Το Πεκίνο θέλει την πλήρη συμμόρφωση του Χονγκ Κονγκ: Ο πρώην επικεφαλής ασφάλειας αναλαμβάνει τα ηνία της πόλης

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ EPA, U PENG MANDATORY CREDIT EDITORIAL USE ONLY, NO SALES




Ο πρώην επικεφαλής ασφαλείας του Χονγκ Κονγκ, ο Τζον Λι,ετοιμάζεται να αναλάβει τα ηνία της πόλης, αφού το Πεκίνο εκτίμησε τον ρόλο του στην καταστολή του φιλοδημοκρατικού κινήματος.

Ο 64χρονος Λι, μοναδικός υποψήφιος για τη θέση του επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας του Χονγκ Κονγκ, θα διοριστεί την Κυριακή από μια επιτροπή περίπου 1.500 προσωπικοτήτων που έχουν επιλεχθεί από το Πεκίνο. Θα ξεκινήσει την πενταετή θητεία του την 1η Ιουλίου, 25 χρόνια αφού η Βρετανία επέστρεψε το Χονγκ Κονγκ στην Κίνα.

Ο άνδρας αυτός, που προέρχεται από την εργατική τάξη και ξεκίνησε την καριέρα του ως απλός αστυνομικός, θα είναι ο πρώτος επικεφαλής του Χονγκ Κονγκ που προέρχεται από την αστυνομία.

Ο Τζον Λι ήταν επικεφαλής ασφαλείας του Χονγκ Κονγκ το 2019 όταν ξέσπασε το τεράστιο φιλοδημοκρατικό κίνημα και λόγω της ιδιότητάς αυτής επέβλεψε την καταστολή των διαδηλώσεων. Για τον λόγο αυτό το όνομά του περιελήφθηκε σε έναν κατάλογο προσωπικοτήτων από την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ εναντίον των οποίων οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις.

Ωστόσο χάρη στις ενέργειές του κέρδισε την εμπιστοσύνη του Πεκίνου, το οποίο συχνά υποπτεύεται τις ελίτ του Χονγκ Κονγκ για ανικανότητα και έλλειψη εμπιστοσύνης.

«Ο Τζον Λι είναι αυτός που γνωρίζει καλύτερα η κεντρική κυβέρνηση διότι είχε συνεχώς επαφές και επικοινωνία με την ηπειρωτική Κίνα», εξήγησε ο επιχειρηματίας Μάικλ Τιέν, φιλοκινέζος και μέλος του νομοθετικού συμβουλίου του Χονγκ Κονγκ.

«Πέρασε το τεστ»

«Είναι ο άνδρας που πέρασε το τεστ», σχολίασε από την πλευρά του ο Λάι Τουνγκ-κουόκ, προκάτοχος του Λι.

Εξάλλου, πρωτοφανές γεγονός, ο Λι δεν προέρχεται από τον επιχειρηματικό χώρο ή τους κύκλους της κυβέρνησης, όπως οι τέσσερις προηγούμενοι επικεφαλής του Χονγκ Κονγκ.

Έπειτα από 35 χρόνια στην αστυνομία ο Λι συμμετείχε για πρώτη φορά στην κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ το 2012 και έκτοτε γνώρισε μεγάλη και γρήγορη άνοδο. Ήδη από πέρυσι ήταν δεύτερος στην ιεραρχία της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον Σιέν- γιου Σιχ, ειδικό σε θέματα κινεζικής ασφάλειας στο ινστιτούτο για την Εθνική Ασφάλεια της Ταϊβάν, το Πεκίνο πρόσεξε τον Τζον Λι στη διάρκεια των διαδηλώσεων του 2019.

οΣυνομωσία «τρομοκρατών»

Όντως ο Λι υιοθέτησε τη ρητορική του Πεκίνου, βάσει της οποίας οι τεράστιες φιλοδημοκρατικές διαδηλώσεις, οι μεγαλύτερες στην Ιστορία του Χονγκ Κονγκ, ήταν μια συνομωσία «τρομοκρατών», την οποία εξύφαναν «αντικινεζικές δυνάμεις».

«Το Πεκίνο αναζήτησε ένα πολιτικό πρόσωπο το οποίο θα ήταν έτοιμο να ακολουθήσει τη ρητορική του», εξήγησε ο Σιχ, ο οποίος εκτιμά ότι οι Κινέζοι ηγέτες εξακολουθούν να μην εμπιστεύονται τους αξιωματούχους του Χονγκ Κονγκ.

Ο Τζον Λι, ένας καθολικός που φοίτησε σε σχολεία ιησουιτών, προτίμησε να εισέλθει στην αστυνομία αντί να σπουδάσει για να γίνει μηχανικός. Ο ίδιος έχει διηγηθεί σε φιλοκινεζική εφημερίδα ότι έκανε αυτή την επιλογή επειδή όταν ήταν παιδί τον είχαν εκφοβίσει και χτυπήσει μέλη συμμορίας στον δρόμο.

Παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών ο Λι δεν μιλά για την οικογένειά του, κυρίως αρνείται να δηλώσει αν διαθέτει ακόμη τη βρετανική υπηκοότητα, την οποία ο ίδιος απαρνήθηκε όταν ανέλαβε κυβερνητικές θέσεις.

Ο Λι έχει δεσμευθεί να αναγάγει σε προτεραιότητά του «την εθνική ασφάλεια», συνεχίζοντας την εκστρατεία καταστολής των αντιφρονούντων που ξεκίνησε η προκάτοχός του Κάρι Λαμ.

Ωστόσο ο επιχειρηματικός κόσμος αναμένει να δει πώς θα αντιδράσει στον τομέα της οικονομίας, καθώς το τρίτο μεγαλύτερο οικονομικό κέντρο παγκοσμίως παραμένει αποκομμένο από τον υπόλοιπο κόσμο από την αρχή της πανδημίας covid-19.

«Ελπίζω ότι θα αναλογιστεί τη διεθνή ανταγωνιστικότητα του Χονγκ Κονγκ και θα υιοθετήσει νόμους που θα είναι χρήσιμοι για την οικονομία της πόλης χωρίς να χάσει χρόνο», δήλωσε ο Ντάνι Λάου, επικεφαλής της ένωσης μικρών επιχειρήσεων.

Αλλά σύμφωνα με τον Τσαρλς Μόκ, πρώην φιλοδημοκρατικό μέλος του νομοθετικού συμβουλίου του Χονγκ Κονγκ που πλέον είναι αυτοεξόριστος, ο διορισμός του Τζον Λι αποδεικνύει ότι η Κίνα θέτει τη συμμόρφωση Χονγκ Κονγκ με τη γραμμή του Κομμουνιστικού Κόμματος πάνω από την οικονομία.

«Στο παρελθόν η Κίνα μπόρεσε να κάνει συμβιβασμούς προκειμένου να έχει οικονομικά οφέλη», δήλωσε. «Όμως πλέον το Πεκίνο φαίνεται να επιθυμεί οι άνθρωποι να θεωρούν τον κόσμο ένα μέρος γεμάτο απειλές και την άνευ όρων πίστη στο Κόμμα τη μόνη ασφαλή λύση».

Mε πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΜ
Ελλάδα Αθήνα 

Λευκορωσία: Σε 6 χρόνια καταδικάσθηκε η Σοφία Σαπέγκα – Είχε συλληφθεί μαζί με τον αντιφρονούντα Προτασέβιτς

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: