Η μεγάλη καταστραφική πυρκαγιά στην κατεχόμενη Κύπρο άφησε πίσω της στάχτη και αποκαϊδια (video)

Το βράδυ της Πέμπτης ήταν εφιαλτικό, η φορά των ανέμων άλλαξε και πάλι με αποτέλεσμα να στρέψει το μέτωπο προς τα Άρδανα, στην κατεχόμενη Κύπρο. Φωτογραφία via Omega




Στάχτη και αποκαΐδια, αυτό αφήνει πίσω της η μεγάλη καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε την Δευτέρα στο δάσος της κατεχόμενης Καντάρας στην ανατολική πλευρά του Πενταδακτύλου. Το πύρινο μέτωπο για τρεις μέρες έκαιγε ότι έβρισκε στο πέρασμά του, μετέδωσε ο Ανδρέας Παφίτης στο κανάλι Omega.

16 χιλιάδες στρέμματα γης έχουν γίνει στάχτη με τα κατεχόμενα χωριά Φλαμούδι, Άρδανα, Άγιος Ανδρόνικος, Άγιος Ιάκωβος, Μάντρες και Ακανθού να έχουν επηρεαστεί άλλα σε μικρότερο και άλλα σε μεγαλύτερο βαθμό.

Το βράδυ της Πέμπτης ήταν εφιαλτικό, η φορά των ανέμων άλλαξε και πάλι με αποτέλεσμα να στρέψει το μέτωπο προς τα Άρδανα.

Οι δυνάμεις πυρόσβεσης μετά από μεγάλη μάχη με τις φλόγες κατάφεραν να σταματήσουν την πύρινη λαίλαπα πριν περάσει την άλλη πλευρά του δρόμου και πάρει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις. Ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ βρέθηκε στο κέντρο κρίσεως χθες βράδυ και σήμερα εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση κάνοντας λόγο για μεγάλη οικολογική καταστροφή.

«Δυστυχώς, ενώ είχαμε θέσει τη φωτιά υπό έλεγχο, οι άνεμοι έφεραν αναζωπυρώσεις αργά το βράδυ, με τις επίγειες δυνάμεις να επιχειρούν κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ από τις πρωϊνές ώρες ξεκίνησαν τις ρίψεις και τα εναέρια μέσα», ανέφερε ο Ερσίν Τατάρ.

Σημειώνοντας την βοήθεια που παραχώρησε η Κυπριακή Δημοκρατία και τονίζοντας ότι δεν είναι ώρα να αποδοθούν ευθύνες καθώς προέχει η πλήρης κατάσβεση της πυρκαγιάς. Ενώ για την συνδρομή του Ισραήλ τοποθετήθηκε και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό ομολογό του.

Πάντως στα κατεχόμενα ήδη συζητείται έντονα το γεγονός ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε από εκσκαφέα που βρισκόταν έξω από υποστατικό στη μέση του δάσους. Με τα τουρκοκυπριακά μέσα να εκφράζουν απορίες για το ποιος είχε δώσει την άδεια να κτιστεί εκεί υποστατικό.

Και ενώ το μεσημέρι ο λεγόμενος και παράνομος “διευθυντή”ς της πυροσβεστικής υπηρεσίας των κατεχομένων δήλωνε ότι η φωτιά ετίθετο υπό έλεγχο, ο λεγόμενος και παράνομος ψευτο-“υπουργός γεωργίας” τόνιζε ότι ο κίνδυνος ακόμη είναι υπαρκτός. Μια τέτοια αναζωπύρωση ήταν που έθεσε στη μια το μεσημέρι σε συναγερμό πτητικά και επίγεια μέσα στις Mάντρες.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας επιχειρούσαν 11 εναέρια μέσα ενώ η πυρκαγιά φαίνεται να είχε συνολικό μέτωπο 20 χιλιομέτρων. Η προσπάθεια των δυνάμεων πυρόσβεσης επικεντρώνεται στις Μάντρες ούτως ώστε να αντιμετωπιστούν και οι τελευταίες αναζωπυρώσεις. Ενώ και σήμερα κατά τη διάρκεια της μέρας πυροσβέστες τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Λόγω της πυρκαγιάς ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι ακύρωσε όλες του τις προγραμματισμένες συναντήσεις και επέστρεψε πίσω στην Τουρκία.

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: