Η Άγκυρα οδηγεί στα άκρα τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις: «Μην παίζετε με την υπομονή μας» προειδοποιεί το ΥΠΕΘΑ

εν ήταν λίγα τα μηνύματα που εξέπεμψαν οι Ένοπλες Δυνάμεις και κυρίως τα στελέχη Ειδικών Επιχειρήσεων τις προηγούμενες ημέρες, τόσο με την αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα τους όσο και με τις ασκήσεις που έγιναν σε κάθε Ελληνικό βράχο του Αιγαίου. Πηγή εικόνας: Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL
Η Άγκυρα βρίσκεται σε βέρτιγκο από το εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη.

Οι εικόνες των σχηματοποιημένων σε πλοίο μπλοκ από χάλυβα της Ελληνικής Belh@rra, η παρουσία του Αρχηγού του ΠΝ Αντιναυάρχου Στυλιανού Πετράκη στην σύμμαχο Γαλλία, τα πρώτα έξι Rafale που οι πιλότοι τους ανεβάζουν κάθε μέρα ρυθμούς εκπαίδευσης μέχρι να βρουν τα επιχειρησιακά «πατήματά» τους με το σύνολο της Πολεμικής Αεροπορίας, τα στιγμιότυπα από το προχωρημένο πρόγραμμα των F-16 Viper, οι προ των πυλών αποφάσεις για τις κορβέτες και τα F-35 είναι μόνον ορισμένα, αλλά βασικά σημεία στα οποία οφείλεται αυτό.

Και την ώρα που οι Τούρκοι Επιτελείς παραδίδουν στο «Κονκλάβιο» της Άγκυρας τις εκτιμήσεις των επόμενων ετών, οι οποίες αφορούν το ισοζύγιο δυνάμεων αλλά και το επίπεδο εκπαίδευσης της Ελλάδας, στην γείτονα αντιλαμβάνονται πως η «μπλε» υπεροχή είναι δεδομένη.

  • Και η Τουρκία στέκεται σε μεγάλο βαθμό στον εξοπλιστικό τομέα διότι εκείνο που έχουν αναλύσει οι Αξιωματικοί της στην κυβέρνηση Ερντογάν, είναι πως εφόσον θελήσουν να οδηγήσουν την κατάσταση σε τετελεσμένα, απέναντί τους θα έχουν έναν πλήρες τακτικό στρατό- πόσο δε μελλοντικά- κι όχι «ατάκτους» που συνήθως αντιμετωπίζουν.

Ωστόσο οι Τούρκοι πολιτικοί αναζητούν διαρκώς τρόπους που θα οδηγήσουν την κατάσταση στα άκρα. Και ένας εξ αυτών είναι να θέτουν μετ’ επιτάσεως, σχεδόν κάθε μέρα, το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αν. Αιγαίου.

Προ ημερών ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανήλθε με την άμεση απειλή πως η Άγκυρα θα θέσει θέμα για την κυριαρχία των νησιών.

Κάθε μέρα πλέον στο Ελληνικό Επιτελείο καταγράφεται στο πεδίο κι από έστω μια έκνομη ενέργεια, όπως αυτή με την υπέρπτηση στην Κίναρο την Δευτέρα, η οποία συντάσσεται πλήρως με την πολιτική της ρητορικής των προκλήσεων.

Φτάνουμε επικίνδυνα στα όριά μας…

Η Αθήνα δεν έχει αφήσει αναπάντητες τις αιτιάσεις της Άγκυρας, με πρώτο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια. Αλλά και δια στόματος του υπουργού Εθνικής άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, υπήρξε απάντηση στα όσα ακούστηκαν και πάλι για την αποστρατιωτικοποίηση.

Ο Έλληνας υπουργός στην Μπρατισλάβα μεταξύ άλλων έθεσε ρητορικά ερωτήματα στους συνομιλητές του, τα οποία αφορούν την απειλή της Τουρκίας, αν δεν αποστρατιωτικοποιήσει η Ελλάδα τα νησιά του Αν. Αιγαίου, τότε τι; Και συγκεκριμένα ο κος. Παναγιωτόπουλος είπε:  «Υποστηρίζοντας επίσης πως αν δεν αποστρατιωτικοποιηθούν, τότε τι; Είναι προς αρπαγή; Από ποιον; Τα χάνουμε ως κυριαρχικά μας εδάφη; Χάνονται από την Ελλάδα και τα παίρνει κάποιος άλλος;

Αυτές είναι όχι μόνο απαράδεκτες καταστάσεις αλλά και παράλογες αν με ρωτάτε. Και θα κάνουμε ότι πρέπει σύμφωνα με τα πλήρη κυριαρχικά μας δικαιώματα για να υπερασπιστούμε και να προστατεύσουμε τα πλήρη κυριαρχικά μας δικαιώματα. Να σας πω ότι κι εμείς φτάνουμε επικίνδυνα στα όριά μας, στα όρια της αυτοσυγκράτησης και της υπομονής μας αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.» 

Στην καρδιά του Αρχιπελάγους η πρόκληση

Στο Ελληνικό Επιτελείο εκτιμούν πως η Τουρκία δείχνει όλα εκείνα τα στοιχεία που απαιτούνται για την αύξηση της κλιμάκωσης των προκλήσεων μέχρι να φτάσουν στο επιθυμητό γι’ αυτούς θερμό επεισόδιο, το αμέσως επόμενο διάστημα.

Και σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει το Επιτελείο, με δεδομένο πως στο πεδίο της διπλωματίας στην βάση του Διεθνούς Δικαίου δεν μπορεί η γείτονα ν’ αμφισβητήσει την Εθνική κυριαρχία των Ελληνικών νησιών στο Αρχιπέλαγος.

Οι επιχειρησιακοί Αξιωματικοί των τριών κλάδων, με τα πολύτιμα συμπεράσματα που έχουν στα χέρια τους από το διπλό «χαστούκι» στην Άγκυρα το 2020, έχουν δηλώσει την ετοιμότητα που απαιτείται από τις Ένοπλες Δυνάμεις και παράλληλα γίνονται κι άλλες κινήσεις ώστε η Αθήνα να βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα εφόσον απαιτηθεί.

Πάντως στην προ διετίας Ελληνοτουρκική κρίση υπήρχαν δυο διαφορετικά πεδία. Το πρώτο ήταν στον Έβρο και εκεί απέναντι στην υβριδική απειλή τόσο οι Ένοπλες Δυνάμεις και πολύ περισσότερο τα Σώματα Ασφαλείας στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων κι αυτό είναι ένα θέμα που πάντα βρίσκεται ψηλά στο επίπεδο απειλής με την διαρκή εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία.

Το δεύτερο πεδίο ήταν η Αν. Μεσόγειος με το ερευνητικό Oruc Reis και την «αστεία» επιχειρησιακά διάταξη του τουρκικού στόλου. Εκεί η Τουρκία επιχειρούσε να θέσει θέματα κυριαρχίας στην θάλασσα, την αμφισβήτηση της υφαλοκρηπίδας, των δικαιωμάτων για την εκμετάλλευση του βυθού.

  • Δυο χρόνια μετά, η επιμονή στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης οδηγεί την αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα κυρίως στην καρδία του Αιγαίου και σε όλα τα νησιά, από την Σαμοθράκη έως το Καστελόριζο και την Γαύδο διότι εκεί όπως όλα δείχνουν θα φανούν οι προθέσεις της Άγκυρας στον πεδίο.

Και αυτό για το Ελληνικό Επιτελείο σημαίνει «επιθετικά σενάρια» από την πλευρά της Τουρκίας, που πρέπει ν ΄αντιμετωπιστούν και να λήξουν εν τι γενέσει τους ώστε να σταλεί το αποτρεπτικό και αποφασιστικό μήνυμα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Πλησιάζει το πλήρωμα του χρόνου για τους Ισραηλινούς αντιαρματικούς πυραύλους SpikeNLOS

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: