Pussy Riot: Ξεκίνησαν ευρωπαϊκή περιοδεία υπέρ της Ουκρανίας

File Photo Η Μαρία Αλιόχινα, ιδρυτικό μέλος του ρωσικού φεμινιστικού πανκ-ροκ μουσικού συγκροτήματος Pussy Riot EPA/FILIP SINGER




Αν και Ρωσίδες, δεν διστάζουν να αποδοκιμάσουν δημόσια τον πόλεμο που έχει εξαπολύσει κατά της Ουκρανίας ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον οποίο άλλωστε οι ίδιες έχουν «ανοιχτούς λογαριασμούς» εδώ και περίπου δέκα χρόνια.

Οι Pussy Riot βρίσκονται στο στόχαστρο των ρωσικών Αρχών ήδη από το 2012.

Η διαμαρτυρία που είχαν πραγματοποιήσει τότε κατά του Πούτιν στο εσωτερικό του ναού του Σωτήρος στη Μόσχα ήταν αρκετά για να τις στείλει στη φυλακή.

Η Μαρία Αλιόχινα, ιδρυτικό μέλος του ρωσικού φεμινιστικού πανκ-ροκ μουσικού συγκροτήματος Pussy Riot, έχει βρεθεί στη φυλακή κατ’ επανάληψη τα τελευταία δέκα χρόνια, ενώ παράλληλα εκείνη έχει εκτίσει και ποινές κατ’ οίκον περιορισμού.

Με φόντο πια τον πόλεμο στην Ουκρανία, εκείνη βρέθηκε και πάλι στο στόχαστρο των ρωσικών Αρχών ως επικρίτρια του Κρεμλίνου, ωστόσο αυτήν τη φορά η 33χρονη επέλεξε να αποδράσει εγκαταλείποντας τη Ρωσία κατά τρόπο μάλλον κινηματογραφικό.

Η Αλιόχινα μεταμφιέσθηκε σε υπάλληλο εταιρείας διανομών προκειμένου να μπορέσει να βγει από το διαμέρισμά της, που βρισκόταν υπό αστυνομική παρακολούθηση, και να καταφύγει σε φιλικό της σπίτι. Εν συνεχεία, φίλη της την φτάσει στα σύνορα με τη Λευκορωσία, και από εκεί η Ρωσίδα ακτιβίστρια θα έφτανε μια εβδομάδα αργότερα στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας, το Βίλνιους.

Πλέον, μόλις λίγες ημέρες μετά, η 33χρονη Μαρία Αλιόχινα κάνει περιοδεία στην Ευρώπη μαζί με τις υπόλοιπες Pussy Riot, δίνοντας συναυλίες υπέρ της Ουκρανίας που δέχεται πλέον επίθεση από τον Πούτιν.

Την περασμένη Πέμπτη η μπάντα έδωσε συναυλία «ενάντια στον πόλεμο» στο Βερολίνο, ενώ έχει προγραμματίσει και άλλες 18 συναυλίες που πρόκειται να ακολουθήσουν σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις.

Οι ίδιες πάντως οι Pussy Riot δηλώνουν πως θα ήθελαν κάποια στιγμή να μπορέσουν να επιστρέψουν στη Ρωσία, ενώ χαρακτηρίζουν τον ίδιο τον Πούτιν «εγκληματία πολέμου».

Με πληροφορίες από New York Times μέσω kathimerini.gr

Φωνή της Ελλάδας: Η Αμάντα Γεωργιάδη, ο Γιώργος Καπουτζίδης και η Μαρία Κοζάκου στην εκπομπή “Πρόσκληση σε γεύμα”

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: