«Σοβιετική» παρέλαση και… υποτονικός Πούτιν: Με γνωστό αφήγημα αλλά χωρίς… κορώνες [videos]

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την ομιλία του στην Κόκκινη Πλατεία για την 75η επέτειο της νίκης επί των Γερμανών ναζί. EPA/MIKHAIL METZEL / KREMLIN POOL / SPUTNIK MANDATORY CREDIT




Η Δύση ετοιμαζόταν να εισβάλει στη γη μας, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, στην -χωρίς εκπλήξεις- ομιλία του κατά την Ημέρα της Νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Παρά το γεγονός ότι η Δύση περίμενε με «κομμένη την ανάσα» την σημερινή ομιλία του Πούτιν και αρκετοί ήταν αυτοί που ανέμεναν προαναγγελία σοβαρής επιδείνωσης της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος εμφανίστηκε πολύ κάτω από το αναμενόμενο.

Ουσιαστικά επιχείρησε να δικαιολογήσει την ρωσική εισβολή επιστρατεύοντας θεωρίες «άσπρου – μαύρου» , όπως εξάλλου συνηθίζει το Κρεμλίνο – λέγοντας πως επρόκειτο… για απάντηση στις προετοιμασίες της Δύσης να εισβάλλει στην Ρωσία…

“Το ΝΑΤΟ δημιουργούσε απειλές στα σύνορά μας, ενώ η Δύση δεν ήθελε να εισακούσει τη Ρωσία”, είπε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι “η ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία ήταν ένα απαραίτητο και χρονικά κατάλληλο μέτρο, η μοναδική σωστή απόφαση”.

“Οι εθελοντές και τα ρωσικά στρατεύματα στην περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας πολεμούν για την πατρίδα τους”, είπε ο Πούτιν για τις φιλορωσικές αποσχισθείσες περιοχές.

Θέλοντας να καθησυχάσει ή να περιορίσει τις αντιδράσεις για τις μεγάλες απώλειες των ρωσικών δυνάμεων στα μέτωπα, δίνοντας την ηρωϊκή … διάσταση των επιτιθεμένων, είπε: «Πολεμάτε για την Πατρίδα σας, για το μέλλον της … Ο θάνατος κάθε στρατιώτη και αξιωματικού είναι επώδυνος για εμάς … Το κράτος θα κάνει τα πάντα για να φροντίσει αυτές τις οικογένειες».

Ο ΠΟύτιν επικαλέστηκε σήμερα τον ηρωισμό των Σοβιετικών κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για να παροτρύνει τον στρατό του να νικήσει στην Ουκρανία.

Απευθυνόμενος σε συγκεντρωμένους στρατιώτες στην Κόκκινη Πλατεία  καταδίκασε αυτό που χαρακτήρισε εξωτερικές απειλές για την αποδυνάμωση και τη διάσπαση της Ρωσίας και επανέλαβε γνωστά επιχειρήματα που είχε χρησιμοποιήσει να δικαιολογήσει την εισβολή του –ότι το ΝΑΤΟ δημιουργούσε απειλές ακριβώς δίπλα στα σύνορα της χώρας.

Ο Πούτιν τόνισε ότι πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί «η επανάληψη της φρίκης ενός νέου παγκόσμιου πολέμου».

Απευθύνθηκε απευθείας στους στρατιώτες που πολεμούν στην περιοχή του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, την οποία η Ρωσία έχει δεσμευθεί να «απελευθερώσει» από το Κίεβο.

«Η υπεράσπιση της Πατρίδας, όταν αποφασίζεται η μοίρα της, ήταν ανέκαθεν ιερή», δήλωσε. «Σήμερα πολεμάτε για τον λαό μας στο Ντονμπάς, για την ασφάλεια της Ρωσίας, για την πατρίδα μας».

Η 11λεπτη ομιλία του Πούτιν κατά την 77η ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία δεν περιλάμβανε καμία αξιολόγηση για την πρόοδο του πολέμου ούτε κάποια ένδειξη για πόσο ακόμα μπορεί να συνεχιστεί η σύγκρουση.

Ο Πούτιν ολοκλήρωσε την ομιλία του φωνάζοντας στους συγκεντρωμένους στρατιώτες: «Για τη Ρωσία, Για τη Νίκη, Ζήτω!».

Παρελάσεις πραγματοποιήθηκα σε 28 ρωσικές πόλεις με τη συμμετοχή 65.000 ατόμων, 2.400 τεμαχίων στρατιωτικού υλικού και περισσότερα από 400 αεροσκάφη.

Μεγαλειώδης στρατιωτική παρέλαση

Η παραδοσιακή στρατιωτική παρέλαση της 9ης Μαΐου στη ρωσική πρωτεύουσα είναι μια ευκαιρία για επίδειξη ισχύος.

Περίπου 11.000 στρατιωτικοί θα παρελάσουν στην Κόκκινη Πλατεία μαζί με 131 είδη όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού, όπως το διηπειρωτικό βαλλιστικό σύστημα Iars RS-24, που θα μπορούσε να εκτοξεύσει πυρηνικούς πυραύλους και το σύστημα Iskander, πιο μικρής εμβέλειας.

Το εναέριο μέρος της Παρέλασης της Νίκης στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας όμως δεν θα πραγματοποιηθεί λόγω καιρικών συνθηκών. Αυτό ανακοίνωσε στο TASS ο γραμματέας Τύπου του Προέδρου της Ρωσίας Ντμίτρι Πεσκόφ.

Είχε προγραμματιστεί να πετάξουν πάνω από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Βασιλείου τα υπερηχητικά μαχητικά, τα στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-160, και για πρώτη φορά από το 2010, το αεροσκάφος τύπου Il-80, το οποίο προορίζεται να μεταφέρει την ανώτατη στρατιωτική διοίκηση σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, το αεροσκάφος Il-80 είναι σχεδιασμένο να μετατραπεί σε κέντρο διοίκησης για τον Ρώσο πρόεδρο. Το γνωστό και ως «Ιπτάμενο Κρεμλίνο» είναι εξοπλισμένο με πλήθος τεχνολογιών με τις λεπτομέρειες να εξακολουθούν να είναι κρατικά μυστικά της Ρωσίας. Ωστόσο τίποτα από αυτά δεν έγινε.

Mε πληροφορίες από Reuters, BBC, ertnews.gr

Υπέρ της κατάσχεσης παγωμένων λογαριασμών της Ρωσίας, ο Ζοζέπ Μπορέλ: Να πάνε στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: