Εκατό χάρτες για την κατανόηση του κόσμου: Από το 1945 έως και σήμερα… Ένα έργο του Pascal Boniface

Ένας από τους χάρτες του βιβλίου




«Κινούμαστε σε λάθος κατεύθυνση και βρισκόμαστε στο χείλος της αβύσσου. Ο κόσμος μας είναι διχασμένος, βρίσκεται σε μεγάλη πίεση και τίθεται το ερώτημα αν μπορούμε να αποφύγουμε την καταστροφή…»
[Από την εναρκτήρια ομιλία του Αντόνιο Γκουτιέρες, γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, στις 20 Σεπτεμβρίου 2021]

Για άλλη μια φορά στο διεθνές θέατρο βλέπουμε να αλλάζουν τόσο το σκηνικό και ο θίασος όσο και το έργο που παίζεται. Τα γεγονότα της διε­ θνούς σκηνής έχουν όλο και μεγαλύτερες συνέπειες στην καθημερινή ζωή μας. Μερικές φορές όμως είναι δύσκολο να τα κατανοήσουμε. Μέσα στη

«θορυβώδη» και συνεχή ροή των πληροφοριών, δεν είναι πάντα εύκολο να διακρίνουμε τα σημαντικά από τα επουσιώδη και να διαμορφώσουμε μια σφαιρική άποψη που θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τα «κλειδιά» και τις προκλήσεις του παγκοσμιοποιημένου πλανήτη μας.

Αυτές τις προκλήσεις επιχειρεί να αναδείξει το πολύ σημαντικό έργο του Pascal Boniface, Άτλας Διεθνών Σχέσεων, το οποίο καταφέρνει να σκια­ γραφήσει με αδιαμφισβήτητη ακρίβεια και ενάργεια τον πολύπλοκο και συ­νεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο μας. Συνδυάζοντας το ιστορικό βάθος με την αποκρυπτογράφηση της επικαιρότητας, φωτίζει τα πολλαπλά κίνητρα των λαών, των κρατών και των πρωταγωνιστών της παγκόσμιας σκηνής.

Απαντά επίσης σε πολύ ουσιώδη ερωτήματα όπως: Είναι η επιρροή της Δύ­ σης πάντα το ίδιο κυρίαρχη; Πώς εδραιώνονται οι αναδυόμενες δυνάμεις, όπως η Κίνα, η Ινδία ή η Βραζιλία; Ποιες προκλήσεις αντιπροσωπεύουν οι πρώτες ύλες στο πλαίσιο των διεθνών σχέσεων;

Οι 100 επικαιροποιημένοι, κατανοητοί και καλαίσθητοι χάρτες που περιλαμ­ βάνονται στη νέα αυτή έκδοση δεν απεικονίζουν απλώς τη φυσική γεωγρα­ φία μιας περιοχής. Η παρουσίαση των ηπείρων, των χωρών και των περιο­ χών, ανάλογα με το θέμα, γίνεται με τρόπο που επιτρέπει στον αναγνώστη να προσεγγίσει πληρέστερα την πραγματικότητα της γήινης σφαίρας.

Το εξώφυλλο του βιβλίου

Τα βέλη που σχηματίζουν τόξα, οι γραμμές που συνδέουν κύκλους, οι επιφάνειες που επικαλύπτονται από χρωματικές αποχρώσεις και άλλες καινοτομίες είναι στοι­ χεία που προβάλλουν τη δυναμική κίνηση ανθρώπων, λαών και ιδεών στον χώρο. Επιπλέον, η θεματική διάρθρωση του έργου αποτυπώνει ουσιαστι­ κά τις πολλαπλές όψεις της σημερινής πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας και τις δυνάμεις που επενεργούν παγκόσμια.

Η Εισαγωγή στην ελληνική έκδοση από τον επιστημονικό επιμελητή του έργου, καθηγητή Σωτήρη Ντάλη, είναι εξαιρετικά εμβριθής, εύστοχη και επίκαιρη.

«H έννοια της ισχύος», αναφέρει, «αν και σε μεγάλο βαθμό ακαθόριστη, παραμένει στο κέντρο του διεθνούς θεάτρου. Προφανώς χωρίς επαρκή ισχύ μια χώρα δεν μπορεί να επιβιώσει και πολύ περισσότερο να κυριαρχήσει σε έναν ταραχώδη κόσμο. Όμως η ισχύς δεν πρέπει να ταυτίζεται με τη δύναμη, που είναι η συγκεκριμένη χρήση στρατιωτικών μέσων. Η ισχύς είναι η γενικότερη ικανότητα μιας χώρας να χαράζει τον δρόμο της. Η ταύτι- σή της μόνο με επιλογές καταναγκασμού ισοδυναμεί με την αγνόηση της συ- νεργασίας, του αμοιβαίου συμβιβασμού, της αλληλεγγύης και του αμοιβαίου οφέλους».

Πέρα όμως από την περιγραφή της σημερινής πραγματικότητας, ο Σωτήρης Ντάλης επιχειρεί μια ιδιαίτερα σημαντική ανάλυση των εννοιών των διεθνών σχέσεων, της διεθνούς κοινωνίας, της παγκόσμιας πολιτικής, του σύγχρονου διεθνούς δικαίου, και της σύνδεσης όλων αυτών με τα μεγάλα διακυβεύματα της ανθρωπότητας.

Ο Άτλας Διεθνών Σχέσεων είναι ένα εργαλείο απαραίτητο σε φοιτητές και μελετητές που ασχολούνται με τα γνωστικά αντικείμενα των διεθνών σχέ­ σεων, της διεθνούς πολιτικής και οικονομίας, της διεθνούς οργάνωσης, της ευρωπαϊκής ενοποίησης και της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Πολύ χρή­ σιμος θα φανεί επίσης σε αναγνώστες που ενδιαφέρονται για μια διαφο­ ρετική και ουσιαστική προσέγγιση των διεθνών σχέσεων και της διεθνούς πολιτικής, προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα τη θέση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον κόσμο.

O Pascal Boniface είναι διευθυντής του IRIS (www.iris­france.org) και καθηγητής στο Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Paris VIII. Έχει γράψει γύρω στα 60 έργα για γεωπολιτικά θέματα και συντονίζει το κανάλι YouTube «Comprendre le monde».
@PascalBoniface, www.pascalboniface.com

O Σωτήρης Ντάλης είναι αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ενοποίησης στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Οι κ. Συρίγος, Παπαχελάς και Έλλις θα παρουσιάσουν το βιβλίο των Μελέτη και Ιγνατίου για τη Συμφωνία της Μαδρίτης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: