Ο Ερντογάν φαίνεται πως θέλει ρόλο “πλανητάρχη” αλλά δεν μπορεί! Τα μυαλά πάνω από το κεφάλι του…

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν ομιλεί σε στρατό δημοσιογράφων. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Του ΑΡΓΥΡΗ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ

Αν σκεφτεί κανείς τις εξελίξεις με την σειρά, θα παρατηρήσει ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, θέλει να έχει λόγο παντού και ανάμειξη σε όλα τα διπλανά κράτη. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα, που κάνει εχθρούς και φίλους εν μια νυκτή, προκειμένου να εξυπηρετήσει όπως πιστεύει, τα συμφέροντα της χώρας του.

Με μια γρήγορη ανασκόπηση στο παρελθόν, όλοι μπορούν να καταλάβουν τον ρόλο που προσπαθεί να διαδραματίσει, εδώ και καιρό. Ίσως να σκέφτεται το προφανές, που ακούμε συχνά σε συζητήσεις και αυτό δεν είναι άλλο από την δημιουργία μιας νέας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Ίσως δεν έχει τόσο φιλόδοξα σχέδια και απλά να επιθυμεί την ηγεμονία στην περιοχή. Μάλλον είναι και το πιθανότερο σενάριο βάση των κινήσεων του. Μόνο, που πολλές φορές το προφανές και το αυτονόητο, είναι και το πιο δυσδιάκριτο.

  • Προσπάθησε με αποτυχία, να αναλάβει ρόλο σε όλες τις εξελίξεις της γειτονιάς του. Στην Συρία, στην Λιβύη, στην σύγκρουση της Αρμενίας με το Αζερμπαϊτζάν, στο ΝΑ Αιγαίο, στα πλούσια όπως φαίνεται κοιτάσματα φυσικού αερίου της Κύπρου και τώρα και στην Ρώσο-ουκρανική σύγκρουση.

Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε, ότι στην Ουκρανική κρίση, προσπαθεί ακόμα να παίξει τον ρόλο του διαμεσολαβητή και του καλού, που θα συμφιλιώσει και θα βρει λύση ανάμεσα στις 2 γειτονικές χώρες, Ρωσία και Ουκρανία.

Ξαφνικά ακόμα, θέλει φιλικές σχέσεις με το Ισραήλ! Με το Ισραήλ, που κατηγορούσε με την κρίση προ καιρού με την Παλαιστίνη.

Το θέμα όμως, δεν είναι ότι εμπλέκεται, είναι ο ρόλος που προσπαθεί να αναλάβει και ίσως είναι αυτός που δεν ξέρουμε αν τελικά θα πρέπει να μας ανησυχήσει. Σίγουρα όμως, είναι μια προσπάθεια που πρέπει να προσέξει κανείς και είμαστε σίγουροι πως δεν περνάει απαρατήρητη.

Η προσπάθεια του για μεγαλύτερη συμμετοχή της χώρας του στις εξελίξεις δεν σταματάει εκεί. Βλέποντας ότι οι κινήσεις του είναι άκαρπες, γίνεται νευρικός. Αυτή η νευρικότητα, είναι αυτή που μπορεί να δημιουργήσει και το ατύχημα.

Οι υπερπτήσεις πάνω από το Αιγαίο δεν είναι τυχαίες. Το γεγονός ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, θα μεταβεί εντός του μήνα μετά από πρόσκληση του πραγματικού Πλανητάρχη κ. Biden στην Ουάσιγκτον, είναι κάτι που πρέπει να εκνεύρισε τον Τούρκο Πρόεδρο, που καιρό πρέπει να μάχεται για μια τέτοια πρόσκληση.

Το γεγονός ότι δεν καταφέρνει τα όσα θέλει, είναι γιατί η Τουρκία δεν είναι ικανή για να χτίσει πραγματικές συμμαχίες. Αυτές, χτίζονται με τον χρόνο και με το απαραίτητο συστατικό της εμπιστοσύνης. Αν δεν μπορείς να δημιουργήσεις σχέσεις εμπιστοσύνης, τότε δεν μπορείς να χτίσεις και συμμαχίες. Όσο προφανές και να είναι, αυτό ίσως είναι και το πραγματικό πρόβλημα του κ. Ερντογάν.

  • Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις εμπλοκής της Τουρκίας στις εξελίξεις, είχαμε και μια αντίθετη δράση. Ίσως τελικά η γειτονική χώρα, να επιβεβαιώνει και τον νόμο της δράσης και της αντίδρασης, μόνο που αυτά τα 2, προέρχονται από την ίδια.

Για παράδειγμα, προσπαθεί να κινηθεί φιλικά προς το Ισραήλ, όταν στην κρίση με την Παλαιστίνη, ήταν εναντίον του.

Τώρα προσπαθεί να είναι φίλος με τους Αμερικανούς, όταν προμηθεύεται όπλα από τους εχθρούς τους. Προσπαθεί να είναι φίλος με τους Ρώσους, ενώ βοηθάει τους Ουκρανούς.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, θυμήθηκε σε δηλώσεις του το ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι, ‘’το ΝΑΤΟ, θα δώσει επαρκή απάντηση στην Ρωσία, σε περίπτωση επίθεσης της σε μια χώρα μέλος του’’, αλλά ταυτόχρονα παρενοχλεί η ίδια η χώρα του, μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ.

Θέλει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης , την στιγμή που εκβιάζει την ίδια την Ένωση με την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού!

Σε αυτό που θέλουμε να καταλήξουμε, είναι ότι η Τουρκία, αυτό που πραγματικά κάνει, είναι μόνο παζάρια με όλους και με όλα. Δεν είναι άξια εμπιστοσύνης και αυτό είναι κάτι που μπορεί να μην παραδέχονται οι σύμμαχοι, αλλά πρέπει να το γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα μας.

Αν τελικά αναλογιστούμε τον βαθμό επικινδυνότητας που έχουν οι κινήσεις του για την χώρα μας, θα διαπιστώσουμε ότι η μεγαλύτερη απειλή δεν είναι προς εμάς, αλλά προς την ίδια την Τουρκία. Η άγνοια κινδύνου που παρουσιάζει, μπορεί να την βάλει σε μπελάδες, γιατί όσο και αν προκαλούν στις τηλεοπτικές εκπομπές οι Υπουργοί του κ. Ερντογάν, γνωρίζουν και εκείνοι, ότι δεν μπορούν να κάνουν κάτι παραπάνω από αυτό!

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Τα βαρίδια κρατούν αιχμάλωτο το “Νησί των Αγίων”: Βολεμένοι και άλλοι στο κόσμο των στρεβλώσεων και της Κύπρου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: