Πρωτοφανής εισροή Κουβανών μεταναστών στις ΗΠΑ: Ξεπέρασαν την ιστορική μεγάλη φυγή του 1980

File photo: Συγκέντρωση Κουβανο – Αμερικανών στο Μαϊάμι υπέρ των διαδηλωτών στην Κούβα. EPA/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH




Κουβανοί μετανάστες φτάνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες με τον υψηλότερο ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών, με περίπου 150.000 να αναμένεται να φτάσουν φέτος, σύμφωνα με ανώτερους Αμερικανούς αξιωματούχους, καθώς η οικονομική και πολιτική κατάσταση στο νησί γίνεται απελπιστική.

Για δεκαετίες, οι Κουβανοί που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από την καταστολή, την επισιτιστική ανασφάλεια και την οικονομική καταστροφή επιβιβάζονταν σε ξεχαρβαλωμένες βάρκες, ρισκάροντας τη ζωή τους για να φτάσουν στις αμερικανικές ακτές.

Τώρα έρχονται σε νούμερα ρεκόρ, αλλά αυτή τη φορά με τα πόδια, με τις πτήσεις τους να υποβοηθούνται από την Νικαράγουα,  η οποία απέρριψε τις απαιτήσεις βίζας στα τέλη του περασμένου έτους για τους Κουβανούς, δίνοντάς τους ωστόσο μια διέξοδο στην Κεντρική Αμερική για να ταξιδέψουν μέσω του Μεξικού στις Ηνωμένες Πολιτείες.

  •  Αμερικανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν τον αυταρχικό πρόεδρο της Νικαράγουας, Ντάνιελ Ορτέγκα, ότι εφάρμοσε την πολιτική αυτή για να πιέσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να άρουν τις κυρώσεις στη χώρα του .

Η αύξηση των Κουβανών που προσπαθούν να περάσουν τα νότια σύνορα αντιπροσωπεύει μόνο ένα μέρος των μεταναστών που κατά καιρούς έχουν κατακλύσει τους συνοριακούς διαύλους καθώς συνεχίζουν να αυξάνονται οι διελεύσεις χωρίς έγγραφα υπό την κυβέρνηση Μπάιντεν.

  • Ο Μάρτιος σημείωσε ρεκόρ στον αριθμό των ανθρώπων που πιάστηκαν να περνούν παράνομα μέσα σε έναν μήνα σε δύο δεκαετίες: 221.303.

Από τον Οκτώβριο – την έναρξη του οικονομικού έτους 2022 της ομοσπονδιακής κυβέρνησης – σχεδόν 79.000 Κουβανοί έφτασαν στα νότια σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών, περισσότεροι από ό,τι τα προηγούμενα δύο χρόνια μαζί, σύμφωνα με στοιχεία της Τελωνειακής Προστασίας των Συνόρων.

Τον Μάρτιο, περισσότεροι από 32.000 Κουβανοί έφτασαν στα σύνορα, οι περισσότεροι από τους οποίους πέταξαν πρώτα στη Νικαράγουα και μετά από ξηρά στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω του συνεχιζόμενου διαλόγου με την κουβανική κυβέρνηση. .

Ο αξιωματούχος είπε ότι το ταξίδι χωρίς βίζα στη Νικαράγουα ενθαρρύνει τους μετανάστες να ξοδέψουν τις οικονομίες τους για να πληρώσουν τους λαθρέμπορους για το ταξίδι και πρόσθεσε ότι ορισμένοι πέφτουν θύματα εμπορίας εγκληματικών ομάδων.

  • Οι αριθμοί είναι οι υψηλότεροι από την μεγάλη “έξοδο του Μαριέλ” το 1980, όταν 125.000 Κουβανοί μετανάστευσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες αφού το νησιωτικό κράτος υπό τον Κάστρο άνοιξε τα λιμάνια του σε αμερικανικά πλοία για να εκκενώσει όποιον ήθελε να φύγει.

Η κοινωνική δυσαρέσκεια  στην Κούβα βράζει από τότε που ξέσπασαν μαζικές διαδηλώσεις το περασμένο καλοκαίρι σε ολόκληρη τη χώρα για την κλιμάκωση του πληθωρισμού, τις χρόνιες ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων και τις συνεχιζόμενες διακοπές ρεύματος. 

Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Ομπάμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες χαλάρωσαν σημαντικά τους περιορισμούς στα ταξίδια και τα εμβάσματα στην Κούβα, αλλά αναστήθηκαν υπό τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τζ. Τραμπ, επιφέροντας ένα σκληρό οικονομικό πλήγμα.

Οι διαδηλώσεις αιφνιδίασαν την κομμουνιστική κυβέρνηση που απάντησε επιβάλλοντας μια από τις μεγαλύτερες καταστολές των τελευταίων δεκαετιών. Περισσότεροι από 700 Κουβανοί έχουν κατηγορηθεί για συμμετοχή σε διαδηλώσεις , συμπεριλαμβανομένων ορισμένων εφήβων που καταδικάστηκαν σε 30 χρόνια φυλάκιση.

Οι επιδεινούμενες πολιτικές και οικονομικές συνθήκες τροφοδοτούν την αυξανόμενη έξοδο προς τις ΗΠΑ.

«Νομίζω ότι βλέπουμε τις κυβερνήσεις να προσπαθούν να εργαλειοποιήσουν τη μετανάστευση επειδή γνωρίζουν ότι προκαλεί πολιτικές αναταραχές στις χώρες υποδοχής», δήλωσε ο Andrew Selee, πρόεδρος του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής, ενός ερευνητικού ινστιτούτου στην Ουάσιγκτον.

Ο  Selee και άλλοι αναλυτές λέν ότι η Νικαράγουα πιθανότατα χρησιμοποιεί τους Κουβανούς μετανάστες για να πιέσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να άρουν τις κυρώσεις στον Ορτέγκα και τον στενό κύκλο του.

Η κίνηση αυτή μοιάζει με την κατάργηση των απαιτήσεων βίζας από τη Λευκορωσία για τους Ιρακινούς πέρυσι για να διευκολύνει την είσοδό τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως αντίποινα για τις κυρώσεις που είχε επιβάλει το μπλοκ στη Λευκορωσία για τις αμφισβητούμενες εκλογές.

«Δεν είναι ανόητοι», είπε ο κ Selee. «Η κυβέρνηση στη Μανάγκουα γνώριζε ότι αυτό θα ανάγκαζε τις ΗΠΑ να έρθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κάποια στιγμή».  Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν οι χαλαρότεροι κανόνες μετανάστευσης θα επιφέρουν αλλαγές στην πολιτική των ΗΠΑ.

Πολλοί Κουβανοί επιθυμούν απεγνωσμένα να φύγουν, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να χρεωθούν για να ξεκινήσουν ένα επικίνδυνο ταξίδι. Οι Κουβανοί διηγούνται ότι πουλάνε ό,τι έχουν – σπίτια, ρούχα και έπιπλα – και λαμβάνουν δάνεια με υψηλά επιτόκια για να συγκεντρώσουν τα χιλιάδες δολάρια που χρειάζονται για να φτάσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, παρόλο που ο μέσος μισθός στο νησί είναι περίπου 46 δολάρια το μήνα.

Οι πρώτες συνομιλίες υψηλού επιπέδου μεταξύ της Κούβας και των Ηνωμένων Πολιτειών από το 2018 πραγματοποιήθηκαν στα τέλη Απριλίου, με επίκεντρο την αποκατάσταση των τακτικών διαύλων μετανάστευσης. Η κουβανική κυβέρνηση ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να διατηρήσουν τη συμφωνία για την έκδοση 20.000 μεταναστευτικών θεωρήσεων ετησίως. η αμερικανική κυβέρνηση ζήτησε από την Αβάνα να αρχίσει να δέχεται Κουβανούς απελαθέντες που έχουν φτάσει παράνομα.

Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι οι δύο πλευρές πιθανότατα θα συναντηθούν ξανά σε έξι μήνες.

«Εάν οι συνομιλίες είναι επιτυχείς, θα επιστρέψουν σε μια φόρμουλα που λειτούργησε πριν, παρέχοντας ένα πραγματικό, εφικτό νομικό κανάλι για τους Κουβανούς να έρθουν στις ΗΠΑ με αντάλλαγμα την απέλαση όσων δεν χρησιμοποιούν το νόμιμο κανάλι», είπε ο Selee. «Η μετανάστευση είναι ένα σπάνιο σημείο συνεργασίας μεταξύ των χωρών που έχει πραγματικά λειτουργήσει».

Για δεκαετίες, οι Κουβανοί που μετανάστευσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες απολάμβαναν προνομιακής μεταχείρισης. Όσοι πιάστηκαν στη θάλασσα γύρισαν πίσω, αλλά σε όσους έφτασαν στο έδαφος των ΗΠΑ επιτράπηκε να μείνουν, σύμφωνα με μια πολιτική που συνήθως αναφέρεται ως «βρεγμένα πόδια, στεγνά πόδια».

Ο Πρόεδρος Ομπάμα τερμάτισε την πολιτική το 2017.

Με πληροφορίες από The New York Times

Η πιθανή κατάργηση του δικαιώματος στην άμβλωση διχάζει τις ΗΠΑ: Υπέρ το Ανώτατο Δικαστήριο – Βδέλυγμα λέει η Πελόζι

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: