Η αναντιστοιχία ανάμεσα στα λόγια και τις πράξεις του Όλαφ Σολτς υπονομεύουν την ευρωπαϊκή αποτροπή

FILE PHOTO: epa10005572 German Chancellor Olaf Scholz reacts reacts during a press conference in Pristina, Kosovo. EPA, GEORGI LICOVSKI




Άρθρο γνώμης στην εφημερίδα Telegraph, όπου η συντάκτης Katja Hoyer επισημαίνοντας την αναντιστοιχία μεταξύ των λόγων και των έργων του Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς (Olaf Scholz) υποστηρίζει ότι οι «κούφιες υποσχέσεις» του υπονομεύουν την ευρωπαϊκή αποτροπή.

Η Katja Hoyer είναι Αγγλογερμανίδα ιστορικός και επισκέπτρια ερευνήτρια στο King’s College του Λονδίνου.

Όταν ο Γερμανός Καγκελάριος Olaf Scholz επισκέφθηκε τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ στα σύνορα της Λιθουανίας με τη Λευκορωσία την Τρίτη, το μήνυμά του ήταν σαφές: η Γερμανία είναι έτοιμη να υπερασπιστεί «κάθε εκατοστό του εδάφους του ΝΑΤΟ». Δυνατά λόγια, αλλά μέχρι στιγμής υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία για πράξεις που να συνάδουν με τα λόγια του.

Ενοχλημένος επίσης από την κριτική που έχει δεχθεί για την καθυστέρηση στις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία, επιχείρησε να διασκεδάσει αυτή την «λανθασμένη εντύπωση» υποστηρίζοντας ότι «κανείς δεν προσφέρει σε παρόμοια κλίμακα όπως η Γερμανία».

Αυτό όμως απλώς δεν είναι αλήθεια, καθώς, σύμφωνα με το Ινστιτούτο του Κιέλου για την Παγκόσμια οικονομία, το οποίο παρακολουθεί την κρατική υποστήριξη προς την Ουκρανία, η Εσθονία και η Λετονία έχουν δώσει τα περισσότερα, σε σχέση με το ΑΕΠ τους. Η Λιθουανία κατατάσσεται στην πέμπτη θέση πίσω από την Πολωνία και τις ΗΠΑ.

Ακόμη και σε απόλυτους όρους των χρημάτων που δαπανώνται για στρατιωτική, ανθρωπιστική και οικονομική υποστήριξη για την Ουκρανία, η Γερμανία βρίσκεται πίσω από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Πολωνία.

Ωστόσο, η συντάκτης αναγνωρίζει ότι ο Scholz χρειάστηκε να διαβεί το Ρουβίκωνα προκειμένου να αλλάξει την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας των προκατόχων του. «Για πάρα πολύ καιρό, οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας ήταν το μη αγαπητό θετό παιδί της γερμανικής πολιτικής, υποχρηματοδοτούμενες και ανεπαρκώς προετοιμασμένες για ένοπλες συγκρούσεις».

Σε άλλο σημείο η συντάκτης αναφέρει ότι «τα σύνορα της Ευρώπης χρειάζονται άμυνα στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή και υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι η Γερμανία ρίχνει την πλήρη οικονομική και στρατιωτική της ισχύ πίσω από αυτή την προσπάθεια. Ο Scholz λέει τα σωστά πράγματα, αλλά τώρα πρέπει να ακολουθήσουν πράξεις. Όσον αφορά στην αποτροπή, οι πράξεις μιλούν πιο δυνατά από τα λόγια». 

ΠΗΓΗ: Telegraph, Katja Hoyer (Αγγλογερμανίδα ιστορικός και επισκέπτρια ερευνήτρια στο King’s College του Λονδίνου) – Olaf Scholz’s empty promises are undermining European deterrence

Ο Ερντογάν απείλησε και την Κύπρο: Απαιτεί δύο κράτη, θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: