Εντυπωσιακές εικόνες από τηn ΑΓΑΠΗΝΩΡ 2022, τη μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση Κύπρου-Ισραήλ (video)

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γκάντζ και αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας και της Κύπρου μελετούν την άσκηση Αγαπήνορ 2022. Φωτογραφία via Oren Anolik, @OrenAnolik




Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η ευρείας κλίμακας διακλαδική στρατιωτική άσκηση Αγαπήνωρ που άρχισε την Κυριακή και ολοκληρώνεται την Πέμπτη, όπως αναφέρει ο Ανδρέας Παφίτης στο κανάλι Omega.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη κοινή άσκηση που έχουν διεξάγει οι 2 χώρες και σε αυτή συμμετέχουν τμήματα των ενόπλων δυνάμεων των 2 χωρών. Μάλιστα το Ισραήλ συμμετέχει τόσο με την πολιτική του αεροπορία όσο και με τις ειδικές του δυνάμεις.

Το μέγεθος της άσκησης καταδεικνύεται από το γεγονός ότι την χώρα μας επισκέφθηκε σήμερα ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Μπέντζαμιν Γκάντζ ο οποίος παρακολούθησε μέρος της τελικής φάσης της άσκησης. Τον Ισραηλινό υπουργό υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο Πάφου εκ μέρους του Υπουργού Άμυνας ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης.

«Οι προπαρασκευαστικές δε εργασίες λαμβάνουν χώρα εδώ και 6 μήνες στην Κύπρο αλλά και στο Ισραήλ, σε στενό συντονισμό των επιτελείων του ΓΕΕΦ με τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις με μυστικότητα και κάτω από υψηλά μέτρα προστασίας», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας, Ανδρέας Λουκά.

Η άσκηση διεξάγεται σε μεγάλο τμήμα της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας με πλωτά, χερσαία και εναέρια μέσα και σε αυτή λαμβάνουν μέρος και το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό καθώς και κρατικές υπηρεσίες και φορείς.

Η άσκηση εντάσσεται στο πρόγραμμα διμερούς αμυντικής συνεργασίας και μέσα από αυτήν επιτυγχάνεται η ενδυνάμωση των σχέσεων και η αναβάθμιση των κοινών δραστηριοτήτων μεταξύ των 2 χωρών, καθώς επίσης η πρακτική εξάσκηση των Μονάδων και τμημάτων της Εθνικής Φρουράς.

Η άσκηση πάντως ενόχλησε την Τουρκία που ζήτησε, ήδη, εξηγήσεις από το Ισραήλ, καθώς πραγματοποιείται σε μία περίοδο όπου η Άγκυρα επιχειρεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με τη γειτονική χώρα.

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: