Στο σκοτάδι της Ρωσίας του Πούτιν: Αντιπολεμικές διαμαρτυρίες με κάθε τρόπο και κάθε κόστος [videos]

File photo: Στιγμιότυπο από αντιπολεμική διαδήλωση στη Μόσχα παραμονές της 9ης Μαϊου. Screenshot via Twitter




Ρώσοι πολίτες που αντιτίθενται στην εισβολή στην Ουκρανία οργάνωσαν μια σειρά διαδηλώσεων τη Δευτέρα καθώς η χώρα γιόρταζε την Ημέρα της Νίκης, την επέτειο της ήττας της ναζιστικής Γερμανίας.

Μερικές από τις ανώνυμες διαδηλώσεις περιελάμβαναν αντιπολεμικά μηνύματα στην αρχική σελίδα διαδικτυακού ιστότοπου ειδήσεων – προπαγανδιστή του Κρεμλίνου, γκράφιτι στην πόλη Βόλγκογκραντ της νότιας Ρωσίας και επιθέσεις χάκερ που στόχευσαν τις τηλεοπτικές εκπομπές της Ρωσίας.

Η Ημέρα της Νίκης είναι μια από τις πιο δημοφιλείς γιορτές της Ρωσίας και παραδοσιακά σηματοδοτείται από στρατιωτικές παρελάσεις σε πόλεις σε όλη τη χώρα. Τα τελευταία χρόνια, οι εορτασμοί έχουν προωθηθεί από το Κρεμλίνο ως ένας τρόπος συγκέντρωσης υποστήριξης για τις Ένοπλες Δυνάμεις και προώθησης του πατριωτισμού.

Μια σειρά αντιπολεμικών άρθρων εμφανίστηκαν στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Lenta.ru που φημίζεται για την φίλα προσκείμενη στάση του έναντι του Κρεμλίνου , συμπεριλαμβανομένου ενός με τίτλο «Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έγινε ένας αξιολύπητος δικτάτορας και παρανοϊκός».

Δύο μέλη του προσωπικού, ο Yegor Polyakov και ο Alexander Miroshnikov, δήλωσαν αργότερα ότι ήταν υπεύθυνοι για την λάθρα δημοσίευσή τους  και ότι απολύθηκαν ως εκ τούτου.

Η άγρια  καταστολή από τις ρωσικές αρχές έναντι οποιασδήποτε έκφρασης αντίθεσης στον πόλεμο στην Ουκρανία αναγκάζει τους ακτιβιστές να βρίσκουν όλο και πιο εφευρετικούς τρόπους έκφρασης της διαφωνίας τους στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Λίγες ώρες πριν από την αλλαγή της αρχικής σελίδας του Lenta.ru, οι χρήστες της δορυφορικής τηλεόρασης παρατήρησαν ότι οι τίτλοι για τις 9 Μαΐου είχαν αλλάξει και έγραφαν «το αίμα χιλιάδων Ουκρανών και εκατοντάδων δολοφονημένων παιδιών τους είναι στα χέρια σας».

Και αντιπολεμικά γκράφιτι εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στη νότια πόλη του Βόλγκογκραντ που – με το όνομα Στάλινγκραντ της σοβιετικής εποχής – γνώρισε μερικές από τις πιο αιματηρές μάχες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ένα έργο τέχνης δρόμου έδειχνε δεκάδες φέρετρα και το σλόγκαν “Ο ψευδάργυρος είναι δικός μας!” – αναφορά στο μέταλλο που χρησιμοποιείται παραδοσιακά στα δοχεία για το νεκρό στρατιωτικό προσωπικό.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε μια άμεση σύνδεση μεταξύ της θυσίας σοβιετικών στρατιωτών στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και των Ρώσων στρατιωτών που πολεμούν στην Ουκρανία τη Δευτέρα, όταν απευθυνόταν στους στρατιώτες που συμμετείχαν σε στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία στο κέντρο της Μόσχας.

Αρκετοί διαδηλωτές συνελήφθησαν στις αποκαλούμενες πορείες του Immortal Regiment, οι οποίες πραγματοποιούνται στις ρωσικές πόλεις την Ημέρα της Νίκης στη μνήμη των 27 εκατομμυρίων Σοβιετικών πολιτών που έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο.

Ένας άνδρας συνελήφθη στην Αγία Πετρούπολη επειδή κρατούσε πλακάτ με τη φωτογραφία ενός επιζώντα του Ολοκαυτώματος που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με το μέσο ενημέρωσης Fontanka.ru.

Και στην πόλη Νοβοσιμπίρσκ της Σιβηρίας, ο ντόπιος Βλαντιμίρ Σαλτέφσκι συνελήφθη επειδή κρατούσε ένα πανό σε μια πορεία του Αθάνατου Συντάγματος που έγραφε «Ντρεπόμαστε για εσάς, εγγόνια. Πολεμήσαμε για την ειρήνη, αλλά εσείς επιλέξατε τον πόλεμο».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε πολλές μεγάλες πόλεις της Ρωσίας συνεχίζονται κατά τακτά διαστήματα και πολλές απ’ αυτές κορυφώθηκαν τις μέρες πριν τους εορτασμούς της 9ης Μαϊου. Οι μεγαλύτερες έγιναν στην Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη, όπως δείχνουν αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 

 

 

 

Με πληροφορίες από The Moscow Times

Απορία – ομολογία ρεπόρτερ προπαγανδιστή του Πούτιν: Ούτε στο Ντονμπάς δεν μπορούν να νικήσουν οι Ρώσοι; [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: