην Ουκρανία. Κατά τη Βρετανία στο κρίσιμο Σεβεροντονέτσκ οι Ρώσοι δεν έχουν προωθηθεί σημαντικά.

Αναλυτικά 

Ρωσικά διαβατήρια θα αρχίσουν να διανέμονται από σήμερα σε τμήματα της Ζαπορίζιας που ελέγχονται από ρωσικά στρατεύματα.

Όσοι θα τα λάβουν θα θεωρούνται Ρώσοι πολίτες, δήλωσε χθες ο Βλαντίμιρ Ρογκόφ, μέλος της αρχής κατοχής, στο ρωσικό δίκτυο Rossiya-24. Ο ίδιος δήλωσε ότι πάνω από 70.000 άνθρωποι είχαν υποβάλει αίτηση στην περιοχή.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απλοποίησε τη διαδικασία για τη χορήγηση ρωσικού διαβατηρίου τον Μάιο. Η Μόσχα έχει διανείμει τα σχετικά έγγραφα σε κάποιες άλλες κατεχόμενες περιοχές ενώ εισήγαγε ως νόμισμα το ρούβλι. Οι ουκρανικές αρχές κατηγορούν τις δυνάμεις κατοχές ότι εξαναγκάζουν τους κατοίκους να λάβουν ρωσική υπηκοότητα και φοβούνται ότι επίκειται προσάρτηση των κατεχόμενων περιοχών.

Στο μεταξύ, το Κίεβο εκτιμά ότι περίπου 10.000 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στη χώρα στα τέλη Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου Ολέξιι Αρεστόβιτς. Καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει δώσει λεπτομερείς πληροφορίες για τον αριθμό των στρατιωτών που έχει χάσει η κάθε χώρα

—-

Οι ρωσικές δυνάμεις γύρω από το Σεβεροντονέτσκ της Ουκρανίας δεν είχαν προωθηθεί έως χθες στο νότιο τμήμα της πόλης, ανακοίνωσε σήμερα το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

«Οι σφοδρές μάχες από δρόμο σε δρόμο είναι συνεχείς και οι δύο πλευρές πιθανόν να υφίστανται υψηλούς αριθμούς απωλειών», ανέφερε το υπουργείο σε ανάρτησή του στο Twitter.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε σήμερα ότι η απάντηση της Μόσχας σε αύξηση δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Πολωνία θα είναι ανάλογη, όπως ανέφερε Ρώσος διπλωμάτης σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

«Μια απάντηση, όπως πάντα, θα είναι ανάλογη και κατάλληλη, με στόχο την εξουδετέρωση δυνητικών απειλών στην ασφάλεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας», δήλωσε ο Ολέγκ Τιάπκιν, επικεφαλής του τμήματος του υπουργείου Εξωτερικών που είναι αρμόδιο για τις σχέσεις της Ρωσίας με την Ευρώπη.

Με πληροφορίες από Reuters dpa μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ελλάδα Αθήνα 

Αυτονομιστές στο Ντόνετσκ δικάζουν και εκτελούν ξένους εθελοντές αιχμαλώτους πολέμου με συνοπτικές διαδικασίες

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: