Έκκληση Βρετανών βουλευτών για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα: Και διαδήλωση στο Λονδίνο

FILE PHOTO: Visitors look at the ‘The Parthenon Marbles’ collection, at the British Museum in London, Britain. EPA, FACUNDO ARRIZABALAGA




Ανταπόκριση από την Αθήνα της Helena Smith στην εφημερίδα The Guardian, στην οποία επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι περισσότερα μέλη της βουλής των κοινοτήτων και της βουλής των Λόρδων έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους για τον επαναπατρισμό των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Ταυτόχρονα διαδηλωτές στο Λονδίνο γιορτάζουν τη 13η επέτειο από τα εγκαίνια του μουσείου της Ακρόπολης, όπου πιστεύουν ότι ανήκουν.

Οι εκκλήσεις για την επανένωση των αρχαιοτήτων, που αφαιρέθηκαν από τον Λόρδο Έλγιν από την Ακρόπολη κάτω από  αμφιλεγόμενες συνθήκες πριν από περισσότερα από 200 χρόνια –και θεωρήθηκαν ζωτικής σημασίας για την πολιτιστική μνήμη του έθνους– διατυπώθηκαν εκ νέου το Σάββατο με έξι βρετανούς νομοθέτες να δηλώνουν στην ελληνική εφημερίδα «Τα Νέα» ότι  η αποκατάσταση ήταν το μόνο σωστό. Το Βρετανικό Μουσείο απέκτησε τα γλυπτά από τον διπλωμάτη το 1816.

«Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη στιγμή για τα γλυπτά του Παρθενώνα να επανενωθούν στο αθηναϊκό τους σπίτι», δήλωσε η βουλευτής του Εργατικού Κόμματος Shami Chakrabarti.

«Ας βάλουμε διεθνείς θησαυρούς σε προσεκτικά ναυλωμένα αεροπλάνα αντί για απελπισμένους πρόσφυγες», πρόσθεσε, αναφερόμενη στο αμφιλεγόμενο σχέδιο της συντηρητικής κυβέρνησης για απέλαση αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα.

Ο βουλευτής του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας, Dave Doogan,  περιέγραψε το συνεχιζόμενο διαχωρισμό των κλασικών γλυπτών ως ξεκάθαρη περίπτωση βρετανικού εξαιρετισμού .

«Πιστεύω ότι το Βρετανικό Μουσείο πρέπει να κάνει το σωστό και να τα επιστρέψει στο νόμιμο σπίτι τους στην Ελλάδα. Αν δεν γίνει κάτι τέτοιο είναι προσβλητικό για την Ελλάδα και τον λαό της», είπε στην εφημερίδα.

Αναφερόμενος στους φόβους ότι ο επαναπατρισμός των έργων τέχνης θα μπορούσε να ανοίξει τις πύλες για να επιστραφούν άλλα κομμάτια στις χώρες προέλευσής τους, ένας άλλος βουλευτής του Εργατικού Κόμματος Λόρδος Dubs επέμεινε ότι τα γλυπτά του Παρθενώνα του 5ου αιώνα π.Χ. αποτελούν μια ειδική περίπτωση.

 «Πρέπει να εξηγήσουμε γιατί η επιστροφή των μαρμάρων θα ήταν εξαιρετική και δεν θα αποτελέσει προηγούμενο για αιτήματα  επιστροφής εκατοντάδων έργων τέχνης σε όλο τον κόσμο», είπε. «Πιστεύω ότι τα μάρμαρα πρέπει να είναι μια οντότητα και όχι να βρίσκονται σε διαφορετικές χώρες. Αρχικά είχαν κλαπεί από την Ελλάδα, αλλά πάνω από όλα αντιπροσωπεύουν κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για την Ελλάδα».

Το Βρετανικό Μουσείο έχει στην κατοχή του περισσότερα από 100.000 ανεκτίμητα ελληνικά έργα τέχνης, αν και εκτίθεται λίγο περισσότερο από το έξι τοις εκατό της συλλογής.

Η Αθήνα έχει πει επίμονα ότι, εκτός από τις συνθήκες ιδιοκτησίας, δεν έχει καμία αξίωση για κανένα αντικείμενο εκτός των γλυπτών. Περίπου τα μισά από τα διακοσμητικά έργα τέχνης που κάποτε κοσμούσαν τον ναό του Παρθενώνα εκτίθενται στο Λονδίνο. Γύψινα καλούπια των κομματιών που οι υπερασπιστές της επανένωσης  ισχυρίζονται ότι πριονίστηκαν και χωρίστηκαν από το μνημείο της Χρυσής Εποχής βρίσκονται δίπλα σε πρωτότυπα που διασώθηκαν  στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Αναζωπυρώνοντας την εκστρατεία για την ανάκτηση των αρχαιοτήτων, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλά ολοένα και περισσότερο για την καλλιτεχνική, πολιτιστική και αισθητική ανάγκη να ενωθούν τα «εμβληματικά μνημεία, άρρηκτα συνδεδεμένα με την ταυτότητα ενός έθνους», ώστε να μπορούν να προβληθούν. στο σύνολό τους ως ενιαίο σύνολο.

Με την Ελλάδα να τοποθετεί το θέμα στην κορυφή της πολιτιστικής της ατζέντας, ο ηγέτης της κεντροδεξιάς έκανε τα «κλεμμένα» γλυπτά βασικό σημείο συζήτησης στις πρώτες συνομιλίες του στην   Downing Street με τον Boris Johnson τον περασμένο Νοέμβριο.

Για δεκαετίες το Βρετανικό Μουσείο υποστήριζε ότι οι Έλληνες δεν είχαν κανέναν αρκετά αξιοπρεπή χώρο για να στεγάσουν αντικείμενα, που πριν από την απομάκρυνσή τους από το μνημείο είχαν εκτεθεί σε ρύπανση και όξινη βροχή. Όταν ένα υπέροχο υπερσύγχρονο μουσείο χτίστηκε στους πρόποδες της Ακρόπολης, άλλαξε τακτική, λέγοντας ότι ενώ τα γλυπτά μπορούσαν να εκτιμηθούν με φόντο την αθηναϊκή ιστορία στην Αθήνα, στο Λονδίνο μπορούσαν να τα δει κανείς στο πλαίσιο της παγκόσμιας  ιστορίας.

«Οι Επίτροποι του Μουσείου πιστεύουν ακράδαντα ότι υπάρχει θετικό πλεονέκτημα και δημόσιο όφελος να χωρίζονται τα γλυπτά μεταξύ δύο σπουδαίων μουσείων, που το καθένα λέει μια συμπληρωματική, αλλά διαφορετική ιστορία», σημειώνει το Μουσείο στον ιστότοπό του.

Δεν είναι μια άποψη που συμμερίζονται οι περισσότεροι Βρετανοί που σε διαδοχικές δημοσκοπήσεις υποστήριξαν την επιστροφή των γλυπτών στην Ελλάδα.

Την Τετάρτη, ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, George Osborne, δήλωσε ότι υπάρχει μια «συμφωνία που πρέπει να επιτευχθεί» και θα μπορούσε να επιλύσει τη μακροχρόνια πολιτιστική διαμάχη, αλλά πρόσθεσε: «Νομίζω ότι πρέπει να γίνει μια συμφωνία όπου μπορούμε να πούμε και τις δύο ιστορίες στην Αθήνα και στο Λονδίνο». Οι υπεύθυνοι της εκστρατείας, που ζήτησαν την επιστροφή των μαρμάρων το Σάββατο, είπαν ότι τα εγκαίνια το 2009 ενός εκθεσιακού χώρου κάτω από την Ακρόπολη, όπου η έρευνα είχε αποδείξει ότι οι επισκέπτες περνούσαν πολύ περισσότερο «χρόνο παραμονής» απολαμβάνοντας τους θησαυρούς, έχουν αποδυναμώσει κάθε δικαιολογία από το Βρετανικό Μουσείο  να κρατήσει διχασμένο το μεγαλύτερο έργο της αρχαιότητας. Επιλέγοντας την επανένωση των αρχαιοτήτων, το ίδρυμα θα μπορούσε να επιδείξει ηθική ηγεσία «εναρμονιζόμενο με την εποχή», δήλωσε ο Paul Cartledge, ομότιμος καθηγητής ελληνικού πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο του Cambridge

ΠΗΓΗ: The GuardianHelena Smith – Group of British MPs and peers call for Parthenon marbles to return to Greece Six legislators call for return of cultural treasures held by British Museum ‘to their Athenian home

Ναυάγιο των Αντικυθύρων: Πλούσια τα ευρήματα από τη νέα υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα [photos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: