Η άνοδος της ακροδεξιάς γεννά ένα νέο κίνδυνο, λέει ο Κατσουρίδης: Η ρήξη του κοινωνικού ιστού…

Το πρώην στέλεχος του ΑΚΕΛ, Νίκος Κατσουρίδης. Φωτογραφία Φιλελεύθερος




Δυσοίωνη είναι η ανάγνωση του εκλογικού αποτελέσματος στη Γαλλία, που κάνει ο Νίκος Κατσουρίδης, καθώς οι δράσεις αυτής της χώρας δεν αφήνουν ανεπηρέαστες την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως σύνολο, αλλά και τα κράτη μέλη χωριστά.

Σε συνέντευξη στον Φιλελεύθερο και στην Ανδρούλα Ταραμουντά, εκτιμά ότι η άνοδος της ακροδεξιάς γεννά κινδύνους σε μια φάση που ο κόσμος αναζητά ριζοσπαστικές διεξόδους και στη Γαλλία τις βρήκε στη συνασπισμένη αριστερά και την ακροδεξιά. Για τον Κύπριο βετεράνο πολιτικό της Αριστεράς και νυν πολιτικό αναλυτή, όλα συνηγορούν ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη εκτός της αφόρητης εξωτερικής πίεσης από ΗΠΑ και Ρωσία θα βρεθούν και επηρεασμένα αρνητικά ως αποτέλεσμα της ανόδου της ακροδεξιάς.

Στέκεται στην ανάγκη για αλλαγή και στη συνειδητοποίηση ότι οι πολιτικές της ΕΕ παράγουν ένα κοινωνικό σκηνικό που ευνοεί τις δυνάμεις της ακροδεξιάς. Κι όλα αυτά σε συνδυασμό με την απαξίωση ή και την αδυναμία των δυνάμεων της αριστεράς σπρώχνουν κόσμο από όλα τα κοινωνικοοικονομικά στρώματα στην ακροδεξιά.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών, το οποίο προφανώς και δεν αφορά μόνο τη Γαλλία και τι ανάγνωση του σκηνικού, κάνει, ο κ. Κατσουρίδης λέει:

-Κατ’ αρχάς επιτρέψτε μου να πω ότι οι εκλογές σε μια τόσο μεγάλη και ισχυρή χώρα είναι άμεσα συνυφασμένες με όλες τις διεθνείς εξελίξεις. Η Γαλλία είναι ενεργό και πρωταγωνιστικό κομμάτι του παγκόσμιου γίγνεσθαι και ως εκ τούτου οι δικές της δράσεις και πολιτικές επηρεάζουν τις διεθνείς εξελίξεις. Την ίδια ώρα οι διεθνείς εξελίξεις επιστρέφουν προς τα πίσω και επιδρούν αποφασιστικά στις εσωτερικές εξελίξεις στη Γαλλία.

Δύο απλά παραδείγματα:  Το μεταναστευτικό είναι σοβαρότατο πρόβλημα για τη Γαλλία. Ωστόσο η Γαλλία ως πρώην αποικιακή χώρα, ως μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως μεγάλο κράτος με συμφέροντα σε διάφορες περιοχές κ.ο.κ  έχει συμβάλει στη διαμόρφωση τεράστιων μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία που δημιουργεί και θα δημιουργήσει τις μεγαλύτερες αρνητικές εξελίξεις για την ΕΕ και τη Γαλλία, έχει έστω και σε ένα βαθμό, τη σφραγίδα ευθύνης και της Γαλλίας. Ταυτόχρονα το σύνολο των συνεπειών από τις κρίσεις των τελευταίων χρόνων, είτε διεθνώς, είτε εσωτερικά επέφερε δυσαρέσκεια.

Κορωνοϊός, μεταναστευτικό, ουκρανικό αλλά και οι νεοφιλελεύθερες οικονομικές πολιτικές στο εσωτερικό οδήγησαν σε αρνητικά αποτελέσματα όπως φτωχοποίηση χιλιάδων ανθρώπων, ασφυκτικά εργασιακά ωράρια, ελλείψεις, περιορισμό στα ανθρώπινα και δημοκρατικά δικαιώματα και άλλα.

Αυτά με τη σειρά τους πυροδότησαν ρήξη του κοινωνικού ιστού, κοινωνική αναταραχή και αντίδραση (π.χ. Κίτρινα Γιλέκα) κλπ.  Τελικά, όλα αυτά εκφράστηκαν στις εκλογές. Ο κόσμος αναζήτησε ριζοσπαστικές διεξόδους και τις βρήκε στο πρόσωπο της συνασπισμένης αριστεράς και της ακροδεξιάς. Παρόμοια φαινόμενα παρατηρούνται και σε άλλες χώρες.

ΟΛΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΔΩ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: