Διαδήλωση στο Βρετανικό Μουσείο για την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα: Να τα επιστρέψετε αμέσως…

File Photo: View at a sculpture of ‘The Parthenon Marbles’ collection, at the British Museum in London, Britain. EPA, FACUNDO ARRIZABALAGA




Σε άρθρο του Art Newspaper επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι η πολιτική πίεση και η διαμαρτυρία στο Βρετανικό Μουσείο κρατούν στο επίκεντρο το ζήτημα της επανένωσης των Μαρμάρων του Παρθενώνα

Αυξάνονται  οι φωνές  για την επανένωση, καθώς το Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα γιορτάζει την 13η επέτειο από την ίδρυσή του. Η συζήτηση για την τύχη των Γλυπτών  του Παρθενώνα δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης, αφού μέλη της ελληνικής κοινότητας και κλασικιστές από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο συγκεντρώθηκαν στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο στις 18 Ιουνίου για να ζητήσουν την επανένωση των αρχαίων μνημείων.

Η διαμαρτυρία, που οργανώθηκε από την ομάδα υπεράσπισης γνωστή ως Βρετανική Επιτροπή για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα (BCRPM), σηματοδότησε επίσης τη 13η επέτειο από τα εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης στην Αθήνα.

Οι διαδηλωτές άνοιξαν ένα μπλε πανό που έγραφε: «Επανενώστε τα Γλυπτά!». Εκπρόσωπος του BCRPM (British Committee for the Reunification of the Parthenon Marbles) ανέφερε ότι η συγγραφέας Victoria Hislop κρατούσε μια τούρτα με τους αριθμούς 1 και 3 «καθώς όσοι συγκεντρώθηκαν τραγούδησαν χρόνια πολλά στο Μουσείο της Ακρόπολης στα αγγλικά και στα ελληνικά».

Τα μέλη της BCRPM απάντησαν στην πρόταση του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου George Osborne την περασμένη εβδομάδα, , ότι πρέπει να γίνει μια «συμφωνία όπου μπορούμε να πούμε και τις δύο ιστορίες στην Αθήνα και στο Λονδίνο, αν και οι δύο προσεγγίσουμε το θέμα αυτό χωρίς πολλές προϋποθέσεις και κόκκινες γραμμές».

Ο καθηγητής Andrew WallaceHadrill, πρώην διευθυντής έρευνας στη Σχολή Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Cambridge, αμφισβήτησε τη δήλωση του Osborne ότι στην Αθήνα, σε αντίθεση με το Λονδίνο, τα γλυπτά του Παρθενώνα λένε την ιστορία «απλώς του ελληνικού πολιτισμού».

Ο WallaceHadrill τόνισε: «Τι άλλες ιστορίες λένε στο Λονδίνο; Της προθυμίας μιας αυτοκρατορικής δύναμης να κλέψει τα μνημεία ενός άλλου πολιτισμού; Ίσως θα μπορούσε να ειπωθεί μια πιο ευγενής ιστορία στην Αθήνα, της προθυμίας της μετα-αυτοκρατορικής Βρετανίας να αναιρέσει την  ύβρη του παρελθόντος αποκαθιστώντας το μεγαλείο της στην Ελλάδα».

Ενώ πρόκειται να πραγματοποιηθεί  διακυβερνητική συνάντηση μεταξύ του υπουργού Τεχνών του Ηνωμένου Βασιλείου Stephen Parkinson και της Ελληνίδας υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, το Υπουργείο Πολιτισμού, Μέσων και Αθλητισμού έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να δώσει ημερομηνία.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι «ενώ είμαστε πάντα στην ευχάριστη θέση να συζητάμε θέματα πολιτιστικής συνεργασίας με τους Έλληνες συναδέλφους μας», τα Μάρμαρα του Παρθενώνα δεν θα είναι το αντικείμενο των επίσημων συνομιλιών.

Εν τω μεταξύ, ένας αυξανόμενος αριθμός νομοθετών και μελών της Βουλής των Λόρδων στο κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου ζητούν τον επαναπατρισμό των γλυπτών . Σύμφωνα με τον Guardian, ο βουλευτής του Εργατικού Κόμματος Shami Chakrabarti είπε στην ελληνική εφημερίδα Τα Νέα ότι «δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη στιγμή [13η επέτειος του μουσείου της Ακρόπολης] για να επανενωθούν τα μάρμαρα του Παρθενώνα στο αθηναϊκό τους σπίτι».

Ακολούθως, το άρθρο αναφέρεται στην πρόσφατη  δήλωση του Βρετανικού Μουσείου ότι «είναι πάντα διατεθειμένο να εξετάσει αιτήσεις για δανεισμό οποιωνδήποτε αντικειμένων από τη συλλογή».

Στη δήλωση του  WallaceHadrill αναφέρεται και η έντυπη έκδοση των Times στη στήλη επιστολές.

ΠΗΓΗ: Art Newspaper – Τίτλος: «Political pressure and protest at British Museum keeps Parthenon Marbles restitution issue in the spotlight» και υπότιτλος: «Clamour grows for reunification as Acropolis Museum in Athens marks 13th anniversary»

Επίθεση Economist σε γελοιότητες και νταηλίκια Ερντογάν: Είναι η Τουρκία μεγαλύτερος μπελάς στο ΝΑΤΟ απ’ όσο της αξίζει;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: