Το δυσκολότερο εγχείρημα για μια κυβέρνηση είναι να επιφέρει την αλλαγή: Νέο Μοντέλο υποδεικνύει πώς Οδηγός για Υποψηφίους Προέδρους

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, χαιρετάει τον κόσμο κατά την αποχώρησή του αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα για τις Βουλευτικές Εκλογές 2019, στο 1ο Γενικό Λύκειο Περιστερίου, την Κυριακή 7 Ιουλίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ




Του ΝΙΚΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ – Νέα Υόρκη

Πληθώρα διεθνών μελετών έχουν εξετάσει διάφορα μοντέλα “Διαχείρισης Αλλαγών” με στόχο την επίτευξη υψηλότερων επιδόσεων στον επιχειρηματικό τομέα. Παρ’ όλα αυτά, οι έρευνες αυτές αγνόησαν την επίδραση της “αλλαγής” στη ζωή των ανθρώπων, ως μέρος του πολιτικού γίγνεσθαι.

Σε μια προσπάθεια κάλυψης αυτού του κενού, μαζί με ομάδα συναδέλφων, επιχειρήσαμε να μεταφέρουμε στοιχεία της “αλλαγής” στην πολιτική σκηνή.

Στον επιχειρηματικό κόσμο, τα στοιχεία αυτά είναι:

  • 1) η επίγνωση της ανάγκης για αλλαγή,
  • 2) η επιθυμία να επέλθει η αλλαγή,
  • 3) η αναγκαία γνώση σχετικά με τον τρόπο αλλαγής,
  • 4) η ικανότητα εφαρμογής νέων δεξιοτήτων και συμπεριφορών για να επιφέρουν την αλλαγή και
  • 5) η ικανότητα διατήρησης της αλλαγής (όταν αυτή επέλθει) [Boca, 2013].

Όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, μέχρι πρόσφατα, καμιά έρευνα δεν εξέτασε τον αντίκτυπο αυτών των στοιχείων στην πολιτική. Με δείγμα Αμερικανών ενηλίκων (18+), τα αποτελέσματα της μελέτης κατέδειξαν ότι:

(1) η επίγνωση της ανάγκης για αλλαγή, (2) η αναγκαία γνώση σχετικά με τον τρόπο αλλαγής και (3) η ικανότητα διατήρησης της αλλαγής (όταν αυτή επέλθει) έχουν καταλυτική επίδραση στις ενέργειες μιας κυβέρνησης που στοχεύει να επιφέρει την αλλαγή στη χώρα της.

Στο μοντέλο αυτό (Knowledge, Awareness, and Reinforcement), το οποίο έχει ήδη εγκριθεί και δημοσιευτεί στο διεθνές ακαδημαϊκό περιοδικό SN Business & Economics (Antoniades, Constantinou, Allayioti, and Bisca, 2022), έχει δοθεί η ονομασία KARe (εύηχο της λέξης Care που σημαίνει “νοιάζομαι”).

Στην πράξη, τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης υποδεικνύουν ότι η ικανότητα μιας κυβέρνησης να γνωρίζει, να έχει δηλαδή “Επίγνωση” της ανάγκης για αλλαγή αλλά και τη “Γνώση” που απαιτείται για να επιφέρει την αλλαγή έχουν θετικό αντίκτυπο στους πολίτες, οδηγώντας τους σε μια πιο υπεύθυνη πολιτική συνείδηση και μια πιο υπεύθυνη εκλογική συμπεριφορά.

Επίσης, η υιοθέτηση πρακτικών διαχείρισης της αλλαγής αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχίας μιας κυβέρνησης επειδή η εστίαση επικεντρώνεται στον ίδιο το λαό, μιας και ο λαός είναι αυτός που θα κάνει τα πράγματα να συμβούν.

Εν κατά κλειδί, η κάθε δημοκρατική κυβέρνηση στον κόσμο καλείται να καθοδηγήσει το λαό της να κατανοήσει “γιατί” η (όποια) αλλαγή είναι σημαντική, βοηθώντας έτσι τον ίδιο το λαό να συνειδητοποιήσει τις θετικές επιπτώσεις αυτής της αλλαγής. Κάθε κυβέρνηση οφείλει παράλληλα να παράσχει επαρκείς πόρους για να εκπαιδεύσει το λαό και να του παρέχει πληροφορίες σχετικά με το πώς η αλλαγή θα επηρεάσει θετικά τη ζωή του.

  • Σε σχέση με την “ενίσχυση” (ως τον τρίτο παράγοντα αλλαγής), η κάθε δημοκρατική κυβέρνηση καλείται να λάβει μέτρα για να αποτρέψει την επιστροφή σε παλιές (κακές) συνήθειες, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η συμμετοχή των ανθρώπων τους είναι σημαντική.

Γιατί κάποιοι οργανισμοί πετυχαίνουν και κάποιοι όχι; Η κοινωνία αλλάζει και αυτό καλείται η κάθε κυβέρνηση να διαχειριστεί. Το ίδιο και ο κάθε υποψήφιος πρόεδρος/πρωθυπουργός, που στοχεύει σε εκλογή του/της στο ανώτερο δημόσιο αξίωμα.

Το μοντέλο KARe, όπως έχει αναπτυχθεί, είναι ένα απλό και ξεκάθαρο εργαλείο διαχείρισης της “αλλαγής” που επιχειρεί μια κυβέρνηση να επιτύχει και μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικά χρήσιμο οδηγό για οποιαδήποτε δημοκρατική κυβέρνηση στον κόσμο (αλλά και για κάθε υποψήφιο πρόεδρο).

*Ο Δρ. Νίκος Αντωνιάδης είναι Associate Professor στην Νέα Υόρκη σε θέματα Επικοινωνίας, Στρατηγικής & Πολιτικού Μάρκετινγκ και Συντάκτης στις εφημερίδες ikypros.com, L.A. Voice και Hellas Journal

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Η Άγκυρα πήγε ταμείο για να εξαργυρώσει: Ζητά ανταλλάγματα για την “μεσολάβηση” της στο Ουκρανικό- Πρώτο πιάτο το κυπριακό φυσικό αέριο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: