Με τη χειρότερη κρίση των τελευταίων 30 ετών αντιμέτωπη η οικονομία της Ρωσίας: “Δαγκώνουν” οι δυτικές κυρώσεις

FILE PHOTO: Κέρμα του ενός ρουβλίου με φόντο το Κρεμλίνο. EPA, YURI KOCHETKOV




Η Ρωσία ομολογεί κατ’ ιδίαν ότι η χώρα αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη οικονομική κατάρρευση των τελευταίων τριών δεκαετιών ως αποτέλεσμα των ακρωτηριαστικών κυρώσεων της Δύσης, δείχνει ένα αντίγραφο των προβλέψεων του Κρεμλίνου που διέρρευσε και το οποίο επικαλείται ο διεθνής Τύπος.

Το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών προβλέπει κατάρρευση 12% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) φέτος, τη βαθύτερη οικονομική συρρίκνωση από το 1994, όταν η Ρωσία οδηγήθηκε στον καπιταλισμό υπό τον Πρόεδρο Μπόρις Γέλτσιν.

Η πρόβλεψη που διέρρευσε θα ασκήσει πίεση στον Βλαντιμίρ Πούτιν , ο οποίος δέχεται κριτική από αξιωματούχους του Κρεμλίνου που προειδοποιούν για το επιζήμιο πολιτικό και οικονομικό κόστος του πολεμικού του σχεδίου.

Η οικονομία της Ρωσίας που εξαρτάται από τις εξαγωγές βυθίζεται τώρα σε ύφεση μετά την εισβολή στην Ουκρανία  καθώς η κίνηση αυτή προκάλεσε σαρωτικές κυρώσεις από τη Δύση, συμπεριλαμβανομένου μερικού παγώματος των αποθεμάτων της.

Σύμφωνα με έγγραφα του υπουργείου Οικονομικών που διέρρευσαν, τα οποία είδε το Bloomberg , η πρόβλεψη για συρρίκνωση 12% είναι πιο απαισιόδοξη από την πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομίας για πτώση 8%  φέτος.

Το Κρεμλίνο δεν έχει δημοσιοποιήσει  πρόβλεψη από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία .

«Η προετοιμασία των επίσημων μακροοικονομικών προβλέψεων δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Οικονομικών», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι «αναμένει ότι τα μέτρα που ελήφθησαν από την κυβέρνηση και την Τράπεζα της Ρωσίας θα καταστήσουν δυνατή τη χαλάρωση σε μεγάλο βαθμό. τις αρνητικές συνέπειες των κυρώσεων και θα εξασφαλίσουν σταθερή οικονομική ανάπτυξη».

  • Το Σαββατοκύριακο, η G7, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, ανακοίνωσε μια σειρά από σαρωτικές νέες κυρώσεις που στοχεύουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης και στελέχη τραπεζών.

Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, οι ηγέτες της G7 συμφώνησαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα των ΗΠΑ και να δεσμευτούν στη σταδιακή κατάργηση ή απαγόρευση της εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου. Η κίνηση θα βλάψει μαζικά την ικανότητα του Πούτιν να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο του, καθώς η ενέργεια είναι η κύρια πηγή κρατικών εσόδων για τη Ρωσία.

  • «Τα κύρια αρνητικά είναι το εμπάργκο πετρελαίου, η ΕΕ εγκαταλείπει το ρωσικό φυσικό αέριο, μαζί με περισσότερες αποχωρήσεις από ξένες εταιρείες», δήλωσε στο Bloomberg η Ναταλία Λαβρόβα, επικεφαλής οικονομολόγος στο BCS Financial Group στη Μόσχα.

«Όλα αυτά πιθανότατα θα επεκταθούν σταδιακά, με πολλά αρνητικά να μεταφερθούν το 2023». 

Ο Λαβρόβα προβλέπει ότι η οικονομία της Ρωσίας θα αντιμετωπίσει συρρίκνωση 10,8% φέτος και περίπου 5%  το 2023 με βάση τις τρέχουσες κυρώσεις.

Η Τράπεζα της Ρωσίας δήλωσε στις 29 Απριλίου ότι αναμένει συρρίκνωση μεταξύ 8% και 10% φέτος.

Την περασμένη εβδομάδα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κάλεσε την ΕΕ να απαγορεύσει τις  εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία.

Ο Φον ντερ Λάιεν πρότεινε να σταματήσουν σταδιακά τα κράτη μέλη της ΕΕ τις εισαγωγές αργού πετρελαίου εντός έξι μηνών και διυλισμένων προϊόντων έως το τέλος του έτους.

«Θα διασφαλίσουμε ότι θα καταργήσουμε σταδιακά το ρωσικό πετρέλαιο με τάξη, με τρόπο που να επιτρέπει σε εμάς και τους εταίρους μας να εξασφαλίσουμε εναλλακτικές οδούς εφοδιασμού και να ελαχιστοποιήσουμε τον αντίκτυπο στις παγκόσμιες αγορές», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν.

Οι προτάσεις πρέπει να εγκριθούν ομόφωνα για να τεθούν σε ισχύ και είναι πιθανό να αποτελέσουν αντικείμενο έντονης συζήτησης. Ο Φον ντερ Λάιεν παραδέχτηκε ότι το να συμφωνήσουν και οι 27 χώρες-μέλη —μερικές από αυτές στεριές και εξαρτημένες σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία για τον ενεργειακό εφοδιασμό— για κυρώσεις πετρελαίου «δεν θα είναι εύκολο».

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη  δεσμευτεί να σταματήσει να χρησιμοποιεί ρωσικό πετρέλαιο ως απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία.

Η ΕΕ προμηθεύεται περίπου το 25% του πετρελαίου της από τη Ρωσία, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου προορίζεται για βενζίνη και ντίζελ για οχήματα. Η Ρωσία προμηθεύει περίπου το 14% του ντίζελ, είπαν οι αναλυτές της S&P Global, και μια διακοπή θα μπορούσε να εκτοξεύσει τις ήδη υψηλές τιμές για τα καύσιμα φορτηγών και τρακτέρ στα ύψη.

Εάν εγκριθεί, η απαγόρευση των εισαγωγών πετρελαίου θα είναι το δεύτερο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ που στοχεύουν την κερδοφόρα ενεργειακή βιομηχανία της Ρωσίας από τότε που η χώρα εισέβαλε στην Ουκρανία.

Με πληροφορίες από Bloomberg/Daily Mail

Εχουμε κι άλλους αγοραστές λέει ο Λαβρόφ για να κρύψει τις συνέπειες των κυρώσεων -Οχι στην επέκταση του πολέμου στην Ευρώπη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: