Βανδάλισαν με φασιστικά σύμβολα την προτομή του Γρηγόρη Λαμπράκη στον Μαραθώνα

Photo Άθλια εικόνα από τη βεβήλωση του μνημείου του Γρηγόρη Λαμπράκη στον Μαραθώνα via syriza




Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) καταγγέλλει και καταδικάζει «τον βανδαλισμό με φασιστικά σύμβολα της προτομής του Γρηγόρη Λαμπράκη στον Μαραθώνα, τη Δευτέρα 2 Μάη 2022».

Η συγκεκριμένη προτομή είχε ανεγερθεί στην περιοχή του Τύμβου του Μαραθώνα με πρωτοβουλία της ΕΕΔΥΕ το 2008 για να τιμήσει τον αγωνιστή του αντιπολεμικού – αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, γιατρό, βαλκανιονίκη και αντιπρόεδρο της ΕΕΔΥΕ, Γρηγόρη Λαμπράκη. Είναι η προτομή που αποτελεί σημείο αναφοράς για την εκκίνηση της Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης κάθε χρόνο αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΕΔΥΕ και τονίζει: «Η θρασύδειλη αυτή πράξη, να βρωμίσουν με φασιστικά σύμβολα την προτομή του Γρηγόρη Λαμπράκη, φανερώνει πως η δράση του αντιπολεμικού – αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, συνολικά του λαϊκού κινήματος ενάντια στο βάθεμα της εμπλοκής της Ελλάδας στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ αποτελεί καρφί στο μάτι της αστικής τάξης και όλων των απολογητών του ευρωατλαντισμού. Αποκαλύπτεται για πολλοστή φορά ότι η οργανωμένη λαϊκή πάλη είναι που τους ενοχλεί και τους τρομάζει. Γι’ αυτό κι επιστρατεύτηκαν οι κάθε λογής φασιστικές ομάδες, που διαχρονικά λειτουργούν ως μαντρόσκυλα του συστήματος, σε βάρος του λαϊκού κινήματος».

«Οι προσπάθειες αυτές θα πέσουν στο κενό! Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε την πάλη μας! Δίνουμε αποφασιστική απάντηση σε τέτοιες προκλητικές ενέργειες και στην εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, συμμετέχοντας μαζικά στην 40η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης την Κυριακή 22 Μάη 2022. Όλοι την Κυριακή 22 Μάη στην 40η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

Εκκίνηση: 8 π.μ. στον Τύμβο του Μαραθώνα. Τερματισμός και συγκέντρωση: 18.30 στο Υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας» καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΕΔΥΕ.

Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ

Για το γεγονός εξέδωσε ανακοίνωση και η τοπική οργάνωση Μαραθώνα του ΣΥΡΙΖΑ

“Η ΟΜ Μαραθώνα ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία καταδικάζει απερίφραστα την ανήθικη
απόπειρα προσβολής της ιστορίας και την απαράδεκτη πράξη βανδαλισμού, στο μνημείο
του Γρηγόρη Λαμπράκη στο δήμο μας .
Οι σκοτεινές δυνάμεις των ναζιστικών – φασιστικών ταγμάτων δεν έχουν θέση στον ιστορικό
Δήμο Μαραθώνα, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη”, αναφέρει η ανακοίνωση

Καταδίκη από ΚΚΕ

«Από ότι φαίνεται κάτι τους ενοχλεί» σημειώνει σε ανακοίνωση η Τομεακή Οργάνωση Μεσογείων και Λαυρεωτικής του ΚΚΕ με την οποία καταγγέλλει τον βανδαλισμό της προτομής του Γρηγόρη Λαμπράκη στον Μαραθώνα.

Αναφέρει:

«Λίγες μέρες πριν τη Μαραθώνια πορεία ειρήνης, λίγες μέρες πριν την επέτειο της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη, τα γνωστά φασιστοειδή βάλθηκαν να μας θυμίσουν το βρώμικο ρόλο τους. Τα γνωστά τσιράκια του συστήματος και των αφεντικών, βανδάλισαν την προτομή του Γρηγόρη Λαμπράκη στην περιοχή του Μαραθώνα. Προτομή που στήθηκε με πρωτοβουλία της ΕΕΔΥΕ για να τιμήσει τον αγωνιστή, που αποτελεί σύμβολο του αντιπολεμικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος για το λαό της χώρας μας.

Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη αυτή κίνηση και τους ενημερώνουμε ότι το μόνο που μπορούν να καταφέρουν τα κάθε είδους φασιστοειδή, είναι να δυναμώσουν τη συζήτηση, τη δράση και οργάνωση του λαϊκού κινήματος απέναντι στο βάθεμα της εμπλοκής της χώρας μας στους πολεμικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ για την υπεράσπιση των συμφερόντων της αστικής τάξης της χώρας μας, για το μοίρασμα της λείας. Την ίδια στιγμή που οι λαοί της Ουκρανίας και της Ρωσίας στενάζουν από ένα πόλεμο ξένο προς τα συμφέροντά τους, την ίδια στιγμή ο λαός της χώρας μας στενάζει από την “ειρήνη” τους.

Η απάντηση που τους αξίζει είναι αυτή που δόθηκε στις μαζικές πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα, είναι η αντίθεση του λαού απέναντι στη μετατροπή της χώρας σε μια απέραντη ΝΑΤΟική βάση, συζήτηση που φουντώνει καθημερινά στους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές. Καλούμε τους εργαζόμενους να δώσουν ακόμα μια απάντηση με τη μαζική συμμετοχή στην 40η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, την Κυριακή 22 Μάη.

Επίσης η Δημοτική Αρχή του Μαραθώνα να αποκαταστήσει άμεσα τις φθορές που έχουν προκληθεί.»

Πορείες στη μνήμη του Ζακ Κωστόπουλου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: