Έμεινε κανένας ζωντανός; Αφάνισαν οι Ουκρανοί την επίλεκτη ταξιαρχία αλεξιπτωτιστών της Ρωσίας [videos]

File photo: Άνδρες της 31ης ταξιαρχίας σε ουκρανικό αεροδρόμιο. Screenshot via YouTube




Σε μια απομακρυσμένη πεδιάδα στα σύνορα Λευκορωσίας-Ουκρανίας το πρωί της 24ης Φεβρουαρίου, εκατοντάδες αλεξιπτωτιστές της 31ης Ταξιαρχίας Αεροπορικής Εφόδου των Φρουρών της Ρωσίας επιβιβάστηκαν σε ελικόπτερα με τα οποία νόμιζαν ότι πήγαιναν σε ένα πεδίο εκπαίδευσης στη δυτική Λευκορωσία.

Αλλά όταν οι μονάδες μεταφέρθηκαν βρίσκονταν στον αέρα, ανώτεροι αξιωματικοί ανακοίνωσαν στους άνδρες τους  ότι στην πραγματικότητα βρίσκονταν σε πόλεμο με την Ουκρανία.

Εισήλθαν στον ουκρανικό εναέριο χώρο με κατεύθυνση το αεροδρόμιο Χοστομέλ,  κοντά στην πρωτεύουσα, Κίεβο.

Στις 100 ημέρες από την αιφνιδιαστική επίθεση στο Χοστομέλ, ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει μετατοπιστεί από αυτό το στυλ ταχέων ελιγμών σε επιθέσεις πυροβολικού και σε αργές ρωσικές προόδους στα ανατολικά πλέον της χώρας.

Ομοίως, η 31η Ταξιαρχία Αεροπορικής Εφόδου των Φρουρών – ένα επίλεκτο αερομεταφερόμενο σύνταγμα που εδρεύει στη νότια ρωσική πόλη Ουλιάνοφσκ – έχει διασχίσει την Ουκρανία καθώς οι στόχοι της Μόσχας επαναδιατυπώθηκαν λόγω της σθεναρής ουκρανικής αντίστασης.

Για να αφηγηθούν την ιστορία του πολέμου μέχρι στιγμής, οι The Moscow Times ανασκόπησαν τις κινήσεις της 31ης Ταξιαρχίας για 100 ημέρες βίαιων μαχών στην Ουκρανία που έχουν σκοτώσει χιλιάδες και εκτοπίσει εκατομμύρια.

Η 31η, η οποία πολέμησε προηγουμένως στον Δεύτερο Πόλεμο της Τσετσενίας και στη ρωσο-γεωργιανή σύγκρουση του 2008, υπέστη σοβαρές απώλειες στην Ουκρανία και αντιμετώπισε πολλά από τα ευρύτερα προβλήματα επιμελητείας και ηθικού που πλέον χαρακτηρίζουν την αναποτελεσματική ρωσική εισβολή.

Οι αλεξιπτωτιστές της ταξιαρχίας ήταν μεταξύ των πρώτων Ρώσων στρατιωτών που είδαν δράση στην Ουκρανία όταν προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο Χοστομέλ στις 24 Φεβρουαρίου .

Η Ουκρανία αντιστάθηκε σθεναρά στο Χοστομέλ παρά την διαφορά κλίμακας της ρωσικής επίθεσης, εμποδίζοντας τελικά τις δυνάμεις της Μόσχας να καταλάβουν το αεροδρόμιο.

Μια βαθιά διείσδυση πίσω από τις γραμμές του εχθρού είναι χαρακτηριστική των αερομεταφερόμενων δυνάμεων στις πρώτες μέρες ενός πολέμου, σύμφωνα με τον στρατιωτικό αναλυτή Rob Lee. «Έχουν συνηθίσει να καταλαμβάνουν εναέρια πεδία και πραγματικά σημαντικά χαρακτηριστικά εδάφους και στόχους», είπε ο Λι στους The Moscow Times.

Εάν η επίθεση ήταν επιτυχής, η Ρωσία πιθανότατα θα είχε χρησιμοποιήσει τον μακρύ διάδρομο του Χοστομέλ για να μεταφέρει πρόσθετες μονάδες και προμήθειες με τεράστια μεταφορικά αεροσκάφη Il-76.

Αλλά αποδείχθηκε ότι ήταν ένας κακός, λανθασμένος υπολογισμός.

Ενώ η απειλή των ουκρανικών συστημάτων αεράμυνας εμπόδισε τα ρωσικά μεταγωγικά αεροσκάφη να πετάξουν στο Χοστομέλ, οι ρωσικές χερσαίες δυνάμεις έσκαψαν γύρω από το αεροδρόμιο και περίμεναν ενισχύσεις που πίστευαν ότι θα μεταφερθούν από την ξηρά από τη Λευκορωσία .

Μια αναφορά του CNN την πρώτη ημέρα της εισβολής φάνηκε να δείχνει τους άνδρες της  31ης  να κουβαλούν κουτιά με πυρομαχικά και να φορούν λευκά περιβραχιόνια, οχυρώνοντας την περίμετρο του αεροδρομίου.

Αλλά πολλά από αυτά που γνωρίζουμε για τη δυναμική της ρωσικής επίθεσης στο Χοστομέλ προέρχονται από μια συνέντευξη με τον αιχμάλωτο αλεξιπτωτιστή της 31ης Ταξιαρχίας Ponomarev, ο οποίος στη συνέχεια πήρε συνέντευξη από έναν εξέχοντα Ουκρανό blogger που δημοσιεύει βίντεο με Ρώσους κρατούμενους.

Ο πρόσθετος εξοπλισμός και οι ενισχύσεις υποτίθεται ότι θα έφταναν εντός 24 ωρών, σύμφωνα με τον Ponomarev, αλλά χρειάστηκε πολύ περισσότερος χρόνος.

«Μετά από τρεις μέρες, ήμασταν ακόμα μόνο εμείς», είπε.

Παρόλο που το αεροδρόμιο δεν είχε ακόμη ελεγχθεί, ρωσικά τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα πλημμύρισαν στη βόρεια Ουκρανία, κατευθυνόμενοι προς το Κίεβο. Σε μια δραματική ομιλία στις 25 Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε ότι η Ρωσία σύντομα θα «επιχειρήσει να εισβάλει στην πρωτεύουσα».

  • Υπήρχε ένα δυσοίωνο συναίσθημα στον αέρα στο Χοστομέλ το επόμενο πρωί, θυμάται ο Ponomarev. Ξαφνικά, ουκρανικό πυροβολικό χτύπησε τα κτίρια. Το μπαράζ διήρκεσε δύο ώρες, σκοτώνοντας δεκάδες στρατιώτες και καταστρέφοντας μεγάλες ποσότητες εξοπλισμού. «Δεν είχε μείνει τίποτα — ούτε καν ένας πυργίσκος», είπε ο Πονομάρεφ. «Σχεδόν κανείς δεν επέζησε εκείνη τη μέρα».

Η Ρωσία ήταν επιφυλακτική όσον αφορά τη δημοσιοποίηση επίσημων στοιχείων για τα θύματα ή την επιβεβαίωση θανάτων σε συγγενείς, από την αρχή του πολέμου, καθιστώντας αδύνατο να γνωρίζουμε πόσοι άνδρες από την 31η Ταξιαρχία έχασαν τη ζωή τους στις μάχες στο αεροδρόμιο Χοστομέλ.

  • Ωστόσο, ο Ponomarev υπολόγισε ότι σκοτώθηκαν τουλάχιστον 60 στρατιώτες.

Συνολικά 34 αλεξιπτωτιστές της 31ης Ταξιαρχίας έχασαν τη ζωή τους μεταξύ 25 Φεβρουαρίου και 7 Μαρτίου, σύμφωνα με αναφορά την περασμένη Τετάρτη από το ανεξάρτητο μέσο ενημέρωσης Mediazona. 

Ένας από αυτούς που σκοτώθηκαν στο Χοστομέλ πιθανότατα ήταν ο λοχίας Ilnur Sibgatullin , 31 ετών, από το Nizhnekamsk, μια μικρή πόλη στη δημοκρατία του Ταταρστάν. Στην κηδεία του Sibgatullin στην πόλη του, έξι ημέρες μετά την έναρξη της εισβολής, ο πρώην δάσκαλός του τον περιέγραψε ως ένα «ευγενικό αγόρι, που έκανε την ψυχή σου να χαίρεται».

  • Τελικά, οι Ρώσοι διοικητές αποφάσισαν να αποσυρθούν από το αεροδρόμιο.

Το βίντεο που αναφέρεται στις 27 Φεβρουαρίου δείχνει ρωσικές μονάδες να συσσωρεύονται σε φορτηγά σε μια προφανή εκκένωση .

 

Τοποθετημένο στην πόλη Ουλιάνοφσκ στον ποταμό  Βόλγα από το 1993, το 31η είναι μία από τις ελάχιστες ειδικές ομάδες του ρωσικού στρατού.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις σχετικά με τη δύναμη της ρωσικής στρατιωτικής μονάδας από τον αναλυτή Lee,  η 31η πιθανότατα δέσμευσε περίπου 2.000 άνδρες στις μάχες στην Ουκρανία.

Παρά τις αρχικές της απώλειες, η 31η ρίχτηκε γρήγορα στη ρωσική επίθεση εδάφους επιχειρώντας μια περικύκλωση του Κιέβου στις αρχές Μαρτίου.

Ήταν μεταξύ των μονάδων που αναπτύχθηκαν για την κατάληψη της κοντινής πόλης Χοστομέλ, σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, μια δεξαμενή σκέψης του αμερικανικού στρατού.

«Οι επίλεκτες δυνάμεις της Ρωσίας υπέστησαν μεγάλες απώλειες», είπε ο Nick Reynolds, στρατιωτικός αναλυτής στο think tank RUSI με έδρα το Λονδίνο, σχετικά με την επόμενη επίθεση  καθώς η Ουκρανία προσπαθούσε απεγνωσμένα να σταματήσει τη ρωσική προέλαση.

  • Μέχρι και 50 αλεξιπτωτιστές από την 31η  σκοτώθηκαν στο Χοστομέλ, σύμφωνα με την ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών. Οι φωτογραφίες έδειχναν τα πτώματα  στρατιωτών σκορπισμένα σε πεζοδρόμια και σε χαρακώματα, καθώς και πάνω σε  φλεγόμενα τανκς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι απώλειες της 31ης Ταξιαρχίας στις μάχες στο Hostomel περιελάμβαναν ανώτερους αξιωματικούς τον συνταγματάρχη Sergei Karasev και τον ταγματάρχη Alexei Osokin .

Ο Osokin ήταν «ένας από τους καλύτερους», είπε ο Radik Zalalov, ένας στρατιώτης με τον 31ο που νοσηλεύεται για τραύματα σε νοσοκομείο της Λευκορωσίας, σε ανταλλαγή με τους The Moscow Times στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Επίσημα, η Ρωσία έχει αναφέρει 1.351 θανάτους στρατιωτών της στην Ουκρανία, λιγότερο από το ήμισυ του συνόλου που αναφέρουν ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης που επικαλούνται δεδομένα ανοιχτού κώδικα. Σύμφωνα με τον στρατιωτικό αναλυτή Michael Kofman, τουλάχιστον 10.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία, ενώ οι Ουκρανικές δυνάμεις μιλούν για τουλάχιστον 20.000.

  • Από αυτές τις στρατιωτικές απώλειες, περίπου το 19% ήταν από μονάδες αλεξιπτωτιστών, ανέφερε το BBC.

Χρησιμοποιώντας αναφορές τοπικών μέσων ενημέρωσης και συνεντεύξεις με συγγενείς των νεκρών, οι The Moscow Times εντόπισαν τουλάχιστον 38 μέλη της 31ης που έχασαν τη ζωή τους στην Ουκρανία, αν και ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανό να είναι σημαντικά υψηλότερος. 

Αφού οι Ουκρανοί εμπόδισαν επιτυχώς τη ρωσική προέλαση στο Κίεβο τον Μάρτιο, το Κρεμλίνο επέλεξε μια τακτική απόσυρση και τα ρωσικά στρατεύματα – συμπεριλαμβανομένης της 31ης – έφυγαν από τη βόρεια Ουκρανία την 1η Απριλίου.

Η υποχώρηση επέτρεψε στη Ρωσία να στραφεί στην ανατολική Ουκρανία, όπου έκτοτε προσπάθησε να περικυκλώσει περιοχές της περιοχής του Ντονμπάς που ελέγχονται από την Ουκρανία προχωρώντας βόρεια από το Ντόνετσκ που ελέγχεται από τους αυτονομιστές και νότια από τη βορειοανατολική ουκρανική πόλη Izyum.

Μερικές από τις δυνάμεις της 31ης Ταξιαρχίας αναδιατάχθηκαν γύρω από το Izyum, 120 χιλιόμετρα νότια του Χάρκοβο, σύμφωνα με έναν φίλο ενός στρατιώτη στην ταξιαρχία.

Λεπτομέρειες σχετικά με τις κινήσεις της 31ης στον τρίτο μήνα του πολέμου είναι πιο δύσκολο να εξακριβωθούν, αλλά ο φίλος του στρατιώτη της 31ης Ταξιαρχίας είπε ότι τμήματα της 31ης ενεπλάκησαν στη ρωσική επίθεση στη στρατηγική πόλη Σεβεροντονέτσκ στα τέλη Μαΐου.

Πάνω από το 80% του Σεβεροντόνετσκ βρίσκεται τώρα υπό ρωσικό έλεγχο, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο κυβερνήτης του Λουχάνσκ Σεργκέι Χαϊντάι , καθώς η πόλη φαινόταν στα πρόθυρα της πτώσης.

  • Σύμφωνα με άλλες αναφορές από την πρώτη γραμμή, η 31η προφανώς υπέφερε από χαμηλό ηθικό και ανεπαρκείς προμήθειες τροφίμων και εξοπλισμού μετά την αναδιάταξη της στην ανατολική Ουκρανία.

«Δεν εισπράττονται μισθοί. Δεν υπάρχει πόσιμο νερό, εγκαταστάσεις τουαλέτας ή ηλεκτρικό ρεύμα στον καταυλισμό. Έπρεπε [τα στρατεύματα] να βρουν μια γεννήτρια αερίου», είπε στους The Moscow Times ο Ντένις Τοκάρεφ, πρώην στρατιώτης από την 31η  που διατηρεί επαφή με στρατιώτες στην Ουκρανία. «Οι κάτοικοι της [γειτονικής ρωσικής] περιοχής του Μπέλγκοροντ τους έφεραν τρόφιμα, νερό και προμήθειες».

Συγκεκριμένα, η ομοσπονδία πυγμαχίας στο Ουλιάνοφσκ έκανε έκκληση στους ντόπιους να δωρίσουν προμήθειες για αποστολή στην 31η.

  • Σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό, 25 στρατιώτες της 31ης  αρνήθηκαν να αναπτυχθούν στην ανατολική Ουκρανία. Οι Moscow Times δεν μπόρεσαν να επαληθεύσουν αυτόν τον ισχυρισμό.

Πίσω στην πατρίδα, στο Ουλιάνοφσκ, οι πιο ορατές υπενθυμίσεις των απωλειών που υπέστη η 31η είναι τα νεκροταφεία της πόλης. Φωτογραφίες που κοινοποιήθηκαν τον Μάιο από την Επιτροπή για τις Μητέρες των Στρατιωτών της Ρωσίας έδειχναν τουλάχιστον 42 φρέσκους τάφους, με πάνω τους στοίβες στεφάνια, τριαντάφυλλα και γαρίφαλα.

Ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η υποστήριξη για τον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία παραμένει υψηλή μεταξύ των Ρώσων, ο θάνατος των νεαρών στρατιωτών από την 31η  έχει προκαλέσει αγωνία –και κάποιες ερωτήσεις– στους φίλους και τους συγγενείς τους.

Κάτω από μια ανάρτηση για τον πρόσφατο θάνατο του λοχαγού Adam Khamkhoev από το 31ο, ένας χρήστης έγραψε : «Γιατί πεθαίνουν στην Ουκρανία οι Buryats, οι Dagestanis, οι Ρώσοι από την ενδοχώρα; Πού είναι αυτοί από τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη; Αποδεικνύεται ότι οι απλοί άνθρωποι πηγαίνουν στη σφαγή και οι πλούσιοι – στα καφενεία».

Και όταν αναφέρθηκε ο θάνατος του δεκανέα Artyom Fedorov την περασμένη εβδομάδα, η Olga Burmistrova, της οποίας ο ανιψιός πέθανε πολεμώντας με την 31η στην Ουκρανία, άφησε ένα σχόλιο στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης VK για να αποτίσει τα σέβη της στον νεαρό άνδρα.

«Άλλος ένας από την 31», έγραψε η Burmistrova ανάμεσα σε σειρές emoji που κλαίνε. «Έχει μείνει κανείς εκεί;»

 

 

Με πληροφορίες από The Moscow Times

Δυο στρατηγούς σε μια μέρα έχασε ο Πούτιν: Φονική ενέδρα των Ουκρανών στο Ντονμπάς [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: