Στο “βρώμικο” μυαλό του Ερντογάν: Ελπίζει να χρησιμοποιήσει τον εκβιασμό στο ΝΑΤΟ ως μοχλό στη σχέση Τουρκίας-ΗΠΑ

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν (Biden) υποστήριξε την Πέμπτη τις υποψηφιότητες της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στον Οργανισμό Βορειοατλαντικής Συνθήκης, λίγες ώρες αφότου ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε τις αντιρρήσεις του για την ένταξη των δύο χωρών στη συμμαχία, αναφέρει σε ανταπόκρισή της η εφημερίδα Wall Street Journal.

Εκτός από τις ανησυχίες της Τουρκίας για τα φερόμενα δίκτυα κουρδικών μαχητών στη Σουηδία, ο Erdogan ελπίζει να χρησιμοποιήσει το ζήτημα του ΝΑΤΟ ως μοχλό στη σχέση της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο Erdogan ελπίζει να επιταχύνει την προτεινόμενη πώληση ενός νέου στόλου μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία και να εξασφαλίσει ένα νέο τηλεφώνημα από τον Biden, είπε ο αξιωματούχος.

Μετά από αίτημα της Τουρκίας πέρυσι, η κυβέρνηση Biden ετοιμάζεται να στείλει πρόταση για την πώληση των F-16 στο Κογκρέσο, όπου η συμφωνία αντιμετωπίζει πιθανή αντίθεση από βουλευτές που ανησυχούν για εσωτερική καταστολή εντός της Τουρκίας και τη σχέση του Erdogan με τη Ρωσία.

Η κυβέρνηση Biden ενημέρωσε ανεπίσημα το Κογκρέσο για ένα ξεχωριστό αίτημα για πυραύλους και ένα άλλο για εξοπλισμό των F-16 τον περασμένο μήνα, όπως ανέφερε η WSJ.

Στα σχόλιά του την Πέμπτη, ο Erdogan επεσήμανε τις προηγούμενες ανησυχίες της Τουρκίας σχετικά με την επιστροφή της Ελλάδας και της Γαλλίας στην πλήρη ένταξη στον οργανισμό. Και οι δύο χώρες υποβάθμισαν τους ρόλους τους στο ΝΑΤΟ πριν επιστρέψουν, σε διαφορετικά σημεία της ιστορίας της συμμαχίας.

Η Τουρκία έχει εκ του μακρόθεν εντάσεις με την Ελλάδα για αμφισβητούμενα εδάφη στην Κύπρο, διαφωνίες για τα θαλάσσια σύνορα και άλλα ζητήματα. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι είναι βέβαιοι ότι η Τουρκία θα πειστεί τελικά να δεχτεί την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη συμμαχία.

ΠΗΓΗ: Wall Street Journal – Biden Commits U.S. Support to Finland, Sweden Joining NATO

Ο Ερντογάν μίλησε με τον Φινλανδό ομόλογό του για το ΝΑΤΟ: Στο επίκεντρο, θέματα τρομοκρατίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: