Το μέγα ερώτημα των κορβετών, το παρασκήνιο με τις LCS και το ταξίδι Μητσοτάκη με την υπό διαμόρφωση εξοπλιστική ατζέντα

Το μέγα ζήτημα αυτή την ώρα για το πολεμικό ναυτικό είναι να προχωρήσει η πρόγραμμα των κορβετών, διότι αν αυτό δεν συμβεί, οι τρεις νέες φρεγάτες δεν αρκούν για τις υποχρεώσεις που αναδύονται στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο. Πηγη: Πολεμικό Ναυτικό.




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Οι Ναύαρχοι του Ναυτικού Επιτελείου έχουν στρέψει το βλέμμα τους στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού λόγω του ταξιδιού του πρωθυπουργού και των όσων έχουν ειπωθεί όλο το προηγούμενο διάστημα περί της εξοπλιστικής ατζέντας που φέρει μαζί του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.  

  • Και αυτό δεν είναι παράλογο, διότι το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων, αναμένει επιτέλους την κεφαλαιοποίηση στις σχέσεις των δυο κρατών το οποίο ως σήμερα δείχνει περιορισμένο. Αλλά το ναυτικό Επιτελείο έχει αρκετούς λόγους να προβληματίζεται…

Μπορεί να υπήρξαν αναφορές του κου. Μητσοτάκη στην ομιλία του, στο 14ο συνέδριο της ΝΔ, για την επικείμενη αναβάθμιση των φρεγατών ΜΕΚΟ και την απόκτηση των τριών ψηφιακών φρεγατών Belh@rra. Όμως τηρήθηκε «σιγή ιχθύος» στο επόμενο μεγάλο project που αφορά το Πολεμικό Ναυτικό, το οποίο δεν είναι άλλο από εκείνο των τεσσάρων κορβετών που θα ενισχύσουν σημαντικά τη δυναμική στον στόλο.

  • Από την άλλη πλευρά στην εξοπλιστική ατζέντα του πρωθυπουργού φαίνεται πως συμπεριλαμβάνονται προγράμματα, όπως για παράδειγμα του μαχητικού 5ης γενιάς F-35, το οποίο μπορεί να θεωρείται ο «πόθος» του αεροπορικού Επιτελείου εδώ και αρκετά χρόνια, όμως σε μια τέτοια περίπτωση τα κονδύλια που απαιτούνται, είναι ένα κύριο ερώτημα από που θα λείψουν.

Είναι χαρακτηριστικό πως στρατιωτικές πηγές σχολίαζαν, από την μια σκωπτικά κι από την άλλη με αγωνία, πως «θ’ αγοράζαμε φρεγάτες και τελικά πήραμε Rafale. Θα υπογράφαμε τις φρεγάτες και φτάσαμε να πάρουμε έξι επιπλέον Rafale. Τώρα τι συμβαίνει; Θα παίρναμε κορβέτες και θα πάρουμε F-35; Αντιλαμβανόμαστε πως οι αεροπόροι τα θέλουν, αλλά υπάρχει και το ΠΝ το οποίο δέκα και πλέον χρόνια δεν αγόρασε ούτε βίδα για την συντήρηση των πλοίων.»

Εκτός όμως των stealth αεροσκαφών που δεν θα ήταν τόσο παράλογη μια τέτοια συμφωνία η οποία θα στέλνει την Πολεμική Αεροπορία έτη μπροστά σε επίπεδο αεροπορικής υπεροχής, δεν είναι λίγα τα όσα «αιωρούνται» και για τις εδώ και ορισμένα χρόνια προβληματικές φρεγάτες του US NAVY LCS.

Πρόκειται για πολεμικά πλοία που το ναυτικό Επιτελείο, Ελληνικό και Αμερικανικό, έχει περιγράψει με τα πιο μελανά χρώματα στην πολιτική ηγεσία και την κυβέρνηση και μάλιστα όταν τέθηκε και θέμα «πιέσεων», οι Ναύαρχοι ήταν ιδιαίτερα ευθύς προς όλους για την επόμενη κίνησή τους.

Το παρασκήνιο και οι πιέσεις

Αυτά τα πλοία ως «κορβέτες» δεν έχουν προταθεί ποτέ και πουθενά, σε κανένα έγγραφο των Αμερικανών. Τουλάχιστον δεν έφτασε ποτέ τέτοια πρόταση στον άμεσα ενδιαφερόμενο, δηλαδή στην χρήστη.

Εκείνο που έχει στο χέρια του το Πολεμικό Ναυτικό είναι η LOA για τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ, την οποία μάλιστα Επιτελείς είχαν χαρακτηρίσει ιδιαίτερα αναλυτική και εμπορική, απέναντι στον ανταγωνισμό. Επίσης στην ίδια επίσημη απάντηση των ΗΠΑ συμπεριλαμβάνονταν οι λεγόμενες MMSC και σε καμία περίπτωση οι μεταχειρισμένες LCS.

Μάλιστα οι Επιτελείς σημειώνουν και κάτι ακόμα, πως το αίτημα που είχε σταλεί αφορούσε φρεγάτες και ως αντιμετωπίζονταν στην επιχειρησιακή αξιολόγηση οι MMSC καθόσον τα κόστη και ο εξοπλισμός αντιστοιχεί σε φρεγάτες κι όχι σε κορβέτες, όπου σε εκείνη την πρόταση δεν υπονοείται πουθενά κάτι τέτοιο.

  • Αλλά επειδή πολλοί ομιλούν για τα πλοία με τα γρανάζια που «χτυπάνε» αυτή τη στιγμή διαθέσιμα δεν πρέπει να υπάρχουν. Από την χρονιά που πέρασε το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ προσπάθησε να παροπλίσει τρεις τέτοιες φρεγάτες, αλλά το Κογκρέσο έσωσε τις LCS, με έξτρα χρηματοδότηση κι άλλες πολλές παροχές, παρά το γεγονός πως ο Αμερικανός Α/ ΓΕΝ είχε μιλήσει ανοιχτά για την κατάστασή τους, ζητώντας τον παροπλισμό των 9 πλοίων. 

Τώρα επειδή εσωτερικά κέντρα, εντός και εκτός Λ. Μεσογείων, σπρώχνουν σε upgunned και άλλα αποκυήματα της φαντασίας, κάνουν λογικά και χρονικά άλματα. Διότι τα μεγαλύτερα προβλήματα των LCS είναι «lack of lethality, lack of survivability», δηλαδή τεράστια συχνότητα βλαβών, απίστευτο κόστος χρήσης (σ.σ. σχεδόν όσο ένα αντιτορπιλικό ΑΒ) και απίστευτη κατανάλωση, με μικρή εμβέλεια.

Τέλος το Πολεμικό Ναυτικό, παρά τα όσα δεν λέγονται κι άλλα που δεν ακούγονται προς όφελος του στόλου, συνεχίζει να εξετάζει κανονικά τις προτάσεις που του έχουν έρθει για τις κορβέτες (Γάλλοι, Ολλανδοί, Βρετανοί και Ιταλοί) κάνοντας όσο πιο γρήγορα μπορεί, ανεξάρτητα από φήμες και σπέκουλες…

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ υπέρ της Αμυντικής Συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ: Όχι από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΕΛ.ΛΥ, ΜέΡΑ25

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: