Χειρουργικά “πειραγμένες” ακρίδες με ηλεκτρόδια στον εγκέφαλο θα εντοπίζουν τον καρκίνο

Photo Ακρίδα με ηλεκτρόδια στον εγκέφαλο via University of Michigan, Saha et al.




Στις αρχές της πανδημίας, οι επιστήμονες προσπάθησαν να εκπαιδεύσουν σκύλους για τον εντοπισμό του COVID-19 λοιμώξεις στον άνθρωπο. 

Τα αποτελέσματα ήταν προβλέψιμα. Ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου αποδείχθηκε ικανός στο να μυρίζει την ασθένεια, αλλά το ερώτημα που συνέχιζαν να θέτουν οι ερευνητές ήταν πώς θα κλιμακώσουν αυτή την προσέγγιση. Εξάλλου, η εκπαίδευση ενός σκύλου είναι ακριβή.

Ωστόσο, η ιδέα της χρήσης ζώων για τον εντοπισμό ασθενών ανθρώπων απέδωσε και μια ομάδα ερευνητών από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν την  προσέγγισε με νέο τρόπο.

Σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό bioRXiv, περιέγραψαν ένα σύστημα προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου με βάση τις ακρίδες. Σύμφωνα με το MIT Technology Review, η τεχνολογία περιλαμβάνει χειρουργικά μεταβλημένες ακρίδες με ηλεκτρόδια που εμφυτεύονται στους λοβούς του εγκεφάλου τους από τον καθηγητή Debajit Saha και τους συνεργάτες του. Αυτά τα ηλεκτρόδια ήταν εκεί για να συλλαμβάνουν σήματα από τις κεραίες κάθε εντόμου, τα οποία χρησιμοποιούν για να αισθάνονται μυρωδιές.

Επιπλέον, η ομάδα ανέπτυξε τρεις διαφορετικούς τύπους καρκινικών ανθρώπινων στοματικών κυττάρων – εκτός από ένα ξεχωριστό σύνολο υγιών – και κατασκεύασε μια συσκευή για τη σύλληψη των αερίων που εκπέμπονται από αυτούς τους ιστούς. Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν αυτή τη συσκευή για να δώσουν στα έντομα μια μυρωδιά των αερίων. Διαπίστωσαν ότι ο εγκέφαλος των ακρίδων ανταποκρίθηκε σε κάθε τύπο ιστού διαφορετικά και ότι μπορούσαν να αναγνωρίσουν σωστά τα άρρωστα κύτταρα μόνο με την καταγραφή των αερίων.

Είναι δύσκολο να πούμε αν θα δείτε ποτέ την τοπική κλινική σας να χρησιμοποιεί έντομα για προληπτικούς ελέγχους καρκίνου. Η μελέτη δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους και είναι δύσκολο να γνωρίζουμε εάν ρυθμιστικές αρχές όπως η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων θα ενέκριναν ποτέ μια τέτοια διαδικασία. Οι άνθρωποι θα μπορούσαν επίσης να βρουν αμφίβολη τη μεταχείριση των ακρίδων. «Το έντομο είναι νεκρό όσον αφορά τη λειτουργία του σώματός του», είπε ο Σάχα στο MIT Technology Review . «Απλώς κρατάμε τον εγκέφαλό του ζωντανό».

Ο Σάχα και η ομάδα του σχεδιάζουν να συνεχίσουν να εργάζονται για το έργο. Το τρέχον σύστημά τους απαιτεί από έξι έως δέκα εγκεφάλους ακρίδας για να λειτουργήσει. Ελπίζει ότι νέα ηλεκτρόδια θα επιτρέψουν στην ομάδα του να καταγράψει περισσότερους νευρώνες, καθιστώντας έτσι έναν μόνο εγκέφαλο ακρίδας επαρκή για έναν ατομικό έλεγχο. Θέλει επίσης να κάνει φορητή τη συσκευή που συγκρατεί τον εγκέφαλο και τις κεραίες, κάτι που θα επιτρέψει στην ομάδα να χρησιμοποιήσει το σύστημα εκτός εργαστηρίου.

Με πληροφορίες από engadget.com

Φλεγόμενα συντρίμμια διαστημικού πυραύλου ορατά στον ουρανό της Ιβηρικής

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: