Τί συμβαίνει στην δυστοπική Σανγκάη; Μέχρι και ζωντανοί – νεκροί στο δρόμο για το νεκροτομείο! [videos]

File photo: Στις 29 Απριλίου οι κάτοικοι της Σανγκάης συμμετείχαν σε διαμαρτυρία κρατώντας και χτυπώντας κατσαρόλες από τα παράθυρά τους και φωνάζοντας κατά του παρατεταμένου και σκληρού λοκντάουν. EPA/ALEX PLAVEVSKI




Ένας ηλικιωμένος κάτοικος της Σαγκάης κηρύχθηκε κατά λάθος νεκρός και μεταφέρθηκε σε νεκροτομείο μέσα σε κίτρινο σάκο, στο πιο πρόσφατο σημάδι δυσλειτουργίας στην πόλη που έχει πληγεί από τον κορωναϊό, όπου εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν υπό αποκλεισμό από την κυβέρνηση.

Το βίντεο, που τράβηξε ένας περαστικός, δείχνει τη στιγμή που αρκετοί εργάτες ντυμένοι από το κεφάλι μέχρι τα νύχια με προστατευτικό εξοπλισμό, συνειδητοποιούν ότι ο άνδρας είναι ακόμα ζωντανός. Το βίντεο από τότε έγινε viral στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκαλώντας φρίκη και οργή.

Το βίντεο, που δημοσιεύτηκε την Κυριακή, δείχνει το κεφάλι του άνδρα – κάτοικος γηροκομείου – να εμφανίζεται από την κίτρινη σακούλα καθώς οι εργαζόμενοι την σηκώνουν από ένα όχημα.

Το άτομο που κινηματογραφούσε το βίντεο, προφανώς από κοντινό κτίριο, ακούγεται να λέει: “Το γηροκομείο είναι τόσο χάλια. Έστειλαν έναν ζωντανό σε νεκροφόρα και είπαν ότι ήταν νεκρός. Το προσωπικό του νεκροτομείου είπε ότι εξακολουθούσε να κινείται. Είναι ανεύθυνο, πραγματικά ανεύθυνο».

Στην κινεζική πλατφόρμα Weibo που μοιάζει με το Twitter, πολλοί εξέφρασαν τη δυσπιστία τους ότι θα μπορούσε να έχει συμβεί ένα τόσο σοβαρό λάθος – ειδικά στη Σαγκάη, η οποία εδώ και πολύ καιρό θεωρείται η πιο προοδευτική και σύγχρονη πόλη της Κίνας.

«Τα προβλήματα στη Σαγκάη αποκαλύπτονται πλήρως αυτή τη φορά», αναφέρει ένα δημοφιλές σχόλιο στο Weibo.
«Αυτό λογίζεται ως ανθρωποκτονία από πρόθεση», έγραψε ένας άλλος χρήστης.

Πολλοί άλλοι επεσήμαναν ότι ο άνδρας θα μπορούσε να είχε ταφεί ή να αποτεφρωθεί αν δεν είχε ανακαλυφθεί ζωντανός. “Η κυβέρνηση δεν νοιάζεται … τι συμβαίνει στη Σαγκάη;” αναφέρεται σε ένα σχόλιο .

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας απάντησε στο περιστατικό τη Δευτέρα, λέγοντας σε ανακοίνωσή του ότι ο ηλικιωμένος βρίσκεται τώρα σε σταθερή κατάσταση.

Τρεις αξιωματούχοι απομακρύνθηκαν από το γραφείο πολιτικών υποθέσεων και το γραφείο κοινωνικής ανάπτυξης της περιφέρειας, καθώς και ο επικεφαλής του γηροκομείου, πρόσθεσε.

Οι αρχές έχουν επίσης ανακαλέσει την πιστοποίηση ενός γιατρού που εμπλέκεται, και ο οποίος βρίσκεται τώρα υπό έρευνα, σύμφωνα με την κρατική εφημερίδα Global Times.

Η Σανγκάη – οικονομική πρωτεύουσα της Κίνας –  παλεύει με ένα ξέσπασμα κρουσμάτων Covid-19 από τις αρχές Μαρτίου και πλέον βρίσκεται σε καθολικό λοκντάουν από τις 31 Μαρτίου.

Για εβδομάδες, απαγορευόταν σχεδόν σε όλους τους 25 εκατομμύρια κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους  με πολλούς να παραπονιούνται ότι δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε βασικά αγαθά, όπως τρόφιμα, νερό, προϊόντα υγείας, ακόμη και ιατρική περίθαλψη για έκτακτες ανάγκες.

Την περασμένη εβδομάδα, οι αρχές δήλωσαν ότι ορισμένες γειτονιές θα μπορούσαν να αρχίσουν να χαλαρώνουν τα μέτρα καραντίνας εάν δεν έχουν αναφέρει κρούσματα τις τελευταίες δύο εβδομάδες, επιτρέποντας σε ορισμένες γειτονιές ένα μέτρο ελευθερίας εντός της περιφέρειάς τους.

Από την Τρίτη, σε περισσότερους από 8,2 εκατομμύρια κατοίκους της Σαγκάης εξακολουθούσε να απαγορεύεται η έξοδος από τις κατοικίες τους.

 

Εν τω μεταξύ, τα κρούσματα αυξάνονται και στην εθνική πρωτεύουσα Πεκίνο, όπου σχολεία και άλλοι δημόσιοι χώροι όπως βιβλιοθήκες και εμπορικά κέντρα έχουν κλείσει. 

Περισσότεροι από 20 εκατομμύρια κάτοικοι θα υποβληθούν σε τρεις ακόμη γύρους μαζικών τεστ αυτή την εβδομάδα, πέρα ​​από αρκετούς γύρους που εφαρμόστηκαν την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσαν οι αρχές τη Δευτέρα.

 

 

Με πληροφορίες από CNN

Ο κορωναϊός δεν έχει τελειώσει, λέει ο Φάουτσι: Απίθανο να τον εξαλείψουμε

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: