Συνεχίζεται το σφυροκόπημα στην Ουκρανία: Βομβαρδισμοί σε Οδησσό και Χερσώνα, απομακρύνθηκαν άμαχοι από το Azovstal

File photo: Ουκρανοί στρατιώτες επιθεωρούν ένα κατεστραμμένο ρωσικό τανκ στην πόλη Ιρπίν κοντά στο Κίεβο. EPA, ATEF SAFADI




Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις σφυροκόπησαν με πυραύλους χθες Σάββατο τη νότια και την ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με το Κίεβο. Στον αντίποδα η Μόσχα ανέφερε σήμερα θανάτους αμάχων από επιθέσεις με οβίδες του ουκρανικού στρατού σε χωριά της Χερσώνας.

Εν τω μεταξύ, στη Μαριούπολη απομακρύνθηκαν τα πρώτα γυναικόπαιδα από το εργοστάσιο χάλυβα Azovstal, όπου παραμένουν εδώ και μέρες εγκλωβισμένοι ουκρανοί στρατιώτες και άμαχοι.

Η Μόσχα έχει επικεντρώσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στο νότιο και στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, αφού απέτυχε να καταλάβει την πρωτεύουσα Κίεβο κατά την επίθεση που έχει εξαπολύσει εδώ και εννέα εβδομάδες, ισοπεδώνοντας πόλεις, προκαλώντας χιλιάδες θανάτους και υποχρεώνοντας περισσότερους από 5 εκατομμύρια ανθρώπους να αναζητήσουν καταφύγιο στο εξωτερικό.

Ο ρωσικός στρατός έχει καταλάβει την Χερσώνα, περίπου 100 χιλιόμετρα βόρεια της προσαρτημένης χερσονήσου της Κριμαίας, ενώ έχει υπό τον έλεγχό του το μεγαλύτερο τμήμα της Μαριούπολης, μια στρατηγικής σημασίας πόλη-λιμάνι στην Αζοφική Θάλασσα.

Σε Χάρκοβο και Χερσώνα οι μάχες μαίνονται και είναι ιδιαίτερα σφοδρές, όπως και στην Ζαπορίζια που οι κάτοικοι μέσα στην πόλη περνούν τις περισσότερες ώρες στα καταφύγια, ενώ το μόνο που ακούνε είναι βολές πυροβολικού.

Σε ανάρτηση στο Facebook, το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων ανέφερε ότι ο ουκρανικός στρατός ανέκτησε τον έλεγχο τεσσάρων οικισμών στην περιφέρεια του Χαρκόβου.

Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας, Ολεξάντρ Μοτουζιανίκ, ανέφερε ότι υπάρχουν ενδείξεις πως ο ρωσικός στρατός προετοιμάζεται για ευρύτερης κλίμακας επιθέσεις, επισημαίνοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις ανασυγκροτούνται στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Μοτουζιάνικ είπε ότι η Ρωσία συνεχίζει τις αεροπορικές επιδρομές στη Μαριούπολη. Σημείωσε ότι οι προσπάθειες του ρωσικού στρατού επικεντρώνονται «στον αποκλεισμό των μονάδων μας κοντά στο εργοστάσιο Αζοφστάλ αν και ορισμένα στρατεύματα αναδιατάχθηκαν ανατολικότερα».

Η Ρωσία ανακοίνωσε την κατάληψη της Μαριούπολης στις 21 Απριλίου, ενώ εκατοντάδες ουκρανοί στρατιώτες και άμαχοι βρήκαν καταφύγιο στο τεράστιο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει απευθύνει έκκληση για την επίτευξη συμφωνίας για την εκκένωση του εργοστασίου μέσω «ανθρωπιστικού διαδρόμου». Χθες Σάββατο, έγινε γνωστό από ουκρανό διοικητή του Τάγματος Αζόφ ότι 20 γυναίκες και παιδιά κατάφεραν να εγκαταλείψουν το χαλυβουργείο.

«Βγάζουμε αμάχους από τα ερείπια χρησιμοποιώντας σχοινιά – Είναι ηλικιωμένοι, γυναίκες και παιδιά», δήλωσε ο Σβιάτοσλαβ Παλαμάρ, περιγράφοντας το σκηνικό καταστροφής στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου, το οποίο εκτείνεται σε τέσσερα τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τόσο η ρωσική όσο και η ουκρανική πλευρά σέβονται την κατάπαυση του πυρός στην περιοχή. Εξέφρασε την ελπίδα ότι οι άμαχοι που εγκατέλειψαν το εργοστάσιο θα μεταφερθούν στην Ζαπορίζια, που βρίσκεται στα βορειοδυτικά.

Δεν υπήρξε επίσημη τοποθέτηση ούτε από το Κρεμλίνο ούτε από τον ΟΗΕ. Εκατοντάδες Ουκρανοί παραμένουν εγκλωβισμένοι στο εργοστάσιο χάλυβα, σύμφωνα με ουκρανούς αξιωματούχους.




 

Επίθεση στην Οδησσό

Ένας ρωσικός πύραυλος που εκτοξεύτηκε από την Κριμαία κατέστρεψε τον διάδρομο προσγειώσεων-απογειώσεων του αεροδρομίου της Οδησσού, ανέφερε ο κυβερνήτης της περιοχής Μαξίμ Μαρτσένκο, ο οποίος τόνισε πως δεν υπήρξαν θύματα.

Το αεροδρόμιο δεν μπορεί πλέον να λειτουργήσει, σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεσμεύτηκε πως θα το ξαναχτίσει, τονίζοντας σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του αργά το βράδυ του Σαββάτου ότι «η Οδησσός δεν θα ξεχάσει ποτέ τη συμπεριφορά της Ρωσίας απέναντί της».

Δεν υπήρξε επίσημη αντίδραση για την επίθεση αυτή από τη Μόσχα, της οποίας οι δυνάμεις έχουν εξαπολύσει σποραδικές επιθέσεις κατά της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, όπου οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν πρόσφατα σε μία από αυτές, σύμφωνα με το Κίεβο.

Στόχος του ρωσικού στρατού στον ουκρανικό νότο είναι να δημιουργήσει μια «χερσαία γέφυρα» με την Κριμαία, ενώ παράλληλα εντείνει τις προσπάθειές του στα ανατολικά για να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο του Ντονμπάς, όπου οι υποστηριζόμενοι από τη Μόσχα αυτονομιστές ελέγχουν ήδη το μεγαλύτερο τμήμα του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ.

Στο τελευταίο μήνυμά του, ο Ζελένσκι είπε πως η Ρωσία «συγκεντρώνει πρόσθετες δυνάμεις για (να εξαπολύσει) νέες επιθέσεις κατά του στρατού μας στο ανατολικό τμήμα της χώρας» και «προσπαθεί να εντείνει την πίεση στο Ντονμπάς».

Παρά τις ειρηνευτικές συνομιλίες επί εβδομάδες, το χάσμα μεταξύ της ρωσικής και της ουκρανικής πλευράς φαίνεται πως παραμένει αγεφύρωτο.

Η Ουκρανία κατηγορεί τον ρωσικό στρατό ότι διέπραξε θηριωδίες σε περιοχές κοντά στο Κίεβο στις αρχές Απριλίου, ωστόσο η Μόσχα αρνείται αυτούς τους ισχυρισμούς. Η τελευταία φορά που αντιπροσωπείες των δύο χωρών συναντήθηκαν κατά πρόσωπο ήταν στις 29 Μαρτίου, έκτοτε έχουν γίνει διαβουλεύσεις μόνο μέσω τηλεδιασκέψεων.




Πληροφορίες για ενδεχόμενη «εξέγερση» κατά Ζελένσκι

Oι πληροφορίες που φτάνουν από τους Ουκρανούς για επικείμενη μορφή εξέγερσης στις 2 Μαΐου έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της εγρήγορσης στις αρχές και κυρίως στην αστυνομία.

Οι πληροφορίες αυτές προσδιορίζουν μάλιστα την 2α Μαΐου ως ημέρα έντονης κινητοποίησης πολιτών κατά της κυβέρνησης της χώρας. Πολίτες που ανήκουν σε συμμορίες κακοποιών μπορεί να υποκινήσουν προβοκάτσιες αφού έχουν πληρωθεί από τους Ρώσους.

Αυτές οι πληροφορίες κινήθηκαν πρώτα στην Οδησσό και γι’ αυτό οι τοπικές αρχές έλαβαν την απόφαση από αύριο 1η Μαϊου και για 48 ώρες ν’ απαγορεύσουν την κυκλοφορία. Και αυτό δεν αποκλείεται να επεκταθεί και σε άλλες πόλεις.

Μόσχα: Οι κίνδυνοι πυρηνικού πολέμου να παραμείνουν στο ελάχιστο

Η Ρωσία πιστεύει ότι οι κίνδυνοι ενός πυρηνικού πολέμου πρέπει να παραμείνουν στο ελάχιστο και ότι θα πρέπει να αποτραπεί οποιαδήποτε ένοπλη σύρραξη μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων, δήλωσε ο Βλαντίμιρ Γερμάκοφ, επικεφαλής της διεύθυνσης του ρωσικού υπουργείου των Εξωτερικών που είναι αρμόδια για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων και τη διενέργεια των σχετικών ελέγχων. Ο Ρώσος αξιωματούχος τόνισε ότι όλες οι πυρηνικές δυνάμεις πρέπει να παραμείνουν στη λογική που καθορίζεται στα επίσημα έγγραφα που έχουν στόχο την αποτροπή πυρηνικού πολέμου. «Η Ρωσία ακολουθεί ξεκάθαρα αυτή την κατανόηση», τόνισε ο Γερμάκοφ.

Εικόνες καταστροφής

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι ευρωπαίοι σύμμαχοί τους έχουν επιβάλει σαρωτικές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, ενώ έχουν στηρίξει την Ουκρανία με όπλα και ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν φιλοδοξεί να αποδεσμεύσει άλλα 33 δισεκατομμύρια δολάρια για την Ουκρανία, 20 εκ των οποίων θα αφορούν στρατιωτική βοήθεια.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε χθες Σάββατο ότι η χώρα του θα συνεχίσει «να παρέχει στους Ουκρανούς τον εξοπλισμό που χρειάζονται για να αμυνθούν».

Στην κοινότητα Ντομπροπίλια του Ντονέτσκ, το ωστικό κύμα από τον βομβαρδισμό του Σαββάτου έσπασε τα τζάμια ενός διαμερίσματος και άφησε έναν μεγάλο κρατήρα στην αυλή. Οι κάτοικοι της περιοχής προσπαθούν να περισώσουν ό,τι έχει απομείνει από τις περιουσίες τους.

Η Ρωσία κατήγγειλε εκ νέου ουκρανικές επιθέσεις στο έδαφός της. αξιωματούχοι στην περιοχή του Μπριάνσκ, που συνορεύει με την Ουκρανία και τη Λευκορωσία, ανέφεραν ότι η αντιαεροπορική άμυνα απώθησε ένα ουκρανικό αεροσκάφος, αλλά χτυπήθηκε μια πετρελαϊκή εγκατάσταση.

Νότια του Μπριάνσκ, στο Κουρσκ, οβίδες εκτοξεύτηκαν από την Ουκρανία κατά ενός ρωσικού φυλακίου, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιοχής Ρομάν Σταροβόιτ, χωρίς όμως να προκληθούν θύματα ή ζημιές.

Η Ουκρανία δεν έχει επισήμως αποδεχθεί την ευθύνη για αυτές τις επιθέσεις, ωστόσο την Τετάρτη χαρακτήρισε τις εκρήξεις στον ρωσικό νότο «ανταπόδοση» και «κάρμα» για τη ρωσική εισβολή.

Εγκλήσεις για βασανιστήρια από τις ρωσικές δυνάμεις

Τα πτώματα τριών ανδρών που «βασανίστηκαν και πυροβολήθηκαν», βρέθηκαν σε έναν τάφο κοντά στη Μπούκα το Σάββατο, με τα χέρια και τα μάτια των θυμάτων δεμένα, ανακοίνωσε η αστυνομία του Κιέβου.

«Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, οι κατακτητές προσπάθησαν να κρύψουν τα ίχνη της βίας τους και έτσι πέταξαν τα πτώματα σε ένα λάκκο και τα έθαψαν», είπε ο αρχηγός της αστυνομίας του Κιέβου, που κατηγορεί τις ρωσικές δυνάμεις ότι διέπραξαν σφαγές μετά την ανακάλυψη δεκάδων πτωμάτων με πολιτικά ρούχα σε τοποθεσίες γύρω από το Κίεβο κατά την σύντομη κατοχή αυτών από τον ρωσικό στρατό.

Η γενική εισαγγελία της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα σε βάρος δέκα Ρώσων στρατιωτών που θεωρούνται ύποπτοι για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στη Μπούκα.

Ο γενικός εισαγγελέας ανέφερε μέσω του Twitter ότι στο στόχαστρο της έρευνας μπαίνουν δέκα στρατιώτες της 64ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας, που ανήκει στην 35η στρατιά, «για βάναυση συμπεριφορά απέναντι στους αμάχους και άλλες παραβιάσεις του δικαίου του πολέμου».

Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας κατηγόρησε το Σάββατο τις ρωσικές δυνάμεις ότι μετέφεραν δια της βίας κατοίκους από την περιοχή του Χαρκόβου στη Ρωσία.

Η Γαλλία θα ενισχύσει την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού

Η ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας έρχεται έπειτα από τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Ουκρανού ομολόγου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι· οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Τσεχία και άλλοι σύμμαχοι έχουν παράσχει στο Κίεβο εκατοντάδες όπλα πυροβολικού μεγάλου βεληνεκούς για να βοηθήσουν την Ουκρανία να αντικρούσει την επίθεση της Μόσχας.

Ήδη, το Παρίσι έχει ανακοινώσει ότι θα στείλει πυροβόλα Caesar βεληνεκούς 40 χιλιομέτρων και η Βρετανία αντιαεροπορικούς πυραύλους Starstreak και τεθωρακισμένα.

Σύμφωνα με την σημερινή ανακοίνωση του Ελιζέ, το Παρίσι έχει στείλει μέχρι αυτό το στάδιο ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία που φτάνει σε «περισσότερους από 615 τόνους εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένου ιατρικού εξοπλισμού, γεννητριών για νοσοκομεία, επισιτιστικής βοήθειας, διαμονής και οχημάτων έκτακτης ανάγκης».

Το Λονδίνο καταγράφει συγχώνευση ρωσικών  μονάδων 

Σύμφωνα με σημερινή ενημέρωση των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών η Ρωσία αναγκάστηκε να προχωρήσει σε συγχώνευση διαφορετικών στρατιωτικών μονάδων που συμμετείχαν στις αποτυχημένες επιχειρήσεις προώθησης των ρωσικών δυνάμεων στα βορειοανατολικά της Ουκρανίας.

«Τα προβλήματα συντονισμού των ρωσικών δυνάμεων σε τακτικό επίπεδο παραμένουν.

Μία έλλειψη αποτελεσματικής μαχητικής ικανότητας στο επίπεδο συντονισμού μεταξύ των στρατιωτικών μονάδων, αλλά και η ανεπαρκής αεροπορική υποστήριξη έχουν καταστήσει τη Ρωσία μη ικανή να διαχειριστεί την ισχύ πυρός που διαθέτει, παρά τις βελτιώσεις σε τοπικό επίπεδο», σημειώνεται σε σχετική ανάρτηση στο Twitter.

«Η Ρωσία ελπίζει ότι θα επιλύσει τα προβλήματα που καθυστέρησαν προηγούμενα την εισβολή της στην Ουκρανία, μέσω της γεωγραφικής επικέντρωσης της μαχητικής ικανότητάς της, της συντόμευσης των γραμμών ανεφοδιασμού, αλλά και της απλοποίησης της διοίκησης και του ελέγχου των πολεμικών επιχειρήσεων» αναφέρεται στην ίδια ανάρτηση.

Στο μεταξύ, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προειδοποίησε ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος οι ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Μόσχα να σταματήσουν, λόγω της οργής του κόσμου για τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν από τα ρωσικά στρατεύματα.

Από την πλευρά του ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ υποστήριξε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες είναι δύσκολες αλλά συνεχίζονται καθημερινά, και τις συνέδεσε την άρση των κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε τη Δύση και το ΝΑΤΟ ότι με την συνεχιζόμενη προμήθεια όπλων στο Κίεβο, στέκονται εμπόδιο στην επίτευξη πολιτικής συμφωνίας για τον τερματισμό της σύγκρουσης και πρόσθεσε ότι η Μόσχα δεν απειλεί κανέναν με πυρηνικό πόλεμο.




 

Κοινό μέτωπο ΕΕ για την προμήθεια φυσικού αερίου

Σε κοινό μέτωπο και εσωτερικές συμμαχίες προχωρά η ΕΕ για να αντιμετωπίσει τον «ρωσικό εκβιασμό» στην προμήθεια φυσικού αερίου.

Στο πλαίσιο αυτό η Γερμανία διαβεβαίωσε την Πολωνία ότι θα θέσει σε αντίστροφη ροή τον αγωγό Γιαμάλ που έρχεται από τη Ρωσία, ενώ την ενεργειακή συνδρομή της στη Βουλγαρία ανακοίνωσε η Ελλάδα, με τη διάθεση του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας για την προμήθεια LNG.

Επίσης, έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας η ΕΕ θα επιβάλλει σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, κλιμακώνοντας τις κυρώσεις κατά της Μόσχας, ενώ διευρύνονται και τα μέτρα κατά ρωσικών τραπεζών.

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ, ertnews.gr

Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην ΕΡΤ: Ο πόλεμος θα τελειώσει μόνο όταν νικήσει η Ουκρανία (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: